• clostridium difficle bakterisi antibiyotiklere direnc kazandigi ve sadece abd'de her yil 14.000 kisinin ishalden olmesine yol actigi icin doktorlar saglikli bagirsak bakterilerinin sayisini arttirip zararli bakteriye ustunluk saglamalari icin diski nakli yapiyor. islem gayet basit. doktorlar saglikli bir bagiscidan aldiklari diskiyi tuzlu su ya da sut ile sulandiriyor, sonra burundan takilan bir tup ya da kolonoskop yardimiyla hastanin ince bagirsagina veriyor. nakil operasyonlarinin uc yuz'den fazla insani iyilestirdigi soylense de, ilk konrollu deneyle ilgili bilgiler bu yilin basinda yayinlandi. hicbir tekrar olmadan iyilesenlerin sayisi, diger tedavi yontemlerine gore iki kat fazla.

    kaynak: ps turkiye.
  • hayat kurtardığı söyleniyor. önce şaka sandım da adamlar ciddi ciddi yapmışlar bunun haberini; keza blender diyor, kahve filtresi diyor, burundan mideye diyor... of ki ne of!

    http://www.dipnot.tv/…i-nakli-hayat-kurtariyor.aspx

    --- spoiler ---

    bir insandan diğerine dışkı nakli ilk bakışta mide bulandırıcı olarak gelse de bazı durumlarda hayat kurtarabiliyor.
    bazı doktorlar, belli hastalıklarda dengesi bozulan kalın bağırsakları tekrar yararlı bakterilerle doldurmak için bu yönteme başvuruyor.

    dr. macconnachie, bu yönteme son çare olarak başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor.
    alisdair macconnachie'ye göre işin mantığı çok basit. cdi, antibiyotiklerin kalın bağırsaktaki çok sayıda yararlı bakteriyi yok etmesiyle ortaya çıkan bir enfeksiyon. bu enfeksiyon, hayatta kalan bakterilere patlayıp çoğalacak ve yüksek miktarda toksin üretecek alan sağlıyor. bunun da ishale yol açtığı ve ölümcül olabileceği belirtiliyor.
    ilk seçenek olarak hastalara daha fazla antibiyotik veriliyor. ama bu yöntem her zaman etkili olmuyor ve enfeksiyon tekrar ortaya çıkıyor.

    bu yöntemde ise kalın bağırsaklara daha fazla bakteri eklenerek bunların clostridium difficile bakterileriyle savaşması ve enfeksiyonun kontrol altına alınması sağlanıyor.
    dr. macconnachie, iskoçya'nın glasgow kentindeki gartnavel hastanesi'nde 2003'ten bu yana 20 kez bu operasyonu gerçekleştirdiğini söylüyor. bu hastalardan biri dışında tümü enfeksiyondan kurtulmuş.
    normal tedavi yöntemi sonuç vermezse, hastaya operasyondan bir gece öncesine kadar antibiyotik veriliyor. hasta daha sonra mide asidini kontrol edecek ilaçlar alıyor.
    operasyon sabahı dışkı verecek kişi hastaneye gelip dışkı örneği veriyor.
    bu kişi genellikle hastanın yakını ve tercihen hastayla aynı evde yaşayıp aynı şeyleri yiyen ve bağırsaklarında benzer bakteriler bulunan kişiler oluyor.
    30 gram dışkı tuzlu suyla blender'dan geçiriliyor. kahve filtresinden geçirilen sıvı, bir boru aracılığıyla burundan mideye gönderiliyor.(bbctürkçe)

    --- spoiler ---

    (bkz: dışkı nakli hayat kurtarıyor)
  • ağzına sıçtık demenin tıp dilinde olanı.
    böyle söyleyince ayıp olmuyor.
  • bu yöntem, sağlıklı bir insandan elde edilen dışkının sıvılaştırılarak anüs yoluyla kalın bağırsağa nakledilmesini içeriyor. böylece bağırsaktaki mikrobik dengenin yeniden sağlanması amaçlanıyor.

    1990’da bu işlemi ilk yapan doktorlardan biri olan new york’taki albert einstein tıp fakültesi’nden profesör lawrance brandt, gelecekte birçok hastalığın tedavisinde daha sık başvurulacak ucuz ve oldukça etkili bir yöntem olduğunu söylüyor.

    dışkı nakli bağırsaklardaki mikrop bileşimini değiştirmenin tek yolu değil elbette. uzun süreli antibiyotik kullanımı, ciddi hastalıklar, beslenmedeki değişim de bu dengeyi değiştirebilir. uzmanlar bir genin insanı bakterilere karşı daha az ya da çok duyarlı kılabileceğini ve bunun mikrobik dengedeki değişikliklerle birleştiğinde bazı hastalıkların tetikleyicisi olabileceğini belirtiyor
  • felsefi olarak deve sidiği içmek faydalıdır ile sevgilinin bokunu yemek arasında kalan bir garip iyileşme yöntemidir.

    sosyal ve psikolojik şartlanmalar sebebiyle hem bireysel hem de toplumsal olarak kabullenilmesi ve yaygınlaşması şimdilik çok zor olsa da yakın gelecekte mikrobiyoloji ve dna dizilimi araştırmalarının bir araya gelmesiyle bağırsak florasının insan bedeni ve zihni üzerindeki gücü çok daha belirgin ortaya çıkacak. bu da dışkı nakli gibi yeni tedavileri bir anda anormal popüler kılacaktır.

    araştırmalar o kadar ilerledi ki, şu sıralar mutlu bir insandan alınan dışkı örneği depresyondan muzdarip birine nakledildiğinde iyileşme görüldüğü kayıtlara geçmiş durumda. ilaç endüstrisi ve psikiyatri dünyası gelişmeleri çok yakından takip ediyor. dışkı bankası gibi planlar geleceğin yeni yatırım aracı.

    her gün sifonu çekerek denizlere bıraktığınız bağırsak bakterilerinizin altın değeri taşıdığını öğrendiğinizde sevgilinizin size bakış açısı da değişebilir.
  • çok etkili olan bir yöntemdir. ilk duyunca saçma gelebilir anca bu yöntem 21. yüzyılın en büyük keşiflerinden biri olabilir.
  • (bkz: kefir)
  • bağırsak florası nakli de denebilir.
hesabın var mı? giriş yap