• potansiyometre ile karıştırılmaması gereken cihazdır. devre elemanı olarak tanımlamak yanlış olur.

    dimmerlar şehir şebekesine bağlanarak cihaza gelen gücü ayarlar. potansiyometre ise düşük akım devrelerinde kullanılan bir elemandır. dimmer denen cihaz potansiyometreyi de içinde barındırır zaten. ayrıca tristör de içerir.

    florasan lambalarda (buna ekonomik ampuller de dahil) kullanılması sakıncalıdır. zaten çoğunun üstünde "not dimmable" yazar. bu tür ampuller dimmer ile kullanıldığında verim alınamaz. ışıkta kırpışma olur. kullanılmakta ısrar edilirse ampul bozulur.
  • dimmer, şehir şebeke voltajıyla çalışan, genelde aydınlatma sistemlerinde yaygın olarak kullanılmakla beraber, birçok elektrikli cihazlarla gerektiğinde kullanılabilen bir güç ayarlama devresidir. alternatif akımı sınırlandırarak (direnç göstererek), şebeke voltajının bir kısmının dimmer devresi üzerinde, diğer kısmının da dimmere seri olarak bağlanan elektrikli cihaz üzerinde düşmesini sağlayarak bu elektrikli cihazın istenen güçte çalışmasını sağlamaktadır.

    dimmer devresinin en önemli devre elemanı triyak'tır. bu yarı iletken elemanın iletkenliğinin ayarlanması için genelde bir ayarlı dirençten tetikleyici akım alınır. ayarlı direnç sayesinde istenilen derecede beslenen triyak, üzerinden geçen akıma o derece iletkenlik-direnç göstererek güç ayarlaması yapılmış olunur.

    kısaca; elektrik akımını düşürüp azaltan elektrik elemanıdır.
  • dimmer, aydınlatmaya ulaşan voltajı efektif olarak düşürebilen cihazlara verilen genel addır. yaygın olan türünde, alternatif akımı anahtarlamaya yarayan triyak bulunur. triyak, bir kontrol bacağından verilen akım belirli bir değeri aştığında elektriği ileten yarı iletken elemandır. dimmer üzerinde yer alan çevrilen düğme altındaki potansiyometre, içerideki devreyle beraber triyakı şebeke frekansıyla eş frekanslı olarak fakat belirli bir faz farkıyla açar. potansiyometrenin direnci arttıkça faz farkı arttığından aydınlatmaya şebekeden gelen dalganın daha ufak bir kısmı iletilir.

    başlıkta belirtildiği gibi sadece akkor aydınlatmalarda kullanılabilir. tasarruflu ampuller dimmerle denendiğinde sonuç ikisinin de yanmasıdır, o yüzden hiç denemeyin.

    dimmer her ne kadar 220 ile beslenen diğer cihazları kontrol edebilirmiş gibi algılansada bu doğru değildir. trafolar, elektrik motorları ve benzeri elektromanyetik düzenekler kesinlikle dimmer le kontrol edilemez. ancak fantezi yapasınız varsa, eski tip davul fırınların gücünü dimmerle (tabi yeterince güçlü bir dimmer bulursanız) kontrol edebilirsiniz.

    dimmer doğru akımla çalışmaz. doğru akımda gücü ayarlamak için (bkz: buck converter)
  • bu zımbırtıyı kullanarak ampulü kısıkta yakarsak, enerji tasarruf etmiyormuşuz. bunu yeni öğrendim.

    http://www.uzmantv.com/…rda-dimmer-mutlaka-olsun-mu
  • monitörünüzün ekran parlaklığını, standart en az değerinin çok daha altına indirmenizi sağlayan ücretsiz, küçük bir program.
  • buna uygun led ampuller üretilmektedir ama genellikle çok pahalıdırlar, çok kaliteli uygun bir ürün için: (lambaderde kullanıyorum)

    https://www.vestel.com.tr/…14-lamba-4-5-w-ds-seffaf

    dip not: bu entry'de reklam yoktur, faydalanın istedim sadece.
  • ampulleri cidden pahalıdır. avize ve dimmer anahtarı aldıktan sonra "hadi buna uygun led ampul ver bana" diyip işi yapı market çalışanına bırakırsanız bir de birkaç avizeyi indirimli aldıysanız eve geldiğinizde faturaya bakınca hangi kalemin avize, hangisinin ampul olduğunu anlayamayabilirsiniz. "avizeden pahalı ampul mü olur?" demeyin, olabiliyormuş.*
  • ışık ayar anahtarı.
hesabın var mı? giriş yap