• çin işi japon işi adamlar yapar kalitelisini iyisinden gidip alırsın bir tane. zaten elektronik olmus her sey. canlı kayıt bile bir kaç sene içinde iptal olacak ne akustik piyanosu geçti bunun modası abi derler alır koyarsın takarsın kulaklıgını calarsın bir hevesle. ne güzel. akordu bozulmaz, sesler düzgün çıkar, uyumlu çıkar, titreşimler, frekansların birbirini uyarması, elli detayı adamlar koymuştur. bir de az yer kaplar bu aletler. konu komşuya gürültü de olmaz. dijital ortama uygunluk midi babından da şanslısındır.

    gel zaman git zaman akustik piyano yok nemlendi yok iki santim oynattın diye nazlanmayı bırakır kendi halinde solar gider. tellerini salar. hüzünlenir. naparsa yapsın aynı tadı vermez zaten elektronik. ne sonsuz nüans hakkın, ne tel kopartıcak fortelere çıkabilmen ne de kendi dünyanda kaybolucak titreşimler yakalayabilme imkanın olur. 1 hz kaymış sesler tadından yenmez halbuki. sen, parmakların ve o inanılmaz mekanizma yalnız kaldığında sonsuz şey üretebilecekken, elektriğe, devrelere ve sonsuz fonksiyonlara muhtaç kalırsın. evet, elektrikler gidince kapkaranlık salonda rachmaninov çalamazsın.

    ne eski bir alman piyanosunun gökgürültüsü gibi kükreyen baslarını ne de yağmur gibi şıkır şıkır inen tizlerini alabilirsin elektronik piyanodan. kulaklarında kirli bir uğultu parmaklarında ise heves ve heyecansız bir yorgunluk bırakır. kendini aldatırsın..
  • (ara: roland)
    (ara: yamaha)
    (ara: korg)
    farketmez..
  • ister 1000 dolarlik ister 10.000 dolarlik bir alet olsun, hic bir zaman tuşesi ile veya hissettirdikleri ile akustik piyanonun yerini tutamayacak olandir.

    insan bunu alir,
    cunku almak zorundadir kimi zaman.
    usenir bazen, akort derdi olmasin diye,
    veya bilgisayarla da kullanabileyim diye,
    en kotusu de psikopat komsulari var diye..
  • bizim zamanımızda varmıydı bunlar... iyikide yoktu, piyano çalmak sonucu düşünülerek yapılan bi eylem değildir. tuşların ağırlığını, sert bastığında yerin titreyişini,... hissetmek gerekir.
  • (bkz: clavinova)
  • çok fazla paranız, yüksek bir tavanınız, geniş bir odanız ve sesten rahatsız olmayacak kadar uzakta komşularınız yoksa, imdadınıza yetişen teknolojinin harikası bir ürün. piyanonun sağı solu tuşları falan ahşap, dijital düğmeleri de gizliyorlar, güzel yani, daha ne olsun..
  • bilgisayara bağlanarak beste yapma, kulaklık takarak komşuları rahatsız etmeden çalışabilme ve daha bunun gibi birçok dijital olanakları sağlayabilmesine karşılık piyanistik açıdan bir o kadar yetersiz kalan piyano benzeri elektronik çalgı. tuşesi akustik piyano ile birebir olsa dahi, bu çalgının, akustik piyanoda bulunan, tuşa bastığınız anda tellere dokunması için harekete geçirmiş olduğunuz üstü keçe kaplı çekiçleri yoktur. bu yüzden ne kadar ağır veya ne kadar hafif basarsanız basın mutlaka dijital olduğundan dolayı ses verecektir. halbuki akustik piyano da, bir tuşa çok ağır bir şekilde bastığınızda, keçe kaplı çekiç tellere ağır dokunacağından dolayı ses çıkmaz. aynen yürürken ses çıkarmamak için parmaklarınızın ucunuza basarak yere çok hafif dokunmaya çalışırken ki özen gibi.. bunun anlamı şudur: bir piyanist sadece ve sadece kendine has olan dokunuşlarının yaratacağı hissin ve sonucunda çıkacak olan sesin yüksekliğini, kalitesini ve tınısını parmaklarının ucundan çekiçlere ve ordan tellere doğru olan yolculuğunda kontrol eder. dijital piyano ise bu imkanı sağlamaz. bundan dolayı müzikalite için uygun değildir.
  • akustik piyanoya parası yetmeyenlerin dostu, çalışma arkadaşı vs... biz istemez miyiz bizim de akustik piyano tuşemiz olsun, tınımız akustik olsun... *
    tabii kulaklık bağlayıp gece yarısı bile komşuları rahatsız etmeden istediğiniz gibi çalışabilmeniz de cabası.
  • kimisinde ruh, aksiyon, hal, takat kalmamıştır :

    murph: tell me a little about this electric piano, ray.
    ray: ah you have a good eye my man. that's the best in the city of chicago.
    jake: how much?
    ray: two thousand bucks and it's yours. you can take it home with you. as a matter of fact i'll through the black keys in for free.
    jake: two thousand for this chunk o'shit? come on ray.
    murph: i mean really ray, it's used, there's no action left in this keyboard.
    ray: excuse me, i don't think there's anything wrong with the action on this piano.
  • akustik piyano sesini ve tuşesini taklit etmek üzere tasarlanmış dijital klavye. org gibi taşınabilir olanları olduğu gibi konsol piyano görünümünde olanları da mevcuttur.

    yamaha, roland, kawai ve casio bu sektörde ön plana çıkan markalardır. bildiğim kadarı ile yamaha içlerinde pazar payı en yüksek olanıdır. yine içlerinde hem akustik, hem dijital piyano üreten tek markadır.

    bu dijital piyano sektörü dijital slr sektörü ile önemli ölçüde benzerlikler göstermektedir:

    * kullanıcılar arasında bir miktar marka fetişizmi/fanatizmi vardır. (bkz: nikon vs canon)
    * zırt pırt yeni model çıkar, bitmek tükenmek bilmeyen bir yenileme gereksinimi duyulur/aşılanır.
    * muhafazakar/emektar kullanıcılar tarafından hararetle savunulan "dijital sensör asla filmin yerini tutamaz" iddiasına benzer bir "dijital piyano akustiğin yerini asla tutamaz" durumu vardır.

    dijital piyanoların akustik piyanolara göre bazı avantajları şunlardır:

    * taşınmaları daha kolaydır, hafiftirler.
    * özellikle konsolsuz olanları akustiklere göre çok az yer kaplarlar, evde yer sorunu varsa bu önemlidir.
    * akort ve bakım gerektirmezler.
    * ev halkını/komşuları rahatsız etme derdi yoktur, kısık sesle/kulaklıkla çalınabilirler.
    * pek çok model birden fazla piyano sesi çıkarabilir, hatta yüzlerce müzik aletinin sesini çıkarabilirler.
    * çalınan parçaları kaydedebilme, farklı enstrümanları üst üste çalabilme, klavyeyi transpoze edebilme, bilgisayara bağlanıp doğrudan ses aktarma ve kayıt yapabilme, midi arabirimi ile sanal bir enstrümanı kontrol edebilme gibi olanaklar sunarlar.
    * ucuzdurlar.

    bazı dezavantajları ise:

    * akustik piyanolardaki ses kalitesini/zenginliğini tam olarak sağlayamazlar. çok üst modeller hariç aradaki fark hissedilir düzeydedir.
    * özellikle alt modeller akustik piyanolardaki tuş hareketini/hassaslığını iyi taklit edememektedir.

    bunlarla birlikte ortalama bir dijital piyano profesyonel olmayan pek çok insanın (hatta pek çok profesyonelin) beklentilerini karşılar düzeydedir. en üst seviye dijital piyanoları ise usta piyanistler dahi gerçeklerinden zor ayırt ederler/edemezler.
hesabın var mı? giriş yap