• sadece karaman'ın ayrancı ilçesinde üretilebilen inanılmaz lezzetli bir peynir. üretimi temel olarak tulum peynirine benzese de, olgunlaştırma aşamasının yapıldığı mağaranın mikroflorasından mütevelli dış derinin rengi başta olmak üzere peynir farklı bir kimliğe bürünüyor.

    arzı az, talebi fazla, fiyatı kol gibidir.
  • çocukluğumun küflü , kolulu peyniri , üretildiği yerlerde bile bulmanız zordur , hele üzerinde küfler varsa tadıından yenmez.
    peynir keşi tulumuna doldurulduktan sonra toroslarlaki obruk isimli mağaralarda olgunlaştırılır.karaman - ayrancı ilçesi divle köyünde yapılır.
  • karaman, ayrancı'ya bağlı üçharman (divle) köyünde 35 metre derinlik 233 metre uzunluktaki obrukta yazın serin, kışın ise ılık bir havanın hakim olduğu, peyniri olgunlaştıran bir ortama sahip olan obruğun, küçükbaş hayvanların yem verilmeden doğal ortamda otlatılmasıyla beslenmektedirler organik olarak üretilen peynirlerin olgunlaştığı yaz aylarında obruk ısısı 4-5 derecedir.
    nisan-mayıs aylarında obruk içerisine konan peynirler önce derinin üstü beyaz ve açık mavimsi bir küfle kaplanmaktadır.
    ilerleyen 4-5 ayda tulumun üzerini kırmızı bir küf kaplamaktadır. ama bu küf peynirin içine geçmez.
    ekim-kasım aylarında da tulum peynirler obruktan çıkarılarak ve satışa sunulur.
  • tezgaha konduğunda kokusundan yanına kimsenin yaklaşamadığı peynir. şarküterilerde işlerin düşmesine neden olduğu da söylenir.
  • dünyaca ünlü rokfor dan sonra 5. sırayı alan eşsiz peynir türü. rokfor kilosu 400-500 tl
    bizim ki ise; 45 tl.
  • çocukluğumun kâbusu. bu peynirden çok korkardım ben. herkes ayıla bayıla yese de, kafası ve kolları kesilmiş bir koyun gibi balkonda oturan bu peynirin yanına gitmekten, yemekten çekinirdim. şunlara baksanıza terracotta savaşçıları gibi duruyolar mağarada. bir de bizimkiler şunlar gibi kollu bacaklı kafalı olunca daha korkutucu oluyodu. şimdi olsa hiç korkmam. balkonda oturur sigara içeriz, arada caddebostan sahilinde gezdirmeye götürürüm. hatta kız bile tavlarım.

    - ay çok tatlı cinsi ne?
    - obruk golden'i.

    bu arada dünyaca ünlü rokfor peynirinin de eline veriyormuş bizim koyun. hayatımda yediğim en lezzetli peynirmiş, bilmiyordum. bilseydim bu lezzeti koruyabilir, her şey de bambaşka gelişebilir miydi? evet, bunun hayatımda yediğim en lezzetli peynir olduğunu anlayabilseydim, asla kaçırmazdım o lezzeti.
  • alışık olmayanlar için kokusu başta ağır gelse de, tattıktan sonra kokusunu unutturan bir lezzeti vardır divle obruk peynirinin.

    üzerinde birçok deneme de yapma şansım da oldu. ekmek, mayalı poğaça ve sufle içinde lezzeti zirve yapıyor. fırın içinde eriyip katılaştıktan sonra kokusu da minimuma iniyor ve lezzetini içinde bulunduğu hamura sonuna kadar aktarıyor.

    şarap ile uyumu olarak ise, hafif ve biraz kuru bir beyaz şarap ile ideal gibi. pinot grigio güvenli bir seçim olur bu peynirin yanında.
  • italyanlar, fransızlar yapsa dünyanın almak için sıraya gireceği gurme lezzet...

    kırmızı şarabın yanında çok iyi gider...
  • fransızlar bu peyniri yeni keşfetmiş ve gelip tadımı ile birlikte bilimsel testlerini yaptıklarında mükemmele yakın bulmuşlar. ülkelerinde de tanıttıkları için artık zaten zor bulunan peynir anzer balı durumuna düştü. geçmiş olsun.
  • tulum peyniri formasyonunda, özellikle küçükbaş hayvanın yağ oranı yüksek sütüyle yapılmış taze peynirin; sığır, keçi ya da koyun derisinin içine yerleştirilmesi, derinin içindeki peynirin hava almaması sağlanacak şekilde dikilmesi ve bir takım mikroklimal özellikler barındıran bir mağarada olgunlaşmaya bırakılmasıyla elde edilen bir peynir türü. (zaman geçtikçe deri önce küflenir, daha sonra marketlerde görülebileceği üzere kırmızı bir renge bürünür. açılmamış haliyle ellemek, görmek, hele hele koklamak ciddi bir mide ve yürek ister. dikişleri açılıp içinden derisiyle temas ettirilmeden çıkarılabilen olgunlaşmış peynir harikulade lezzete ulaşmış durumdadır. dışı ne kadar vıcık vıcık olup iğrenç koksa da, içi efsane ötesi lezzetli olan divle obruk peyniri, fransız ya da danimarkalıların bir çok peynirinin eline verebilecek kapasitededir. peynire ulaşma imkanı olanların özellikle bu peynirle yapılmış kapalı pidesini yemesini şiddetle tavsiye ederim.)
hesabın var mı? giriş yap