217 entry daha
  • muharrem ergine göre tanımı:

    “dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir vasıta; kendisine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar sistemi, seslerden örülmüş içtimaî bir müessesedir.”

    şeklinde olan sistem.
  • dil; düşüncelerimizi, sınırlarımızı etkiler. her ne kadar hayal gücümüz var desek de kullandığımız, yaşadığımız dilin bize sınırlar çizmediğini iddia edebilir miyiz? en basitinden ettiğimiz birçok küfürde, küfür ile küfür edilen fikrin bağdaşmadığını düşünürsek kolayca fark edebiliriz. yaşantımıza hakim olan dilin yaratıcılığımızı, yeri geldiğinde sağlıklı düşünme yetimizi etkilemediğini söylemek; sanırım yanlış olur.

    bizden farklı bir dilde konuşan, düşünen insanlarla konuşurken tam olarak aynı şeyleri mi anlıyoruz? yoksa onun sahip olduğu düşünce dünyasıyla konuya yaklaşımı bizden farklılıklar gösteriyor mu? eğer varsa; bu farklılıkta dilin rolü nedir ya da yeni bir dil öğrenip bu dile hakim olduğumuzda bizde ne gibi değişiklikler oluşur?
177 entry daha
hesabın var mı? giriş yap