• komik olan davranış biçimidir.
  • dinsizlik ülkemizde genel itibari ile sonradan kazanılmış bir olgudur. bu olguyu zamanında kendi inancı gibi savunan kişiler bu hatalarını gözleri açıldığında ve aslında bu durumun ne kadar komik ve alaya müsait olduğunu fark ederler. böyle olunca da belki geçmişte "günah" dediği savların aslında bir komediden ibaret olduğunu, sizin de aynı şekilde düşünmeniz için teşvik etmekte olabilir.

    2. yaklaşım da "dinsizlik" algısı ülkemizde ya da muhafazakar toplumlarda gayet tabu şeklindedir. bu tabuyu aile ile çay sohbetleri ederken "domuz yiyorlar pis kafirler" denildiğinde; ya insan istediğini yer size ne kardeşim!" diyeymediği (çekinmekten ziyade toplumsal baskıdan dolayı ) (bkz: suskunluk sarmalı) için burada ya da sosyal medyada bu durum hakkındaki düşüncesini dile getirmek ister ve toplumdaki kendisine komik gelen "günah"a eleştirel bir yaklaşım sergilemiş olabilir.

    3. yaklaşım da hakikaten senin dediğin gibi bir takım saygısız yobazlar olabilirler ki bu durumun dini inançla alakası yoktur, tamemen kişiyle alakalıdır. iyi insan dinsizlerde de var dindarlarda da var. dolayısıyla bunu dinsizlik olarak indirgemek çok doğru değil.
  • başlık sahibine katılmakla birlikte bu kişiler nedense her konuda kendilerine "saygı" duyulmasını beklemektedir. karşısındaki insanların inançları ile alay etmekte herhangi bir sakınca görmezken; izlediği kıçı kırık dizi, tuttuğu takım, bayıldığı anime karakteri eleştirildiği zaman "ağbiciğm saygı duycaksın, saygı duymak zorundasın" diye bir tavra giriyor. bu nedenle bu tavırdaki kişilerle "hmm evet" seviyesinden öteye iletişim seviyemi getirmiyorum. herkese de tavsiye ederim. böylelikle kendilerini haklı hissedip daha hızlı susuyorlar.

    edito: yalnız başlıkta yazanların çoğu doğrudan müslümanlar üzerinden eleştirilerini geliştirmiş. dini inancı olmayanların zıttı olan grup müslümanlar değil dini inancı olanlardır. dolayısıyla hıristiyanın yanında da tanrı ile alay edilirse bu da hadsizce bir durum ya da kapı kulbuna tapanın yanında kapı kulbuna tükürürülürse bu da terbiyesizce.

    şahsım adına, kendisiyle ilgili her şeyi koruma altına alıp kalanların alayına sallayan daltaraklara tahammül edemiyorum. yoksa seviyeli tartışmaya her daim açığız.
  • islamiyete ve dolayısıyla müslümanlara göre islama dışarıdan getirilen her eleştiri ve eleştirinin her türü "küfür" olduğu için, dini inancı olmayanları tavırları da, bir espri veya mizahi bir durum da ayrıca "alay" olarak algılanıyor.

    inandığın dinin tutarsızlığı ile ilgili bir eleştiri (ki mizah da bir eleştiri yöntemidir) gücüne gidiyorsa, sen de inanma!

    başta dediğim gibi, islamiyete göre müslüman olmayan herhangi bir kimsenin "küfür" olmayan herhangi davranışı ve düşüncesi yok ki zaten!

    yani müslüman olmadığın müddetçe söylediğin her şey küfür, hakaret ve alay!

    e bu da komik, alın bundan da gocunun!
  • bir de bu "alay etme" kelimesinin sınırlarını kim belirliyor, kime göre alay etmek?

    inanç sahibi biri gelip: "allah var, din doğru." derse problem olmuyor,
    inanç sahibi olmayan biri gelip: "allah yok, din yalan." derse problem oluyor.

    en basitinden bu örneğe göre etimolojik olarak tamamen aynı olan bu iki savın birini söylemek sorun değilken, öbürünü söylemek sorun oluyor.

    şimdi dolayısıyla biri gelip benim cehenneme gidip sonsuza kadar bana şiş kebap muamelesi yapılacağını söylediğinde bu alay olmazken, ben masallar ve bunlara inanan çocuklar dersem alay mı oluyor?

    selam ve dua lipa.
  • ateistlere indirgenmeyecek genel insan davranışıdır. mesela bu başlıkta ateistleri kınayan kişilerin %99 ' u reenkarnasyon veya ineğe tapma goygoyu yapmıştır.
  • alay etmezsen, dalga geçmezsen, eleştirmezsen, hiç bir şey düzelmez.gayet normal bir durum.
  • başlık sahibinin tespitine katılıyorum.

    nonteistlerin büyük bir çoğunluğu hayatlarının önceki dönemlerinde inançlıydı.
    allah'ı (tanrı'yı) seviyorlar, cenneti istiyorlar, cehennemden korkuyorlardı. dini kurallara az çok uyuyorlardı.
    hayatlarında bir şey yaparken, az da olsa dine soruyorlardı.

    bir gün artık dine sormak istemediler. kendi arzu, heves, mantıklarına uymak istediler.
    din karşısında argümanlar buldular. kimisi sadece din yok dedi, kimi de ne din var ne tanrı dedi.

    fakat iş burada bitmiyor.
    var olan bir şeye yok demek, arkanı dönmek kolay değildir.
    örümcekten korkan biri odasının köşesinde uzun zarif sekiz ayak görmüşse... "yok canım gölgedir bu" demişse bile o korkudan pek kurtulamaz.

    "ya örümcek varsa?"
    "ya tanrı varsa?"

    bu aşamada odasına biri girecek ve "odanı temizle biraz örümcek ağlarıyla dolmuş" diyecek olursa, korkan kişinin tavrı hakaret ve alay olur.

    "ne örümceği ya, dalga mı geçiyorsun, kör müsün, aptal mısın, şizofren misin, salağa bak o köşeden uzak duruyor, gölgeyi sadece zekasızlar örümcek sanar..."

    bu alay etme halinin bilgili, görgülü, görüşünü kendi içinde temellendirebilmiş nonteistlerde (maalesef çok çok nadirler) ortaya çıkmadığını da belirtmek isterim.
  • savunma mekanizması olarak dalga geçiyoruz . yoksa dine inananların salaklığı hiç çekilmez
  • "kesinlikle olmayan durum" gibi bir genelleme yapsam ne kadar yanlış olacaksa başlık açan arkadaşın yaptığı genelleme de aynı oranda yanlış bana göre. insanlar kendi etraflarında bir olayla ilgili iki örnek gördüğü anda genelleyerek büyük bir yanılgı içine düşüyorlar çoğunlukla.

    ben hiç görmedim mesela günahla doldurduğu tabağını yemekle övünen birini çevremde. aksine yurt dışında yaşadığı için arkadaşın da dediği gibi bu durumu normal kabul eden ve mühim bir mesele gibi anlatmayan insanlar gördüm. kuzenim mesela buraya geri döndükten sonra yurt dışında yaşadığı süreçte domuz eti yiyip yemediği sorulduktan sonra yediğini normalce dile getirdi hep gözlemleyebildiğim zamanlarda. aksine soran taraflar sert ve değişik tutumlarla "aaa nasıl ya günah ıyy o yenir mi nasıl yersin müslüman değil misin sen" gibi tepkiler verdiler. dini inancı olmayan bütün insanlarda genellemedeki gibi bir tutum olsa kuzenim girdiği her ortamda bundan bahseder "6 yıl inanılmaz günah dolu tabaklar tükettim çok cool um ben yea" diye dolaşırdı heralde bahsedilen buysa.

    özellikle basit gözlem içeren genellemeler hayatın her alanında insanı zor sokuyor. işin kötüsü konu hakkında hiç bilgi sahibi olmayan insanları da tamamen farklı düşüncelere yönlendiriyor ve genellenen insanlara nefreti körüklüyor.
hesabın var mı? giriş yap