• diş hekimi olan babamın çözümünü "evli değilseniz evlenmek, evliyseniz boşanmak" olarak açıkladığı rahatsızlık. buradan yola çıkarak sorunun cinsel veya sinirsel olduğu anlaşılabilir belki...

    (bkz: şaka)
    (bkz: bilimsel metod)
  • geceleri dis gicirdatmak eger muntazaman uygulaniyor ise, takriben 10 sene icerisinde dislerinizin yarisini ögütürsünüz.
    böyle bir problem mevzu bahis ise hemen dis doktoruna gidip alt cene icin plastik bir kalip yaptirmalisiniz. üc ay sonra bu plastik merette yarattiginiz tahribata bakip, düsüp bayilabilirsiniz güzelcene.
  • aynı odada yattığım kuzenimin bir hışımla beni dürterek uykumdan uyandırmasına sebep olan eylemdir. uyandırdıktan sonra da "çenen kırıldı sandım" demiştir kendisi. ilginç olan, bahsi geçen kuzenim de uykusunda çılgınlar gibi konuşmaktadır ve bir önceki gün de ben onun uykusunda yüksek sesle "ssk'ya gitmek istemiyorum" demesine uyanıp onu dürterek uyandırmışımdır. nasıl bir aileysek artık..
  • yurtdisinda master'in hayatima kattigi renk! tabi bir iki beyaz sac da var...ve yas 23!
  • pabuç kadar bir falım sakızını uyumadan önceki bir saat haşin bir şekilde çiğneyip çene kaslarımın yorulmasını sağlayarak kurtulduğum, arasıra hortlayan ama birkaç günlük bir falım terapisiyle tekrar kaybolan rahatsızlığımdır.

    bilimsel olmaktan açık ara uzak olan bu yöntemi ikinci ağızdan aktarma olmadığı, bizzat benim tarafımdan tecrübe edildiği için yazabilme cesaretini kendimde buldum.
  • bir oral agresyon eylemidir. en büyük nedeni strestir. genelde aşırı sinirli ya da kaygılı veya obsesif yapılarda gözlenir. bilinçdışında yatan çatışmalara, kaygılara bağlı olarak ortaya çıkan bir semptomdur. geçici çözümler aramak yerine terapi desteği alarak semptomun altında yatanları bulmak ve tedavi etmek gerekir.
  • bazen antidepresanın yan etkisi olarak da ortaya çıkabiliyormuş bu durum. bu durumda, streslisin diye antidepresan kullanıyorsun, antidepresan kullandın diye diş gıcırdatıyorsun, diş gıcırdattın diye streslisin diyorlar. böyle de nalet bir kısır döngü. ne yapsak bilemedim.
  • uykuda çile doldurmak.
  • hasarları:
    -diş minesinin parçalanması
    -sürtünmeden dolayı şeklini kaybetmiş, eskimiş, yassılaşmış, üzeri yol yol olmuş dişler
    -dişin tamamen kaybedilmesi
    -dişlerin çatlaması
    -periodontal-dişeti problemleri
    -köprülere ve diğer implantlara ağır hasar verme

    semptomları:
    -rahatsız edici, stresli, acılı ağrılı bir çene
    -zayıf ve hassas dişler
    -kulak ağrıları
    -nedeni belli olmayan başağrıları
    -boyun ağrıları
    -ağzınızı açarken alt çeneden katır kutur sesler çıkması

    muhtemel tedavi yontemleri:

    mouth guard(perio appliance): dişlerin üzerine geçirilen plastik bir apare. dişleri sürtünmeden korur. dişlerinizin sürtünme ihtimali en fazla olduğu zamanlarda takılır ki bu genelde geceleri uyurkendir.

    bite adjustment: ısırma eyleminin alt çene ve üst çeneyle dişleri sürtmeyecek bir harmonide olması için uzun yıllar sürebilecek ortodontik bir tedavi.

    stresi azaltma: stresi azaltma, çene üzerindeki kasları gevşeterek sürtünme olma ihtimalini azaltır. dişçiniz stresi azaltma konusunda spor gibi başka tavsiyelerde bulunabilir.

    ilaç: bazı durumlarda ilaç tedavisi gerekli gorulebilir. rahatlamak ve stresi azaltmak için verilen ilaçlardır bunlar.

    hasarlı dişin onarılması: kısmi ya da tümden dişin kaplanması yoluyla hasarlı dişin kaybetmesi önlenebilir.
  • bruksizm, uyku sırasında dişleri sıkmak, gıcırdatmak ve çeneyi kenetlemektir. bu normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. uyku sırasındaki diş gıcırdatma o kadar sesli olur ki, kişi uyanıkken aynı sesi çıkaramaz. çağımızın hastalığı olan stresin, diş gıcırdatmanın en önemli nedeni olduğu düşünülmektedir.

    diş gıcırdatmanın şiddeti ve sıklığı, dişlerimize zarar verecek boyutlara ulaşabilir. sürekli birbirine sürtünen dişlerin mineleri zarar görür ve dişlerin boyları kısalır. köklerinde basınçtan dolayı kistik oluşumlar olur. dişi, çene kemiğine bağlayan bağlarda gevşemeler olur ve bu yüzden dişlerde sallanmalar başlar.

    diş eti dokuları da zarar görür. dokunulduğunda kanar ve gitgide koyu renkli bir görünüm alırlar. ayrıca çene eklemindeki kıkırdak dokudaki tahribat yüzünden eklem şikayetleri ortaya çıkar. eklem şikayetlerini oluşturan sebeplerden biri de sürtünme ile kısalan diş boylarıdır. diş boylarının kısalması belirgin hale gelince hastanın dış görünümünü de etkiler.

    dişlerini sadece kenetleyen, sürtmeyen kişiler de vardır. böyle kişilerde ses olayı yoktur fakat yine dişler ve diş dokuları üzerinde oluşan rahatsızlıklar ortaya çıkar.

    diş gıcırdatma ve diş sıkma işlemi sadece gece değil, stresli durumlara göre gündüz içinde geçerlidir. kişi, olayı gündüz yapıyorsa gece de mutlaka yapıyordur. sabah kalkıldığında eklemlerde, çiğneme kaslarında, baş ve boyuna yayılan ağrı, yorgunluk, yutkunma güçlüğü, dişlerde ağrı veya hassasiyet olması bruksizmin etkileridir.

    çözümü, stresi ortadan kaldırmak veya dişleri korumaya almaktır. dişlerin korunması için; ağza, kişiye özel yapılan, silikon esaslı maddeden yapılmış bir gece plağı takılması tavsiye edilir. bu koruyucu sayesinde şikayetlerin azaldığı ve tamamen ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.
    kaynak: http://www.genetikbilimi.com/genbilim/bruksizm.htm
hesabın var mı? giriş yap