• evrimdeki ufak sapmalar bile bizi şu anki olduğumuz yerden farklı bir yere getirebilirdi. kaldı ki burada dinozorların soylarının tükenmediği durumdan bahsediliyor. tabi ki bizden eser olmazdı.
    ancak dinozorlar yok olmasalardı günümüze eskiden olduğu gibi görkemli şekilde gelemeyebilirlerdi. dolayısıyla gecikmeli de olsa akıllı bir canlı (biz olmasak bile) bir şekilde dünya üzerinde tutunurdu diye düşünüyorum.
  • insan varolamazdi ki dominant tur olsun. memeliler hemen hemen tamamen toprak altinda yasayan, otla ve bocekle beslenen gariban yasam formlarina evrilmisti. zaten o sebeole dinozorlari yok eden felaketten kurtulabildiler. sonrasi malum.
  • bir yazar "akıl cüsseyi her zaman yener" demiş doğru. ama o akılın milyonlarca yıllık bir evrim sonucu geliştiğini unutmamak lazım. dinozorların nesli tükenmeseydi insan (yani onun atası) evrimleşecek alanı bulabilir miydi orası tartışmalı.
  • evrimin temel kurallarından birisi, çalışıyorsa kurcalama kuralıdır. bu yüzden milyonlarca yıl dinozorlar neredeyse aynı şekilde yaşamıştır. evimde önemli olan zeka değil işleyişini devam etmesidir.

    yüksek ihtimalle hiç olmazdık.
  • acilin ben manasizca fazla bilgi sahibiyim bu konuda. normal insanlarin pokemon ile iliskisine benzer bi iliskim var:

    dinozorlar zaten inceden gidici meteor vurdugunda. triassic periyodda kitalarin dagilimi falan cok farkliydi. tektonik hareketler kitalari parcaliyor veya birlestiriyor, okyanuslar uzerinde oradan oraya tasiyor, bu da yerkurenin cekirdegindeki isidan dunyadaki yasamin istifade etmesini sagliyordu. ancak cretaceous periyodunun sonunda (sozde dinozor soykirimi zamanlari) yerkureyi kaplayan plakalar stabillestiginden bu isi kaynagi etkisini yitiriyordu.

    dinozorlar sicak kanli hayvanlar, kertenkele gibi degiller. buyuk ve ikonik olanlarin bu termal kaynak olmazsa vucut sicakligini korumalari mumkun degil. o yuzden nesilleri tukendiginde zaten buyuk turlerin cogu elenmis, tuylu ve ufak olanlar cikmaya baslamis. geneli raptorgillerden, hizli ve hafif hayvanlar. bir kismi (heterodontosauridae, ve bihassa ceratopsia haricindeki neornithischia, ama en cok da theropodlar) gunumuz kuslarinin atasi.

    primatlarin ayyuka cikmasiyla dinozorlarin olumu arasinda temiz 62 milyon yil var. bu sure dinozorlarin geneli icin bu tur bi donusume yeterli. yani cok daha fazla ve cesitli kus turu olurdu, ancak insan yine yuksek ihtimalle evrilirdi. belki kus avlamak ve/veya evcillestirmek kulturel olarak daha onemli olurdu ve bu biyolojimize de bir sekilde yansirdi.

    ceratopsia haricindeki dedik, (boynuzlu, yakali, 4 ayak uzerinde takilan tipler) onlar muhtemelen antilop, ceylan ayarinda hizli otcullara evrilecekti deniyor.

    uzun boyunlu ekolu (sauropodlar, boyle diplodocus falan gibi tipler) 2-2.5 metrelik mini zurafalara donusecek gibiydi. cunku memelilerin ortaya cikmasiyla cicekli bitkiler ve meyvelerin ortaya cikmasi arasinda korelasyon var, tohumlarini bitkiler boyle yayiyor, ve bu meyveli bitkiler cok daha besleyici. bu elemanlarin basta o kadar buyuk olmasinin sebebi dusuk kalorili bitkiler. dev midelere ihtiyaclari var ki manali miktarlarda kalori saklayabilsinler. hacimleri arttikca saklayabildikleri miktar kubik olarak artarken tukettikleri miktar kareye yakin bir ustellikle arttigindan, yavas ve devasa hayvanlar.

    esas etli bolumunu sona biraktim. theropodlara degindik yukarida bir parantezde. bunlarin onemli bi kismi gunumuz kuslarinin atasi. hatta devekusunun bizzat hangisinden geldigini falan da biliyoruz ama usendim simdi bakmaya. bunlar, bize rakip tur olma potansiyeli en yuksek olan ata grubu aslinda. beyin/vucut oranlari biraz kotu, ama insanimsi ebatlarda, bipedal, omnivor bir yone evrilenleri cok.

    dolayisiyla eger meteor olayi olmasaydi, bunlardan ucamayan bir tanesi (cunku ufak beynin en onemli sebeplerinden biri agirlik yapip ucmaya engel olmasi) buyuk bi beyin gelistirseydi, primatlara rakip olabilirdi ve benzer bir diyete sahip olabilirdi. belki de bu kus-insanlar gezegendeki ikinci zeki tur olacakti ve star wars'ta wookielerin insanca, insanlarin wookie'ce anlamasi ama konusamamasi gibi bir iliskimiz olacakti bu kus-insanlarla. ya da belki de bizden biraz daha az zeki olacaklardi, o zaman kesin kolemiz yapardik bence.

    neticede bu kismi kafaniza gore spekulasyon yapabileceginiz kisim. tabii benimki cahil cuhela spekulasyonu. konu hakkinda ilimsel spekulasyon istiyorsaniz bakacaginiz iki paleontolog var: stephen brusatte ve matt bonnan. primatsi dinozor ozelinde degil de genel spekulasyon icin ise tom holtz'u googleluyoruz. ancak holtz, direk insansi dinozor olayina fazla prim vermiyor, zira opposable thumb'a benzer bir yapi yok bunlarin on uyelerinde. ama bence kuslarin arka ayaklarina baktigimizda biraz daha evrilse insan elinin yaptigi bir cok seyi yapabilirler. o yuzden ben kus-insan kankam ile tekken oynayabilecegimiz, benim ellerimle onun ise ayaklariyla joystick kullandigi bir dunyanin, paralel evrenlerin birinde olduguna inanmayi tercih ediyorum. hayirli gunler.
  • ilkel silahlarla öldürilmesi zor bir hayvan olacağından, ateşli silahları icat edemeden ebelenmemize neden olabilecek durum olurdu bence.
    dinozor ulan.
  • dominant olmamış halimiz buysa...
  • dinozorlar yok olamasa idi memeliler gelisemez dogal olarak insanlar var olamazdi.
  • muhtemelen hayır, neden muhtemelen ? insanlar zayıf yaratıklardır ve teknolojidir silalanmadır falan filan olmadığı dönemlerde muhtemelen bi dinazorun ayağının altında ezilerek insan ırkı son bulacaktır. ha olmadı insan biraz zeki çıktı diyelim, saklandığı mağaradan dötünü çıkardığı an yem olacaktır. şöyle veya böyle insanlar 5 mt boyunda olmadığı sürece illa ki soyu tükenecektir.
  • 150 milyon yıl doğaya uyumlu yaşamış canlı vs 35 bin yılda gezegenin mna koymuş canlı.

    dominantlık nedir tekrardan düşünmeli.
hesabın var mı? giriş yap