• bunu sadece uykuda değil uyanıkken de farkında olmadan sık sık yapıyorsanız; işinizi, okulunuzu, çevrenizi ve bütün hayatınızı gözden geçirmeniz tavsiye edilir.
  • dişler acısı bir durum
  • dün gece bu olayı öyle abarttım ki, çenem kilitlendi resmen. ağrıyordu bir de. iki gamaflex bir atarax içtim yattım uyudum. normalde ataraxla fil gibi uyumam gerekirken, beş saat anca uyumuşumdur. ama sabah kalktığımda dişlerimi sıkmıyordum ve çenemdeki ağrı yoktu. çenemdeki o kasılma ve sertlik gitti ama hala hafiften ağrıyor tabi. velhasıl, bir süredir kullandığım prozac istediğim etkiyi göstermezken, prozac + gamaflex + atarax bu işi çözdü. dişlerimi istesem de sıkamıyorum şu an asdfgdfs
  • uzun zamandır uykuda dişlerimi sıktığımdan çene eklemlerimde şiddetli ağrı oluyordu. bu ağrılar boyun kaslarımda gerginlik ve baş ağrısıyla hayatı zindana çevirdi. önceleri gece plağı,kas gevşetici,masaj gibi yöntemler denedim.sonra ufak dozda antidepresan.ne yapsam fayda etmiyordu.üstelik gece plağı kullanmak çok da konforlu değil.geçen sene uykuda dişlerimi sıkarak kırmaya başlayınca son çare olarak çene botoksunu denedim.1 hafta içinde etkisini gösterdi ve 3-4 ay kadar rahat ettim.şimdi uygulamayı tekrar ettirdim ve sanırım ihtiyaç duyulan her zaman bu yöntemi deneyeceğim.
  • sadece dişleri sıkmak şeklindeyken, bir süredir yanak içlerini ve dili ısırmak şeklinde ilerletmiştim. dilim ve yanağımın içleri yara oldu komple. bir süre neden yara olduğunun bile farkına varamadım. sonra, yara olduğu halde yine ısırınca bunu yaptığımı farkettim. aynada baktım bildiğin diş izleri var dilimde.

    neyse, prozac kullanmak yanakları ve dili ısırma konusunda iyi sonuç verdi ama dudakları yemek ve dişleri sıkmak konusunda bi iyileşme göremedim. ilacın etki edebilmesi için daha zaman var tabi. kendimi sürekli telkin ediyorum ama bu azönce dolgumun düşmesine ve şimdi dişimin hafiften sızlamasına engel olmadı.

    nalet gelesi bişey yaa...
  • çenemi, ağzımı komple söküp atma isteği uyandıran hadise. sabah kalkınca lan bu ağrı nerden geliyo diye saatlerce düşündüm ve bişeyler yemeye çalışınca anladım ki dişlerim ağrıyor, kopuyor sanki. uyurken, otururken sürekli yaptığımı farkettim. sanırım bundan sonrasına rocky balboa olarak devam edicem.
  • çene ağrısıdır, her bir dişinn tek tek sızlamasıdır, yerinde duramamaktır, üzüntünün artık seni fiziki olarak yıpratmasının farklı bir versiyonudur.

    son günlerde dişlerimi fazladan sıkmaya başladım. işin kötüsü nedenini de bimiyorum. sadece dişlerimi sıkıyorum. sadece yüzümü buruşturuyorum. arkadaşlık yaptığım inanları düşünüyorum, bazen sorumsuz hissediyorum bazen kullanıldığımı. ailemi düşünüyorum, bazen iyi bir evlat olduğumu bazense kaçmayı. ağlamak istiyorum, sadece yalnız ve tek başıma. saatlerce. günlerce. sadece hayal kurmak istiyorum. güzel hayaller. hiç yaşamadan.

    dişlerimin şekli değişmeye başladı, özellikle alt dişlerim. aynı zamanda üst dişlerim yerinden oynamaya başladı. dişlerimi sadece uykumda değil, gün içinde de sıkıyorum. belki çene kaslarımın çok gelişmiş olması gibi bir avantajı vardır ama çene eklemlerimin hasar görmesinden bu avantajı asla kullanamayacağım.

    bazen dilimi koyuyorum dişlerimin arasına. çenemi sıktığımda acı çekersem otomatik olarak beyin belki çene sıkmayı iptal eder.

    bunun için ilk doktora gittiğimde çok küçüktüm. belki lisedeydim. doktor yüzüme bile bakmadan psikiyatıra git dedi. doktorlar çok güvenilir.

    şu an odamın ekranını aydınlatan bilgisayara bakarken dişlerimi sıkıyorum oturduğum yerde. çok canım yanıyor. ama dişlerimden dolayı değil. çok canım yanıyor.
  • bikac aydir bilincsizce yaptigim sey. cenemdeki agriyi farkedince birden dislerimi gevsetiyorum. ne zamandir bu sekilde oldugunu hatirlamiyorum. stres en buyuk sebebi. maalesef.
  • (bkz: bruksizm) denilen bir rahatsizlik... uykudayken dislerin sikilmasi ve gicirdatilmasi. tedavisi olmamakla beraber agza konulan yumusak bir plakla hasar azaltilabilir. sinirli insanlarda görülür bir süre sonra da dis birakmaz agizda.
  • literatürdeki adı bruksizm olan rahatsızlıktır.

    bir diş hekimi forumdaşınız olarak bu konu ve tedavisi hakkında basit bilgiler vermeye çalışacağım. aklınıza takılanları bana sorabilirsiniz.

    not: buraya kısaca yazmaya çalıştığım konuyu tüm detayları ve ziyaretçilerin soru-cevaplarıyla bu linkte okuyabilirsiniz.

    diş sıkma / diş gıcırdatma yani bruksizmin sebebi strestir. farkında olduğumuz ya da olmadığımız stres, kas-sinir sisteminde kasılmalara sebep olarak, sadece dişlerimizi değil tüm vücudumuzu sıkmamıza sebep olur. evet uyurken tüm vücudumuzu sıkıyoruz.

    bruksizm kaslar, dişler ve çene eklemi üzerinde olumsuz etkile gösterir. yanak,şakak, boyun,ense, omuz ağrıları, sabah saatlerinde yüz ağrıları ve/veya kasılmaları, dişlerin aşınması, kırılması, çatlaması; çene ekleminden ses gelmesi, çenenin açma kapama sırasında bir tarafa devrilmesi gibi sorunların kaynağı bruksizmdir denebilir.

    diş sıkmanın tedavisi, farkındalık ile cerrahi müdahale arasındaki çok sayıda teknikle yapılmaktadır. başlangıç seviyesinde diş sıkma basit farkındalıklarla çözülebilir. örneğin; geç saate kadar telefonla oynamamak, trafikten kaçınmak, hobiler edinmek gibi. azıcık daha ilerlemişse ilaç ve egzersizler işe yarayabilir v.s.

    bizi asıl ilgilendiren durum ise bruksizmin artık kişinin farkında olduğu bir sorun haline geldiği şeklidir. çeneden ses gelmesi, şiddetli kas ağrıları, diş aşınmaları gibi şeyler kişiyi bir diş hekimine götüren temel şikayetlerdir.

    bruksizmin tedavisi, diş hekimi+psikiyatri ile olur. diş hekimi yalnızca diş sıkma esnasında diş ve çevre dokuların zarar görmesini engellemeye çalışır. diş sıkma halini engellemek diş hekiminin alanı değildir. bu psikiyatrik bir durumdur.

    diş hekimi hastalar için splint adı verilen sert akrilikten yapılmış apareyler yapar. farklı türdeki apareylerin hepsi birbirine benzerdir. splintler hastadan alınmış ölçülerden laboratuvar ortamında hazırlanır ve hastada uyumlandırılır. maksimum 1 hafta içerisinde 2-3 seansta hastaya teslim edilir.

    diş hekiminin yaptığı splint şöyle çalışır;
    1- kişide farkındalık oluşturur.
    2- kas-sinir sisteminde bir çeşit öğrenme ve şartlanmayı tetikleyerek diş sıkmayı bir dereceye kadar tedavi edebilir.
    3- kasların kısalmasını azaltarak kaslarda rahatlama dolayısıyla ağrılarda hafifleme sağlar.
    4- dişler arasında akrilik bir tabaka olduğu için dişler birbiri üzerinde sürtünemez ve aşınmalar engellenir.

    splintin işe yaraması için kullanmak gerekir. bu biraz komik bir cümle ama maalesef çoğu insan buna alışmakta zorluk çekmektedir. ilk günü atlatınca gerisi kolay..

    splintli tedavilerde kontrol çok önemlidir. diş hekimi hastanın şikeyetlerine ve tedavi seyrine göre aparey üzerinde düzenlemeler yapabilir, egzersiz ve ilaç desteği uygulanabilir.

    splint sert olmalıdır. yumuşak gece plakları diş sıkmayı azaltmaz aksine, ezilebilir bir şey olduğu için çoğu zaman durumu şiddetlendirir.

    splint görece pahalı ve zor bir tedavidir. 2020 itibariyle iyi yapılmış bir splint 800-1500 arası bir fiyata sahiptir. paradan daha önemlisi kullanmak ve kontrol seanslarını kaçırmamaktır. zor olan budur.
hesabın var mı? giriş yap