• kişi, genellikle stres verici bir olaydan sonra aniden önemli kişisel bilgileri hatırlayamaz. bilgi tamamen kaybolmaz ancak amnezi dönemi boyunca hatırlanamaz. bellekteki boşluklar günlük unutkanlıkla açıklanamayacak kadar büyüktür.

    sınırlı bir zaman dilimindeki olaylarla ilgili bellek kaybı, sevilen birinin ölümüne tanık olmak gibi travmatik bir olaydan sonra ortaya çıkar. nadiren de amnezi belli bir dönemdeki seçici olaylarla ilgilidir; travmatik olaydan bugüne kadar sürmüştür; ya da tam amnezidir, kişinin tüm yaşamını kapsar. tam amnezide, hasta akrabalarını ve arkadaşlarını tanımaz, ancak konuşma, okuma yetilerini ve belki özel becerilerini, dünya ve dünyadaki işlevleriyle ilgili önceden kazanılmış bilgilerini kaybetmez. amnezik dönem birkaç saat ve bazen de bir iki yıl gibi uzun sürebilir.
  • aklını korumak için bazen aklını çıkarıp atmak gerekiyor belkide...stres döneminde devreye giren otomatik savunma mekanizması türünde bir durum.
  • kişilerin önemli kişisel bilgilerini hatırlayamama hali.sadece belli bir takım hatıra, duygu ve düşünceler değil (evlilik , mezuniyet törenleri gibi),daha uzun yaşantılar(çocukluk çağlarına ait dönemler ya da ilkokul yılları gibi ) da hatırlanamayabilir.
  • duygusal travma sonucu oluşan hafıza kaybı. normal amneziden farkı fiziksel bir sebep yüzünden değil psikolojik bir sebepten meydana gelmiş olmasıdır.

    yıllar sonra gelen edit: böyle bir entryi girmiş olduğumu hatırlamam acaba bu amnezi türüne örnek olabilir mi çok merak ettim şimdi :/
  • disosiyatif bozukluklar arasındadır. başlıca özelliği, genellikle travmatik olan ya da stres doğuran önemli kişisel bilgileri, sıradan bir unutkanlıkla açıklanamayacak biçimde anımsayamamaktır.
  • acile böyle bir hasta gelmişti. 24 yaşında kadın herkesi her şeyi tanıyor ama sadece kocasını tanımıyordu. kocam var ama bu adam değil diyordu. çocuklarını tanıyordu ama eşini tanımıyordu. önce konversiyon dedik, sonra içimiz rahat etmedi ct çektirdik. ct yaşı ile uyumsuz bir biçimde atrofik geldi. meğerse kadın 24 yaşında demansa (bunamaya) giriyormuş bu da ilk atağıymış. kesin tanısını koyamadık haliyle. kadın nörolojiye yattı sonrasında ne oldu bilmiyorum.
  • bilinç bölünmesi olarakda adlandırılır ve bilinçten ayrılan anıların, düşüncelerin, duyguların ayrı bir alanda depolanması ve hatırlanamamasıdır.

    örneğin, çocukluğunda ciddi travmalar yaşamış kişiler çoğunlukla çocukluklarının o dönemini veya dönemlerini hatırlayamadıklarını söylerler.
  • genelde birden ortaya çıktığı gibi birden kaybolur. kişi tamamen iyileşir ve bir daha gerçekleşme olasılığı çok düşüktür.
    dejeneratif beyin bozukluklarından farkı, yavaş yavaş değil aniden hafıza kaybı görülmesidir.
  • hayatın bir kısmının hafızadan bazen geçici olarak bazen de çaba harcanmıyorsa kalıcı olarak silinmesi durumu.
  • dissosiyatif amnezide önemli semptom, hastanın belleğinde depolanmış bilgilerin hatırlanamamasıdır. unutulmuş bilgiler genellikle kişinin yaşamındaki stresli ya da travmatik olaylarla ilgilidir. bilgiyi anımsayamama basit bir unutkanlıkla açıklanamaz ve altta bir beyin bozukluğu bulgusu yoktur. yeni bilgiler öğrenme yetisi korunur.

    dissosiyatif amnezinin yaygın bir şekli, birinin kişisel kimlikte ilgili amnezi göstermesidir, ancak genel bilgi ile ilgili bellek etkilenmez.

    hemen hemen tüm dissosiyatif bozukluklarda görüldüğünden amnezi en yaygın dissosiyatif semptomdur.

    dissosiyatif amnezi erkeklere göre kadınlarda ve yaşlı erişkinlere göre genç erişkinlerde daha sık ortaya çıktığı tahmin edilir. bozukluk genellikle stresli ve travmatik olaylara eşlik ettiği gibi, sıklığı muhtemelen savaş sırasında ve doğal afetlerde artar.
    başlangıç genellikle ani olur ve hastalar genellikle belleklerini kaybettiklerinin farkındadırlar. amnestik hastalar genellikle amnezinin ortaya çıkışından önce ve sonra uyanıktırlar. dissosiyatif amnezideki amnezi birkaç şekilde görülebilir;
    (1) sınırlı amnezi, en sık tiptir ve kısa bir süredeki (birkaç saat ile birkaç gün) olaylarla ilgili bellek yitimidir. ;
    (2) yaygın amnezi, tüm yaşam deneyimleriyle ilgili bellek yitimidir. ;
    (3) seçici (sistematik olarak da bilinir) amnezi, kısa bir süredeki tüm olayların değil de bir kısmının bir kısmının anımsanmamasıdır.

    kaynak:
    http://www.dpsikiyatri.com/hastaliklar103.asp
hesabın var mı? giriş yap