• bıkmadan usanmadan bütün gün din tartışanların nasıl fark edemediğini anlamadığım durum. ben bugüne kadar hiçbir din savunucusunun belirli bir fiziksel veya mantıksal delil karşısında ikna olduğunu veya tutarlı davranmaya çalıştığını görmedim. her şeye bir bahaneleri var, mıymıymıymıy kafa sikmekten başka bir şey yapmıyorlar. mesela evrimi inkar ediyor ama modern tıbbın nimetlerinden faydalanmayı bırakmıyor. yağmurun rahmet olduğuna inanıyor ama neden bu rahmetten en mahrum bölgelerin müslümanların daha yoğun yaşadığı bölgeler olduğuna bir açıklama getiremiyor. bunu hatırlattığınız zaman kuranda iki suyun birbirine karışmadığından veya saçma sapan başka şeylerden bahsediyor. müspet ve rasyonel açıklamaları, yani bilimi şeytanlaştırıyor ama bilimin nimetlerinden faydalanmaktan da bir an olsun vazgeçmiyor. internet kullanıyor, uçaklara biniyor, elektrikten faydalanıyor. sorsan "okumuşların şerrinden" korunmak ister. en basitinden bilgisayar dediğimiz şeyin çalışma prensibinin arkasında yatan binary sistemin temelinde mantık yatıyor. mantık dediğimiz şeyin sistematize edilmesi de insanın zihnini özgürleştirip dogmalardan kurtarma çabasının sonucu. yani bir yargının doğruluğunu keyfi bir şekilde varsaymak yerine belli öncüller, o öncüllerden yapılan çıkarımlar yoluyla belli sonuçlara ulaşarak, söz konusu yargının kanıtlanması. bir çıkarımın sadece belli öncüllerden ulaşılarak doğru olduğunun kabul edilmesi. götünüzden uydurduğunuz varsayımlara göre çıkarım yapmamak. müspet bilimlerin en temeldeki ortak noktası bu. ispata dayalı olması. keyfi sonuçlara göre değil, deneylerle ispatlanabilen öncüllerden yapılan çıkarımlarla varılan sonuçlara dayalı olması. yani "allah insanı kusursuz yaratmıştır" dedikten sonra "kaynak götüm" dememek. iki basamaklı iki sayıyı kafadan çarpamayıp kusursuz bir varlık olduğunu düşünmemek. konuyu fazla dağıtmayalım. adam tam bir ispat düşmanı olmasına rağmen bilgisayarları ve bilgisayarlar tarafından yönetilen şeyleri kullanmaktan vazgeçmiyor. dolayısıyla bu adam kendi içinde tutarsız. siz ona tutarsız olduğunu hatırlattığınızda ancak kendinizi tatmin ediyorsunuz. adam size inanmıyor bile. günlerce, aylarca, yıllarca bu kişilerle tartışmak yerine belli bir alanda kendinizi geliştirmeye çalışsanız, emin olun daha kaliteli zaman geçirirsiniz.

    mesela her hafta caner taslaman'ın salak tartışmalarını veya din eksenindeki başka tartışmaları gündemine alan bir sürü insan var. bu kocaman bir zaman kaybı. o tartışma programı da zaman kaybı, orda fundamentalist islamı savunan adamdan tutarlı argümanlar karşısında geri çekilmesini beklemek de zaman kaybı, kendi söyledikleri arasında tutarlılık gözetmesini beklemek de zaman kaybı. mesela adam çıkıp mürtedlerin öldürülmesi gerektiğini söylüyor. bu mantıkla düşündüğün zaman herkesin birilerini düşman belleyip öldürebileceğini de düşünebilmen gerek. bu da dünyanın bir yerinde müslümanlar sistematik olarak katledildiğinde sesini çıkarmaman gerektiği anlamına gelir. oradaki müslüman da başkasının düşmanıdır çünkü. ayrıca islamın vahşet içeriğini bu kadar vurguluyorsan, birilerinin müslümanları terörist olarak görmesine şaşırmaman gerekir.

    peki böyle mi oluyor? tabii ki hayır. aynı kişiye israil-filistin ilişkileri hakkındaki görüşünü sorsan, israil'i itin götüne sokar. hani kendi dininden olmayanları öldürmekte bir sorun yoktu? aynı şeyi müslüman yapınca sorun yok, yahudi yapınca lanet yağdır. buna tutarsızlık deniyor. bu tutarsızlığını yüzüne vursanız sabaha kadar mızmızlanır ama haksız olduğunu kabul etmez. bu da söz konusu kişiyle yapılacak her türlü tartışmanın zaman kaybı olduğu anlamına gelir. karşıdaki kişinin tutarlılık nosyonuyla ilgisi olmadığı için onu sınırlayan bir şey yoktur. yahudinin lanetlendiğini de söyler, kendisinin seçilmiş kişi olduğunu da.

    islamda keyfi kurallarla belirlenen kişilerin katlinin vacip olduğunu düşünen bir kişinin aynı zamanda islamofobiden şikayet etmesi çok komik oluyor. bu durum karşısında islamı veya müslümanları ötekileştirmek dışında tam olarak ne yapmamız gerekiyor? "ben müslüman değilim ve müslüman olmayanları öldürmeniz gerçekten takdir edilesi. bir gün kısmetse allahın izni ve inayetiyle beni de katledersiniz inşallah" falan mı diyelim? böyle bir şey söylendiği zaman, dünyanın yarısını katledilecekler listesine alan bir dinin insan zihninde vahşetle eş anlamlı olması kaçınılmaz oluyor. normal koşullarda müslümanların böyle adamları bulup tekme tokat dövmesi gerekirken, aksine onları desteklediklerini ve üstüne gece gündüz islamofobi diye ağladıklarını görüyoruz. neden? çünkü hiçbirinin tutarlılık gibi bir derdi yok. müslüman olmayan herkesi öldürülecekler listesine alıp, üstüne islamdan nefret edenlere kusur bulmak, normal şartlar altında ancak şempanze iq'suna sahip bir insanın yapacağı bir şeydir.

    bu entry'nin bir işe yarayacağını düşünmüyorum ama sağda solda büyük bir hararetle din tartışıldığını gördükçe hayal kırıklığına uğradığım için insanları uyarmak istiyorum. tam bir boş beleş insan aktivitesidir din üzerine tartışmak. sonsuz bir döngüdür. kimse tatmin olmaz. kimse ikna olmaz. sadece bir kişi diğerini tanrının ışığına gözlerini kapatmış bir zavallı olarak, öbürü de ötekini maymun kadar zekası olmayan bir alt türün mensubu olarak görür. bir taraf deneyle kanıtlanamayan hiçbir şeye inanmıyordur. diğer taraf için herhangi bir şeyin kanıtlanabilir olmasının bir önemi yoktur. bazı şeyler onun için "apaçık ortada"dır ve kanıta gerek yoktur. tutarlılık kavramına uygun alelade argümanlar üretecek kadar bile kapasitesi olmayan küçük beyninin tanrı kavramını algılayabileceğine olan inancı bile bu kişilerin dikkate alınmaması için yeterlidir. 7941 bölü 13 kaç eder diye sorsanız mal gibi yüzünüze bakacak adam, bütün evreni + yaratıcısını kavrayabilecek kapasiteye sahip olduğunu düşünür. siz de bu adama derdinizi anlatmak için ömür çürütürsünüz. yapmayın kardeşlerim. hayatınızı böyle boş işlerle çarçur etmeyin. bu adamlarla muhatap olmamamız için atalarımız bilim, sanat ve felsefe gibi şeyler icat etmiş. muhtelif hazlara aşina olmuşuz. bunlar hep elimizdeki yaşamı aptalların zeka seviyesini yükseltmeye çalışmakla harcamamamız için var. siz de boşverin. dogmanın nihayetinde başarılı olması mümkün değil.

    sözlükte de her türlü dini tartışmanın altında insanların bütün beynini, akılcılığını ortaya kustuğunu görüp üzülüyorum. halbuki din tartışması çıkarmaya çalışan insanlara prim vermeseniz azalarak bitecekler. değerli zamanınızı boşuna harcıyorsunuz. ben her gün ortalama 10 yazarı başıklarıyla birlikte engelliyorum. mesela adam "atarük'ün inançlı biri olduğunu iddia etmek" diye başlık açmış. tamamen boş muhabbet. direkt bas engeli. muhtemelen bunun gibi başka başlıklar da vardır ama bu tür şeyler yazan herkesi engellediğim için göremiyorum. boş beleş işlere maruz kalmamanın yolu o işlere dahil olmak değildir.
  • gerçekten de anlaşılmıştır. eskiden sol frame de her an 2-3 başlık olurdu artık yok. bu zaman kaybıdır, insanlar bıkmıştır, kısacası konu eskimiştir.
hesabın var mı? giriş yap