• artik levente tasinmistir.
  • kurucu başkanlığını ali coşkun'un yaptığı tobb'a bağlı kurul.
  • altinda 67 adet is konseyi bulunmaktadir. tobb baskani ayni zamanda deik yonetim kurulu baskanidir
  • iş konseylerinin özel sektör, büyükelçilik, bakanlık vb kuruluşlarla ilişkilerini idare eden, faaliyet düzenleyici bir kuruldur.
    http://www.deik.org.tr/
  • ekonomi bakanlığı gözetim ve denetimi altına alınmıştır.

    [http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27175917.asp http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27175917.asp]

    haberdeki şu cümle çarpıcı;

    "önergeyle göre, artık ekonomi bakanlığı’nca belirlenen özel sektör kuruluşlarının dahil olacağı dış ekonomik ilişkiler kurulu kurulacak."

    padişahım çok yaşa dersen varsın, uyursan ölürsün...
  • 10 eylül 2014 itibarıyla ilga edilmiştir, yani kapatılmıştır. deik'e bağlı çalışan çok sayıdaki iş konseyi de keza tarih olmuştur ve deik çalışanları an itibarıyla iyot gibi açıkta kalmışlardır. ekonomi bakanlığı'na bağlanması bekleniyormuş ama henüz o yönde bir yasal düzenleme yapılmış değil. yani bugün için deik araf'ta bekliyor. kimbilir padişahın aklından nasıl bir şekil şemal geçiyor; sivil toplumdan gelebilecek çatlak vızıltılar duymak istemiyoruz haliyle. bu hamle, uluslararası iş ilişkileri açısından bir nevi rejim değişikliği olarak görülebilir.

    (bkz: 10 eylül 2014 mecliste kabul edilen torba yasa)

    .

    further reading: (bkz: akp iktidarı ile yükselişe geçen stk sektörü/#38149451)

    ek not. şimdi biz totaliter deyince ne anlıyoruz? deik kamu otoritesinden bağımsız bir sivil toplum kuruluşu. yani vatandaşlar (tobb) böyle bir ihtiyaç duymuş ve deik'i kurmuşlarlar. kuruluşu için bir yasal düzenleme gerekmiş ama yürütme erki deik'in doğumuna nezaret etti diye kendi elleriyle onu öldürme veya başka bir şekle dönüştürme hakkını kendinde görememelidir. bunu ancak deik'in kendi bünyesindeki yetkili kurulları kendi inisiyatifleriyle yapabilirler. ama türkiye şartları altında (tşa), kamu idaresi bağımsız bir stk'ya sanki kendi örgüt şemasında yer alan bir daire başkanlığıymış gibi oyuncak muamelesi yapabiliyor, açıyor kapıyor, bir bakanlık bünyesinde fişe takıyor, canı ne isterse onu yapıyor. totaliter deyince işte bu keyfiyeti anlıyoruz.

    .
  • tobb'a bağlı iken yeterince "sivil" değilmiş, olamazmış gibi "daha sivil" olacağı ifade edilmiş nihat zeybekçi tarafından. aynı kişi deik'in ekonomi bakanlığı ile iletişiminin yetersizliğinden de dem vurmuş, ama deik ekonomi bakanlığı'nın kontrolü altına girmiyormuş sldkfjsldkf. sanki hong kong ve türk şirketlerinden temsilciler bir araya gelip konuşur kaynaşırken bakanlığın icazetine gerek var aq.

    güzel çalışan, işleyen, faydalı bir yerdi. mekanı cennet olsun.
  • çalışma usul ve esasları hakkında yönetmelik 20 eylül 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan ve ekonomi bakanlığı'na bağlanan örgüt.

    kurucu kuruluşların istenildiği takdirde değiştirilebileceği yönetmelikte belirtilmiş. tuskon'dan dili yandı tabi hükümetin, yoğurdu soğutup da yer artık.
  • 20 aralık 2014 günü istanbul'da yıllık olağan genel kurulu yapılan sivil toplum kuruluşu görünümlü iktidar vitrini.

    sayın cumhurbaşkanımız da genel kurulu şereflendirip kürsüye çıktı. bugünlerde hedefinde kim varsa onlar hakkında konuştu: tıkla

    .

    11 eylül 2014’de çıkarılan 6552 sayılı kanunla getirilen yeni düzenlemeye göre deik'in yönetim kurulu şöyle oluşuyor:

    "deik yönetim kurulu, genel kurul tarafından dört yıllık süre için seçilen biri başkan olmak üzere, otuzbeş üyeden oluşur. yönetim kurulu, kurucu kuruluşlar arasında yer alan tobb, tim, tüsiad, müsiad ve tmb temsilcilerinden beş asil üye ile iş konseyleri başkanları, diğer kurucu kuruluş temsilcileri ve delegeler arasından seçilen diğer üyelerden belirlenir. deik'in yönetim kurulu başkanı yönetim kurulu üyeleri arasından t.c. ekonomi bakanı tarafından seçilir."

    yani deik, yönetim kurulu başkanını ekonomi bakanını tayin eden başbakanını tayin eden cumhurbaşkanının tayin ettiği bir sivil toplum kuruluşumuz.

    hem de türkiye'yi aynı anda bütün dünyada temsil eden belki de yegane stk.

    elin cavırı ne diyor?

    "biz hükümetle görüşmek isteseydik gider bakanlıkların kapısını çalardık. ülkenize kamu idaresinden bağımsız birileriyle görüşmek için geldik ama nafile."

    görülüyor ki devlet kisvesi altında bir ak-çıkar grubu türkiye'de ekonominin tam ortasına çöreklenmiş, bu diyarda benden habersiz kuş uçmaz diyor. ondan sonra da dönüp serbest piyasa ekonomisi diye hava atıyor.

    ağılındaki koyunları bu masalla uyutursun ama deik'in muhatapları olan uluslararası iş konseylerini uyutamazsın.

    yani kendimizi sadece amerika'yı biz keşfettik gibi kepazeliklerle dünyaya alay konusu yapmıyoruz. bunlar da var.

    .

    tafsilat için (bkz: #45641282)

    .
  • ekonomi bakanlığı bünyesine geçmesinden itibaren akp'nin elinde oyuncak olmuş kuruluş. keşke bu ülkede çalışmayı en çok istediğim kurum hükümetin etkisinde bu denli kalmasaydı. enerji iş konseyi koordinatörü falan olsaydım fena mı olurdu ajdhfjsdhfdjs. ama çok fazla hayat dersi aldığım için hevesimi törpülemek durumunda kaldım maalesef.

    mustafa mente'nin görevden ayrılmasından beri genel sekreterlik koltuğu boşta. ankara'dan birkaç kişinin ismi geçiyor, yakın zamanda kimin göreve geleceğini görürüz herhalde.
hesabın var mı? giriş yap