• genellikle japon - beta - neon tetra - melek - cichlid - discus - deniz akvaryumu şeklinde giden serinin sondan bir önceki durağıdır. çünkü her aquarist ilk önce kendisine hediye edilen veya görüp beğendikten sonra aldığı japon balığı veya beta balığıyla başlar balık beslemeye. daha sonra en maliyetli ve bakımı zor deniz akvaryumuna kadar gider tecrübe edindikçe.

    discuslar amazon nehrinde dibe yakın seviyede, bitkiler arasında yaşarlar. akvaryumlarda ise tabanında kum olmayan cam kafeslerde. bunun nedeni discusların bulunduğu akvaryumun günlük olarak dip çekiminin yapılmasıdır. ama tabi ki sağlıklı ve formda balıklar yetiştirmek için biraz özen göstererek bitkilerle donatılmış, kumlu bir akvaryum gerekmektedir.

    discuslar narin balıklardır. üstelik trip atmayı çok severler. bildiğin küsüyorlar lan. pek çok arkadaşım direkt olarak güneş ışığı alan akvaryumlarını taşımak zorunda kaldı bu sebepten. mesela akvaryumun bulunduğu odada çok hareket olmamalıdır. akvaryumun hacmi en az 400 litre olmalıdır. filtreleme ise sump filtre olmalıdır. bunun için akvaryumu alacağınız da "sump filtre sistemi kurmak istiyorum" demeniz, buna göre bir filtre sistemi yapılması gerekiyor. peki nasıl yetiştirilmelidir discuslar?

    efendim öncelikle yetiştirmek istediğiniz discusları farklı yerlerden almak gerekir. bunun için akvaryumcu değil, evinde bakıp yavru almış discus sahiplerinden hem ucuza hemde sağlıklı bir yavru alınmalıdır. bunun nedeni daha sağlıklı bir jenerasyon oluşturmak için kardeş discusların eş tutmasının önüne geçmektir. fakat bunun aynı gün içerisinde yapılması gerekli. hatta elinizde fazla akvaryum varsa (karantina, yavruluk vs.) tek tek bu akvaryumlara alınmalı, beslemeyi düşündüğünüz sayıya ulaştığınızda, bakacağınız akvaryuma almak en doğrusudur. burada özen gösterilmesi gereken şey şu. balıkları alacağınız yerleri belirlediniz. diyelim ki, 6 discus alacaksınız. bunları üçerli gruplar olarak almanız ve 3 farklı ufak akvaryum almanız (büyük değil tabi ki, ufak yavru tankı vs. gibi) gerekiyor. 2 dişi farklı yerden, 2 dişi farklı yerden ve 2 erkek farklı yerden aynı gün içerisinde alınmalıdır. bu aldığınız balıkları vakit kaybetmeden gidip daha önceden akvaryumun suyundan alıp doldurduğunuz diğer akvaryuma balıkları koymalı, daha sonra gidip diğer balıkları almalısınız. bütün balıkları aldıktan sonra hepsini akvaryuma taşımanız gerekiyor. "ne gerek var lan bu kadar zahmete?" demeyin. efendim şimdi discusların özellikle anne discusların daha önce hastalık geçirip geçirmemesi bile doğacak yavruların fiziksel gelişiminde ve form durumlarında etki ediyor. üstelik damızlık diye satılan pek çok discus daha önce yavru vermiş, bu yavrular beklendiği gibi çıkmadığı için satılır. biz bunu yaparak hem kardeş çiftleşmesinin önüne geçiyor, hemde zaten yavru olan balıklarımızın dikkat ederek hasta olmamasını sağlayıp, sağlıklı ve iyi beslenmiş damızlıklar elde ediyoruz. daha sonra işte bildiğiniz gibi düzenli ve günlük yada 2 günlük dip çekimleri, az ve sık yemleme yapmak kalıyor geriye.

    discuslar eş tuttuktan sonra, yavru alma kısmı geliyor. üretim yaparak hayatını kazanan insanlar genelde maliyetten kaçmak için kalitesiz yemler verirler. bu sebepten ötürü yavru alımı yaklaşmış olan discusları "diyet" adı verdikleri bir programa sokarlar. bu diyet aslında yapılması gerekendir. yani kaliteli yemlerle beslerler discusları. biz zaten evimizde sağlıklı balıklar bakmak için kaliteli yemler veririz. buna ek olarak ev yapımı ıspanak, sarımsak, dana ciğeri, havuş vs. gibi sebze ve etlerden yapabileceğiniz yemleri ilave edebilirsiniz. bu yumurta sayısını arttırır. bitkili bir akvaryum kurduğumuzdan discusların yumurtalarını dizmesi için gerekli dikey alanlar zaten olacaktır. anne ve baba discus yumurtaları sırayla korurlar. tabi arada insanlardaki gibi sorumsuz anne ve babalar çıkabilir. misal baba yumurtalar ile gerektiği gibi ilgilenmiyorsa, anne gidip babaya çemkirir. bunun sonucunda kavga çıkar ve ne yazık ki çifti bir süreliğine ayırmak gerekir. neyse yumurtalarda 3 gün içerisinde çıkar larvalar. anne ve baba yumurtalara yaptıkları gibi larvalara da aynı muameleyi yapar. hatta henüz serbest yüzüşe geçmeden dağılan larvaları ağızlarıyla tekrar yaprakların üzerine bırakırlar. hah şunu yazmayı unutmuşum. bazen sorumsuz olan anne veya baba yumurtaları yiyebilir. bunun için yumurtaların bulunduğu bölgeyi cam yardımı ile ayırabilirsiniz. larvalar yumurtadan çıktıktan sonra 2 gün içerisinde serbest yüzüşe geçerler. yumurtaların mantarlaşması dışında en çok kayıp bu serbest yüzüş döneminde verilir. daha sonra yavrular annenin sırtına geçerler. bunun nedeni yumurta kesesinden ayrılan yavruların annenin mukozası ile beslenmesidir. bu arada sizinde artemia ile yaklaşık 3 hafta beslemeniz gerekmekte. bir ay kadar sonra normal pul yeme geçebilirsiniz. peki madem bu kadar üretime karşısın (aslında değilim ama üretim yapmak için hayvanların sadece cam ve su içerisinde su ısıları ile oynanarak zorla üremelerinin sağlanmasına karşıyım) neden anlattın bu yavru sürecini? çünkü bu balıklar kısır olmadıkları müddetçe çiftleşecek ve yavru verecekler. isteseniz de istemeseniz de. ha sadece dişi alır o şekilde bakarsınız ona bir şey demem. ayrıca discusların bakımının en keyif verdiği hadise yavruları sırtında iken suda gezinmesidir. böyle bir manzarayı görmek her insana nasip olmaz.

    peki yavruları ne yapacağız? yine sizin gibi discus beslemek isteyen fakat yüksek fiyatları nedeniyle bakamayan, bilinçli aquaristlere uygun bir fiyattan verebilirsiniz. isterseniz gidip akvaryumcuya yem karşılığı verebilirsiniz. her ne kadar üretim amaçlı bakmasanız bile satabilirsiniz yavruları. bu sattığınız yavrularla paludaryum, deniz akvaryumu kurup, bunların masraflarını karşılayabilirsiniz.
  • gösterişleriyle akvaryum balıklarının kralı sayılan diskuslar disk şeklindedirler. vücutlarındaki gözle kuyruk arasındaki 9 adet koyu renkli dikey çizginin yanında mavi, kırmızı veya yeşil olabilen dalgalı desenleri vardır. seçici üretim yöntemleriyle çeşitli biçim ve renklerde ırklar türetilmiştir.cinsiyetler arasında belirgin bir görünüş farkı yoktur. en kolayı üreme dönemlerinde ortaya çıkan üreme tüplerini gözlemektir. erkeğin sperm tüpü ince ve sivri uçlu, dişinin yumurtlama tüpü ise kalın ve yuvarlak uçludur. erkeklerin kafalarındaki ve yüzgeçlerindeki mavi desenlerin dişilere göre daha belirgin olduğu söylenir.
    ortamlarında ph 5,0 - 6,5 arası, toplam sertlik gh ve bikarbonat sertliği kh ise herzaman için 1°nin altındadır. daha çok akıntının az olduğu, aralarında saklanabilecekleri kütük, dal ve köklerin bol bulunduğu nehir kollarını tercih ederler. üreme zamanları dışında çiftler halinde değil, nüfusu 50 bireye varabilen gruplar halinde dolaşırlar. sağlıklı gelişme için çok yönlü beslenme şarttır. diskuslar için hazırlanmış özel kuru yemlerin yanında mutlaka canlı yemler de verilmelidir. en sağlıklı canlı yem yavru ve yetişkin tatlı su karidesleridir(artemia). evde üretilmiş beyaz kurtlar da verilebilir. tubifex kurtları kesinlikle verilmemelidir; çoğunlukla kirli ortamlardan elde edildikleri için hastalık taşıma riskleri yüksektir. kıyılmış solucan, karides, midye, yengeç ve morina balığı eti de verilebilir. bazı disk balığı yetiştiricileri ince kıyılmış sığır kalbi veya ciğerine birkaç malzeme daha ekleyerek ve vitamin katkısı yaparak balıklarına verirler. diskus bakımı bilgi ve tecrübe gerektirir. en az 200 litre hacminde ve 50cm yüksekliğinde olması önerilir. yetişkin bir diskus başın yaklaşık 60 litre su hacmi düşünülmelidir. yani 6 bireylik küçük bir grup için en az 360 litrelik bir akvaryum gerekir. balıkların kendilerini daha güvende hissetmeleri için akvaryumun arkası ve en az bir yanı ışık geçirmeyecek bir biçimde boyanmalı veya kaplanmalıdır. akvaryum suyu yumuşak veya orta sertlikte olabilir (4°-10° gh). ph'ın ise nötrü yani 7,0'ı geçmemesi önerilir. diskus balıklarının akvaryumlarında nitrit ve nitrat konsantrasyonlarının olabildiğince düşük tutulması son derece önemlidir. bu yüzden etkin bir biyolojik filtrasyon ve en az haftalık %10-15 oranlarında düzenli su değişimleri şarttır. ideal akvaryum sıcaklığı 28°-30°c arasıdır. sıcaklık 27°c'nin altına kesinlikle düşmemelidir. son derece sakin balıklar olan diskuslar rasbora, kardinal tetra, corydoraslar ve ramirezi, kakadu veya agassizii gibi barışçı cüce çiklitlerle birlikte yaşayabilirler. melek balıklarıyla bir arada tutulmaları sakıncalıdır; melek balıkları kendilerinin bağışıklı oldukları parazitleri derileri son derece hassas olan diskuslara bulaştırabilirler.
  • g.amerika'dan, amazonlardan çıkma narin akvaryum balığı. cichlid familyasının melekbalığıgiller kolundandır. max.20 cm e kadar büyüyen, disk şekilli, üzerinde ekseriyetle neonvari parlak mavi alacalı çizgiler olan kahverengi bir balıktır. su ph'ı, nitrat durumu, sıcaklığı, tankta saldırgan balık olmaması, bol canlı yem gibi kaprisleri olan ama bu şartlar sağlanıp hayvan huzurlu olursa rengi açılan ve muhteşem olan "ileri düzey" akvaryum balığıdır.

    sakın ama sakın saldırgan balıklar ile aynı yere koymayın, kapkara olur, siner ve ölür belli zaman sonra. hatta mümkünse(niye mümkün olmasın sen kuruyorsun akvaryumu) çöpçü, vatoz ve neon dan başka balık olmasın.

    ayrıca; suyu çok kaliteli olmalı, akvaryum suyuna, dış parazit vs yoksa kanımca kaya tuzu eklemesi yapmayın, ph ve diğer değerleri uygun damacana su kullanın (normal çeşme suyunu dinlendirerek kullanabilirsiniz ama yüksek iletkenlik ve ph dan dolayı yavru almanız zorlaşır). eğer dip çekimi alışkanlığınız varsa, dip temizliğini en az 2 günde bir yapın, haftada bir akvaryum suyunun %20-30 unu değiştirin (akvaryum suyundaki nitrata bağlı, 10-15 mg/lt değerinden aşağıda olması gerekir) ısı dengesini, nitrat dengesini iyi kurun, taban malzemeniz var ise bu ince kuvars kumu olsun ki hem su ph ını değiştirmesin hem de yem artıkları aralara kaçıp çürüme yapmasın. balık dışkısı suya faydalıdır ama yem artıkları süratle bozunur... ph ve nitrat/nitrit ölçme kağıtları ile sık sık test yapmakta fayda var. su sertliği (gh) max 10 dgh, alkalinite (kh) ise 4-5 arasında olmalı (su değişimlerinde ph oynaması olmasını bu rakam aralığı oldukça engeller) ve ph da 6-7,5 ... önemli olan ph, gh vs değerlerin aslında ne olduğu değildir, sabit olması elzemdir discus yaşatmak için.

    bu balığın zamanla çok çeşitli hibrit türleri çıkmıştır, güvercin diskus kırmızı üzeri sarımsı çizgilidir mesela. çok türü vardır. hatta artık vahşi discuslar ile alakası kalmamıştır akvaryum discusunun.

    bir hobidir diskus beslemek ama iş gibi görecekseniz.

    not: hayvanın tüm renklerini mükemmel görmek istiyorsanız akvaryuma mutlaka grolüx+daylight floresan takın, beyaz değil. akvaryumculara sorun size bulurlar. ama bitkiler ile loş ortamlar yaratmayı da ihmal etmeyin.

    balığın fiyatı: erişkin boyları; kaliteye göre fiyatı değişmekle birlikte minimum 100 dolar olacaktır. maksimumu ise 1000 dolara çıkabilir.

    şu güzelliklere bakın be;
    http://www.akvarijum.org/…usisymphysodondiscus.html
  • uzun seneler bakmak için uygun ortam bekledim. yeterli hacimdeki tankı ve yetişkin boydaki balıkları alacak parayı bulduğumda iyi bir üreticiden gittim aldım. aradığım beslemekten keyif alacağım tatlısu’nun nirvana’sı denilen bu balıkları çok sevemedim. açık konuşayım hiç sevmedim.

    naçizane bilindik beylik tavsiyelerim olacak. bütçeniz ve bakacak litreniz az ise ilk aşamada 5-6 cm boyunda 15-20 tane yavru almanız en iyisi. minimum 120-150 litrede, cama cam akvaryumda bakmanız gerekli. sayıca kalabalık olmaları yem yeme davranışını tetiklemek için daha avantajlı deniyor. suyu daha çabuk kirletseler de aynı eforla daha çok balığı büyütebilir ona göre güzel formdakileri kendinize ayırabilirsiniz. sözlük üzerinden ve forumlardan konuştuğum, çok güzel bitkili akvaryumlarda; nitratı düşük seviyelerde balıkları deli gibi boylandırmış akvaristler var. lakin sayıları çok az. benim su değişimine ayıracak haftada 1 günüm olduğu için yavru alıp yanık bırakacağıma yetişkin alıp bakmak aklıma yattı. yetişkin balıkları bağışıklıkları güçlü olduğu için de tavsiye ederim. 20 tane 50 liralık balık alacağıma 2 tane 500 liralık balık alırım. o 20 balıktan şekli formu düzgün olan türünün güzel örneği 4 tane çıksa iyi. sonuçta hepimiz anamızdan babamızdan 1.90 sarışın mavi gözlü çıkmıyoruz. görüp beğenip kendini kurtarmış balık almak mantıklı ama yavru büyütmenin keyfi bambaşka. karar sizin.

    yem yeme alışkanlıkları beni çileden çıkaran ilk faktör. balık dediğin biraz aç olur, açıkgöz olur. içinde bir şark kurnazı olur, yem için azıcık talepkar olur. eskiden suya attığınız yem kuma düşmeden saniyeler içerisinde tüketilirken bu lord çocukları yavaşça süzülen yeme adeta uzaylı muamelesi yapacak. yere inmesini bekleyecek. yere düşen yemi önce bir ısırık alıp ağızlarında geveleyip defalarca tükürecekler. un ufak olan yemler akvaryumu kirletmekle kalmayıp biyolojik filtrasyonu bozacak, yosun sorunu oluşturacak. bu yüzden ya cama cam’a mahkumsunuz ya da çok kuvvetli filtrasyonunuz olacak, su değişimine de daha fazla mesai harcayacaksınız.

    tabi ki sizi tanıyacaklar, akvaryuma yaklaşınca yemleyeceğinizi anlayıp sokulacaklar. otomatik yemleme makinası var, ben de elden dana yüreği veriyorum. ama daha önce malavi ve tanganyika cichlidleri beslediyseniz, türlü türlü goldfish’lere gönül verdiyseniz bu arkadaşlar sizi hiçbir şekilde tatmin etmeyecek. thailand orandalarım vardı; yemlenirken ve sonrasında akvaryumu çok kirletirlerdi. şu an resmen günahlarını aldığım için özür diliyorum hepsinden.

    bir diğer çileden çıktığım mevzu: yüzmüyorlar!

    evet bu arkadaşlar yüzmüyorlar. tarzları değil. yalan olmasın internette çok güzel sürü yapan discus videoları izledim*. lakin canlı gördüğüm hiçbir diskus akvaryumu boydan boya salınarak gezmiyor. nerede akvaryumda girilmedik yer bırakmayan lepistesler nerede sürüyle bir uçtan bir uca kuduz gibi kulaç atan tropheuslar!

    adamların doğal yaşamında da ağaç ve bitki köklerinin aralarında loş ortamda saklanarak yaşayan bir mizacı var. hatta çoğu kişi bu sebepten bitkili akvaryumlarda saklanma eğilimi olduğu için bitkileri çıkardığını söylemiş. instagram’da çok beğendiğim üreticilerin canlı yayınlarına bakıyorum, adamlar açıyor 2 dakika boyunca balıklar aynı yerde. ekran görüntüsü al, üst üste koy çakışır. o derece.

    güzel yanlarına gelirsek görsel olarak harikalar. balıktan anlayan anlamayan herkes bayılıyor. konuşurken gözleri akvaryuma kayıyor. fotoğraf çekiyorlar, story atıyorlar. bunlar japon mu lepistes mi diye soran adamlar 15 dakika sonra hangi filtrasyon daha iyi diye sormaya başlıyor. senelerce hobiyi bireysel, zahmetli hatta angarya gören ailem tüm günü akvaryumun karşısında geçirebileceğini söylediler son ziyaretlerinde. eşim zaten 1 numaralı sevgilileri.

    ama içinizde yavru alıp çoğaltma, başka balıklarla karma akvaryum yapma, az litrede çok balık bakma gibi bir sevda varsa tekrar düşünün. kendileri stres altındayken ya yanık kalıyorlar ya stres bandı çıkarıyorlar; pigment atıyorlar, parazit kapıyorlar, çıkış yapıyorum deyip ortamı terk ediyorlar. sizi de strese sokuyorlar.

    31 yaşındayım ve son 6 aydır discus bakıyorum. çok para harcadım ve güzel bir düzen oturttum. hiç kayıp yaşamadım. ama bir daha diskus akvaryumu kurar mıyım? yanıtım kesinlikle hayır. bana göre değil. bu hobiyi kendi keyfime göre yapıyorum ama bu paşa torunlarını sırf millet beğeniyor diye baktığımı fark edeli birkaç ay oldu. sizlere de tavsiyem alacağınız balığı gidin görün izleyin. sonra millet fotoğraf atabilsin diye, evin içinde hortumlarla su doldurup, elektrik faturası ödüyorsunuz :)

    edit: başlığa yazan herkese mesaj atıp foto isterdim, kendim atmamışım.

    https://eksiup.com/p/k512011f9hoi
    https://eksiup.com/p/z212007aesip
  • türkler olarak dünyanın en iyi abartan insanları olduğumuzun bir kez daha gözler önüne serilmesine vesile olmuş, uzaydan geldiği sanılan balık.

    2000-3000 tl ye ortalama bir çift almışsanız mütemadiyen tuvalete gidip donu kontrol etmenizi tavsiye ederim, zira birileri farkında olmadan götünüzden çekip almış olabilir.

    her gün %80 su değişimine dayanabilen bir balığa da "çok hassastır, fena nazlıdır, hemen ölür" filan demek şuursuzluktan öte bir davranıştır. yapmayın etmeyin dostlar. beceremediyseniz balığı abartmak yerine azıcık araştırın.
  • harikulade ama bir o kadar da nazlı bir balık.
    suyun ısısı 29 derece olacak, özel yemle beslenecek
    (bkz: canlı yem)
    (bkz: tetra bits)
    (bkz: evde balık yemi hazırlamak)
    başka balıklara bir arada bulunmaması önerilir...vs
    ama elden bile yem yiyolar...süper
    tabi fiyatı da pahalı
  • akvaryum ortamında bakılabilicek en güzel balıklardan biri. oldukça zor üremekteler ve ph bazinda ozen beklemekteler
  • tatli su akvaryumundan tuzlu su akvaryumuna geciste son durak, akvaryum icindeki o narin salinimlari, yem yerken o mahsun agiz acislari ile izlemeye doyamiyacaginiz balik turu, ureme sonrasi, yuzgeclerindeki salyamsi seyle yavruları kendine yapistirip akvaryum icinde gezmesi ise tam bir solen.

    http://www.aquasimbad.8m.com/
  • iyi ışıklandırılmış bir akvaryumda saatlerce izleyebileceğiniz bir balıktır. gel gör ki pek hassas, pek narindir. kıldan tüyden nem kapar, hemen hasta olur. çok dikkatli olunmazsa beslenmesi eziyete dönüşebilir...
  • tatlisu akvaryumunun doruk noktasi. gorsel orgazm.
hesabın var mı? giriş yap