• dis ipi kullanmak, dis fircalamak, tuzlu suyla gargara yapmak, di$ doktoruna duzenli olarak kontrole gitmek gibi eylemlerin butunune verilen isim.
  • yapılmazsa bir sürü çürüğe sahip olacağımız eylem sonra doktora gidince azar işitmemizi sağlar bu eylemi yapmazsak.
  • çoğuna tamam denilebilir diş bakımında: diş fırçala, asitik içecekler tüketerek diş minelerine zarar verme, sigara ve çay gibi dişler üzerinde plak oluşturabilecek maddelerden kaçın, diş ipi ile diş etlerinin arasını temizleyip bakterileri öldür. düzenli diş fırçalamayı gereklilikten saymıyorum bile ama bunların dışında benim takıldığım kaç kişi 6 ayda bir diş hekimine gidip dişlerini muayene ettirebiliyor ki. hep lafı geçer, 6 ayda bir diş doktoruna görünün diye. 3 ayda diş fırçası değişilir, 7 korumalı diş macunları kullanılır da para bok gibi değil ki havaya saçar gibi 6 ayda bir diş doktoruna para bayılalım. bu diş doktorları dişleri suni yoldan beyazlat deyip para isteyebiliyor çünkü.
  • sadece ağız ve diş değil, genel sağlık için pek önemlidir. örn. ağızda oluşan enfeksiyon kafa, kulak ve hatta vücudun herhangi bir yerine taşınabilir, sağlam diş sağlıklı bir sindirim süreci için de önemlidir zira sindirim ağızda başlar, vs. vs.
  • genetik gereksinimleri vardır.
  • diş bakımında her zaman atlanan tek şey (diş fırçalamayı lütfen artık saymayalım), diş ipidir. diş ipi kullanmaya başlayan her birey öncelikle korkunç bir şeyler ile karşılaşacaktır - ne olduğunu tahmin edebilirsiniz, sonrasında da 'dişinizin üstü normal ama yanları çürümüş' diyen dişçiye 'nasıll olur ben fırçalıyorum' cevabı vermek zorunda kalmayacaktır. çünkü diş ipi kullanırsanız diş çürüme riskini %50 azaltırsınız.
  • üç önemli kuralı vardır:
    1.üşenme
    2.erteleme
    3.vazgeçme
    gerisini yukarıda yazmışlar zaten.
  • 2-3 günde bir diş fırçalarım, bir dönem her gün bir defa fırçaladığım da oldu, diş ipi, gargara zart zurt kullanmadığımı zaten tahmin etmişsinizdir. 30 yaşımdayım. üşen, ertele, vazgeç prensibiyle olaya yaklaşıyorum. hayatımda diş doktoruna gitmedim, 32 adet orijinal dişim çürüksüz olarak duruyor, fırçalayınca orijinal rengine dönüyorlar hemen. 10 yıl sigara kullanıp sonrasında e-sigaraya geçtim, günde 12 su bardağı çay, 1 kupa nescafe içiyorum.

    anladığım kadarıyla ne içersen iç ne yersen ye nasıl bakarsan bak olay gene genetiğinde bitiyor.
  • genetik olarak şanslı değilseniz yapmak zorundasınız. zaten her türlü yapmak lazım da ben tam olarak yaptığımı sanıyorken doktorun azarıyla afalladım. hergün özene bezene fırçaladığım, gargara yaptığım dişlerim ve diş etlerim felaketmiş. şu zamana kadar diş ipi hep zararlı gibi geliyordu ki sakar bi insanım cidden zarar verdim dişlerime diş ipiyle. 'insan gibi kullanmak zorundaymışım.'

    yani ne kadar mükemmel dişlerim var sansanız da, fırçalama, diş ipi, diş arası fırçası, gargara yapmıyorsanız o bakım eksik oluyormuş.
  • hastalarıma dişlerini diş ipiyle temizlemelerini tavsiye ederdim. bazı günler üşeniyordu insan ama diş ipi kullanmak şarttı. diş ipi kullanımı diş eti hastalıklarını önler, ömrü yedi yıl kadar uzatabilir. vakit alır ve sıkıcıdır da. sonuncuyu dişçi kimliğimle söylemiyorum. bunu söyleyen, dört beş kadeh içkiden sonra akşam eve gelen ve "aman ne güzel geceydi, amma güldük," derken diş ipini eline alır almaz, "ne anlamı ver ki bunun?" diye düşünen adam. nihayetinde kalp duracak, hücreler ölecek, nöronlar sönecek, bakteriler pankreası tüketecek, sinekler yumurtalarını bırakacak, böcekler tendonlarla bağ dokuları yiyecek, deri kaşar peynirine dönecek, kemikler eriyecek ve dişler akıntıyla birlikte sürüklenip gidecek. ne ki hayatında bir kez bile diş ipi kullanmadığı için akla sığmaz bir ihmal ve lüzumsuz bir ıstırap tablosu çizen bir hasta -çürük dişler, şiş diş etleri, cereyanlı bir tel gibi diş minesinden sinirlere kadar inen enfeksiyon- kliniğe geliverirdi ve umudun, cesaretin, hepsinden çok da başkaldırı dediğim şeyin içimde yeniden yükselmesiyle sonraki birkaç gün boyunca hastalarıma, "diş ipi kullanmalısınız," der dururdum, "lütfen diş ipi kullanın, diş ipi kullanmak çok önemlidir."??

    joshua ferris - makul bir saatte yeniden uyansam
hesabın var mı? giriş yap