• bilincin bölümez bütünlüğünün yitirilmesidir.
    disosiyatif amnezi, disosiyatif füg, disosiyatif kimlik bozukluğu, depersonalizasyon bozukluğu ve başka türlü adlandırılamayan disosiyatif bozukluklar olmak üzere 5 alt tipi vardır.
    hafızasını kaybedip yeni kimlikle başka bir hayata başlayan, çoklu kişiliklere sahip olan alt tiplerdir genellikle.
    çoklu kişiliğe en iyi örnek beyza'nın kadınları filmi. disosiyatif kimlik bozukluğu alt tipinde genelde travma sebebi çocuklukta cinsel saldırıya maruz kalmadır.
  • disosiyatif kişilik bozukluklari insanin belleginde olusan duraklamalar, kirilmalar, farklindaligin ve algilamalarin yitirilmesi gibi belirtilerle ortaya cikar. bu kisilik bozukluguna sahip insanlar disosiyasyonu (ayrisma) bir savunma mekanizmasi olarak istemsizce gelistirirler. bazi ayrisma disosiyatif bozukluklar yasanan psikolojik travmalarin etkisiyle ortaya cikarken duyarsizlasma/ gercekten kopma gibi durumlar stres, madde kullanimi ya da belirlenemeyen baska nedenler yuzunden ortaya cikabilir.

    disosiyatif kişilik bozukluklari alti bolumde incelenir;

    disosiyatif kimlik bozuklugu (eski adiyla coklu kisilik bozuklugu): bir ya da daha fazla kisilik durumlari arasinda gecis yasanir ve bu kisilikler arasi gecis sirasinda yasanan olaylar hasta tarafindan hatirlanmaz. bazi durumlarda bir kisilik diger kisiligin gerceklestirdigi eylemleri hatirlamazken diger durumlarda bir kisilik durumu diger kisilik durumlarindan haberdardir.

    disosiyatif bellek kaybi (eski adiyla psikojenik amnezi): hafizanin gecici olarak yasanan bir travma ya da stres yuzunden kaybolmasiyla ilgilidir. kayit altina alinan vakalar arasinda en cok gozlemlenen disosiyatif kisilik bozuklugudur. travmanin agirligina gore travmanin yasandigi dakikalar ya da yil hasta tarafindan tamamen zihninden silinir.

    dissosiyatif füg (eski adiyla psikojenik füg): disosiyatif bellek kaybi altinda incelenen bu rahatsizlik geri getirilebilen hafiza kaybi olarak da adlandirilir. planlanmayan ve daha sonrasinda hatirlanmayan gezileri icerir. bu sonrasinda hatirlanmayan gezintilere hastanin bu gezi sirasinda yeni bir kimlik olusturmasi da eslik edebilir. bu bozukluk kisa surdugu gibi uzun sureye de yayilabilir.

    duyarsızlaşma bozukluğu kisinin kendisini cevresinden soyutlayarak yasadiklarini ve deneyimlerini gercek disi olarak algilamasiyla ilgili bir rahatsizliktir.

    dissosiyatif nobetler psikojenik epileptik olmayan nobetler olarak da bilinirler ve siklikla epilepsiyle karistirilirlar fakat beyindeki elektrik dalgalari nedeniyle ortaya cikmazlar ve ayrismanin baska bir cesidi olarak gorunurler.

    siniflandirilmayan dissosiyatif bozukluklar ikiye ayrilirlar. bu kategoride siniflandirilan bozukluklarin nedeni ve isleyis sekli tam olarak tanimlanmamistir.

    robert louis stevenson'un dr jekyll ve mr.hyde romanina esin kaynagi olan louis vivet bir hayat kadininin cocugu olarak 1863 yilinda dunyaya geldi.annesi tarafindan ihmal edilmis, sekiz yasinda suca karismis ve islah evinde tutulmus olan vivet'in kisilik bozuklugu 17 yasinda uzum baginda calisirken bir yilanin kafasina sarilmasiyla baslamistir. yilan onu isirmamasina ragmen belden asagisi felce ugramis olarak hastaneye kaldirilir. burada belirtilerin psikosomatik oldugu belirlendikten sonra ruuh ve sinir hastaliklari hastanesine kaldirilmis ve doktorlarin incelemelerinden sonra herbirinin ayri hayat hikayesinin oldugu on tane birbirinden bagimsiz kisiligi tespit edilmistir.

    eski bir amerikan futbolcusu herschel walker'in hastaligi spor hayatini bitirdikten sonra ortaya cikmistir. cocukluktan beri kekemeligi ve kilosu yuzunden dalga gecilen walker kendi icinde zorluklara gogus geren ve asla pes etmeyen baska bir kisilik yaratarak hayatta basarili olmustur.

    truddi chase cocukluktan itibaren uvey babasi tarafindan tacize annesi tarafindan da agir siddete maruz kalmi, hakkinda "voices within: the lives of truddi chase" adli bir film cekilmis disosiyatif kimlik bozuklugu hastasidir. kisa bir sure emlakci olarak calismayi denemis ama isleri istedigi gibi gitmemis, ardindan psikayatrise gittiginde 92 adet kisiligi icinde barindirdigi ortaya cikmistir. kisiliklerinden en kucugu 5 yasinda lamb chop adli bir kiz, en yaslisi isebin yasinda, ean adli ırlandali bir sair ve filozoftur.
    [http://en.wikipedia.org/wiki/dissociative_disorder https://www.ranker.com/…-disorder/christopher-myers]
  • şu an trtbelgeselde disosiyatif bozukluk tanısı konmuş bir kadının hayatı ele alınmakta, yabancı belgesellerde bu konulara alışığım ama türkiyeden de bu tarz belgeseller çıkması sevindirici, tabiki profesyonellik kısmı için daha çok çalışılması gerekiyor ama bu da güzel bir haber.
  • bu rahatsızlığı çok güzel anlatan bir roman olarak sidney sheldon'ın bana düşlerini anlat adlı romanını siddetle tavsiye ediyorum.
  • her gece ve bunaldığım zamanlarda beynimin otomatikman beni golden gate manzaralı evime götürmesi bu yüzdenmiş meğerse. aynı zamanda veterinerim de biliyor musun.(gercrkte parmağım kesilse bayılan biriyimdir) çok güzel bir kafam var allah bozmasın.
  • --- spoiler ---

    (bkz: fight club)

    --- spoiler ---
  • biliş, bellek, kimlik, çevre algısı, duygusal durum, motor kontrol ve davranış birbirini tamamlayan ve bütün olarak çalışan bir yapıdır ve bu bütünlüğün bozulması dissosiyasyon olarak tanımlanır. kaygı düzeyinin genel olarak yüksek olduğu bireylerden ziyade durumsal kaygı düzeyinin yüksekliliği ile ilişkisi gösterilmiştir.
  • kimlik, bellek, algı ve çevre ile ilgili duyumlar gibi normalde bir bütün halinde çalışan işlevlerin bütünlüğünün bozulmasıdır. beş tane alt gurubu vardır.

    - dissosiyatif amnezi
    - dissosiyatif kimlik bozukluğu
    - dissosiyatif füg
    - depresonalizasyon bozukluğu
    - başka türlü adlandırılamayan dissosiyatif bozukluk

    hastalığın psikoterapi dışında bir tedavisi yoktur, ancak serotonerjik antidepresanlar kısmen de olsa fayda sağlayabilir.
  • ağır bir stresör, travma da diyebiliriz, ile karşılaştığımızda benliğimiz bir savunma mekanizması olarak çatışmayı yatıştırmak amacıyla zihinsel yetilerimizde kopmalar yaratır.
    buna çözünme (bkz: disosiyasyon) denir.
    disosiyatif bozukluk dememiz için durumun nörolojik veya organik başka bir nedeninin olmaması gerekir.
    bir örnekle somutlaştıralım. trafik kazası geçiren bir insan bu kazayı hatırlamıyorsa, tıbbı bir takım muayene ve tetkikler yapılır. organik bir neden bulunamazsa yani tam bir bedensel sağlıklılık durumu söz konu ise bu insanın kaza anısını unutmasının nedeni bellekte bir disosiasyonun gerçekleşmesidir.
    ayrıca disosiyatif bozukluk tanısı için işlevselliğin bozulması gerekir. eğer kazayı unutan insan araba kullanamaz hale geldiyse işlevsellik bozulmuştur.
    disosiyasyon ve disosiyatif deneyimler travma ve ağır stresörlerden sonra %75 oranında ortaya çıkabilirken disosiyatif bozukluğun prevalansı %2-3'tür.
hesabın var mı? giriş yap