• ülkenin mal ihracatı ile ithalatı arasındaki farktır. dış ticaret dengesi ödemeler dengesinin (bilanço) cari işlemler hesabı içinde yer alır.
  • ülkemiz* için,

    (bkz: dış ticaret açığı)
  • olması arzulanması gereken durum tabiki ticaret açığının olmaması ama dış ticaret fazlasınında çok fazla olması çok süper bir durum değil
    almanya çin sudi arabistan aslında en özenilecek ülkeler değiller.
    zor örnekden başlıyım. almanya napıyor? araba üretiyor dünyaya satıyor. neden abi? dünyadaki vatandaş vatandaşda kendi ülkesindeki vatandaş değil mi? kendi ülkesindeki almanlar alsın tüm arabaları.
    kendime cevap :almanya vatandası zengin bir kere herkesin arabası var sen kendi haline acı. kendi ihtiyaçlarının fazlasını dünyaya satıyorlar.
    peki almanları kendi ihtiyaçları olmayan şeyler için çalıştırmanın nesi mantıklı? alman vatandaşının neye ihtiyacı varsa halkı o yönde eğitip o yonde üretimin teşvik edilmesi mantıklı değil mi?
    kendime cevap:bir kere üretim fabrikası yapıldıktan sonra işi büyütmek daha kolay. milyon çeşit çeşit minik fabrika yapmak çok maliyetli ve sacma olur. bir tane kocaman araba fabrikası yapıp ondan uzmanlaşıp araba satarsın geri kalan üretmediğini ithal edersin küreselleşmenin olayı bu zaten.
    çok güzel konuştun nerdeyse ikna olucakdım. niye kötü olduğunu şu şekilde açıklıyım. ithal ettiğin malları bir anda diğer ülkeler satmak istemezse nolucak. e almanya zaten üretim fazlası veriyor. esas sorun o değil esas sorun ihrac ettiğin malları bir anda diğer ülkeler almak istemezse nolucak. üretim yaparken öncelikli olarak kendi halkın için üretim yapmalısın yaptığın üretimde bir tık fazla olmalı o bir tıkı da ihraç etmelisin. aslında bu söyledğim 80 90 milyonluk koca bir ülkeler için için geçerli çünkü belli bir büyüklükde ürün talep eden bir pazarı var demekdir. diğer daha kolay örneklere geçiyim.
    arap ülkeleri petrollerini hep ihraç ediyorlar. küfür gibi... senin böyle bir kaynağın var hepsini sen kendin kullanmaya çalışsana kalanını ihraç et gene... ama zor öyle bir kaynak popoya sürülerek bile bitmiyor. demek istediğim yarın bir gün güneş enerjisi aniden popüler olursa veya dünyanın bir yerinde daha iyi bir enerji kaynağı bulunursa ayvayı yerler.
    çin modeli çin modeli. çalışan fakir kalsın ürettiğini alamasın üretilenleri yurtdışına satalım. bu modeli sadece fabrika sahiplerini semirtir. bir de batı aniden herhangi bir sektörüne almıyorum derse o koca üretim gücü boşa cıkmış olur. çin modeli dedim ama almanyada aynı yolun yolcusu. her ne kadar güçlü işçi sendikaları olsada işçi ücreti artışları uzun suredir yüksek değil almanyada.
    kapalı ekonomiyi asla savunmuyorm sakın yanlış anlaşılmasın. ama her sey de ölçülülük önemli. kendi halkımız hiç yemesin hepsini ihraç edelim iyi bir devlet politikası olmaz.
    savaş durumunda hastalık veya herhangi bir felaket durumunda ithal ettiğin, ihrac ettiğin ülkelere güçlü bağımlılıkların varsa sıkıntı olur. umarım ilerde türkiyede büyük dış ticaret fazlası vermeye başlar burda eleştirmeye başlarız ne kadar fakirleşsek de öyle bir sey henüz ufukda gözükmüyor. ben şimdiden hedeflenmesi gereken seyi yazmak istedim.
    akla gelen globalleşme karşıtı eski bir örnek:
    (bkz: #153741011)
  • yurt içinde yerleşik kişiler ile yurt dışında yerleşik kişiler arasında gerçekleştirilen ve gümrüklerden geçen mal ihracat ve ithalat tutarları arasındaki farkı ifade eder. ihracatın ithalattan fazla olması durumunda dış ticaret fazlası, tersi durumda dış ticaret açığı oluşur.
hesabın var mı? giriş yap