• dizelin avantajı bir enjektör ya da pompa arızasına bakar.
  • dizel benzine göre yakıtta avantajlı, insan gibi kullanılırsa dizel avantajlı ancak dizele özgü bir kaç arızası var ki başınıza gelirse vin diesele bile küfür edersiniz.
  • ankara’da şehir içi 10 litre ne yakıyor, bugatti mi sürüyorsunuz anlamadım. istanbul’da 8.0 yakıyorum. ankara’da trafikte ortalama 7 civarı yakarım muhtemelen. eryaman-merkez arası git-gellerde 6.6 litre civarında yakıyordum.

    dizelde sıfırda 15 bin farkla alıyorsanız, ikinci elde 15 bin farkla satamıyorsunuz. bakım ve satış farkını, gideceğiniz yolla kapatamıyorsanız dizelin avantajı yok. hatta kredi ile alıyorsanız ilk başta 15 bin lira daha da fazlaya mal olacaktır.
  • fabrika çıkışlı lpg li bir araç daha mantıklı olur.
  • mantıklı bir harekettir.

    ülkemizdeki vergi uygulamalarının abukluklarının sonucunda dizel otomobillere büyük bir talep oluşmuştu. halbuki dünyanın hiç bir yerinde böyle bir eğilim kalmadı.

    dizel araçların teşvik edilmesi avrupa birliği politikasıydı en başında. nedeni ise daha az co2 atığı çıktığı için çevreci olduğu inancıydı. avrupa birliği bu düşünceyle dizel otomobilleri teşvik ediyordu ve ab ile uyum dalgasına biz de bu uygulamaya kontrolsüzce atladık.

    aslında dizel yakıtın rafineri çıkış fiyatları benzine göre daha pahalıydı. ama teşvik edildiği için ucuza satılıyordu. araçlar da km başına daha az yaktığı için ciddi bir yakıt maliyeti avantajı oluyordu.

    sonrasında dizel araçların yakıtı yüksek ısıyla yakmasından ötürü co2'den daha zararlı olan nox denilen gazları atık olarak ürettiği ortaya çıktı bilimsel araştırmalarda. avrupa birliği bu teşvik uygulamasını bırakma ve hatta dizel otomobilleri yasaklama yönünde kararlar almaya başladı. hatta bazı üreticiler dizel otomobil üretimini tamamen sonlandırma planları açıklamaya başladı.

    ülkemizde kamu otoritesi ise kulağının üzerine yatmaya devam etse de eninde sonunda aynı uygulamalar bize de gelecek. teşvikler sona erecek, yasaklar başlayacak. yani dizel yakıtlar benzinden daha pahalı olacak, dizel otomobiller milletin elinde patlayacak. üretimi kalmayınca bakım ve yedek parça fiyatları uçuşa geçecek. ikinci el fiyatları da dibi görecek.

    tabi bu geçiş öncesinde otomobil üreticileri ellerinde kalan son dizel araçları iteleyecek bir pazar olarak türkiye'de ciddi indirimler yapabilir. hatta gurbetçi olsam her aile ferdi için bir er tane ikinci el üst segment dizel araç getirir yüksek fiyata satarım türkiye'de, modası geçmeden. tuzağa düşmemek lazım.

    şunu da belirteyim, yeni nesil turbo benzinli motorlar da dizellere yakın tüketim verilerine ulaşabiliyor sakin kullanımda. hibrit araçlar hatta her ikisini de şehir içi tüketimde tokatlıyor. gelecek hibrit ve elektrikli araçlarda görünüyor soğuk füzyon keşfedilene kadar.
  • benzin ve lpg kombosunu yaklaşık 7 yıldır kullanan birisi olarak desteklediğim, lakin lpg'nin ucuzluğuna kanılmaması gerektiğini düşündüğüm harekettir.

    lpg'de motor içindeki yanma ısısı benzine göre çok daha yüksektir, bu nedenle aman diyeyim, motor yağınıza çok dikkat edin.

    arabam benzinli diye 15 bin'de bir yağ değişimi var demeyin. 7.500km'de bir yağınızı cillop gibi de olsa değiştirin.

    lpg yakıtı hele istanbul gibi dur kalk trafiklerde o yağın ve dolayısıyla mecburen motorun canına okuyor. motor beygirleriniz uzun vadede kayboluyor.
  • bence saçmalıktır. benim aracım bir benzin tüketiyor izmire tek depoyla gidemiyorum otobandan düşün yani. atmosferik motorlu olduğu için torku çok düşük yokuşlarda benzini su gibi içiyor. zaten ülkenin her yeri engebeli o bakımdan dizele geçip kafam rahat edeceğim.

    bakmayın burada benzini övenlere. yol gitmiyor benzinli araç yol ! zırt pırt depo doldur vallahi yıldım.
  • çok güzel veriler verilmiş, dizele methiyeler dizilmiş ama bir allahın kulu da çıkıp dememiş ki lan araba zaten 20bin daha pahalı oluyor dizel olunca.

    burada olay sen o 20bini kurtarabiliyor musun?

    bazı yazar arkadaşlarımız gibi boş konuşmayalım verilerle konuşalım:

    türkiye'de en çok tercih edilen araçlardan birinin güncel fiyat listesi

    şimdi bu listeye göre 150beygir 1.5 benzinli turbo tsi motorlu highline golf 208bin tl.

    aynı listede 1.6 tdi '115 beygir' highline golf 232bin tl.

    arada 24bin lira fark var.

    haydi şimdi yakıt verilerine bakalım:

    1.6tdi golf şehir içi ortalama 4.5-5 arası yakıyor. motorun ısınma payı da buna dahil. bu araç 115 beygir 250nm torka sahip.

    1.5 tsi 150hp aynı donanım aynı kasa golf şehir içi ortalama 6.5-7 yakar. turbo beslemeli downsize motordur. 150 beygir olduğunu ve 250nm tork sağladığını unutmayalım bu motorun.

    şimdi fark 2lt. hadi sizi kırmayayım 2.5 litre. turbo benzinli de az yakıyor arkadaşlar hemen atmosferik benzinlileri veya 1.0 bitik verimsiz motorlu türkiye'ye itelenen motorları yazmayın. karşılaştırma yakın fiyat bantlarında olur.

    an itibariyle dizel 6.58,benzin 7tl.

    şimdi 100km kullanalım iki arabayı aynı anda. dizel golf size 33tl yakıt yaktı, benzinli golf 49 tl yaktı.

    türkiye'de bireysel olarak aylık ortalama otomobil kullanımı 1000kmdir. bu 1000kmde dizel motor 330tl yedi. benzinli de 490tl. ya hadi sizi mi kıracağım 600 olsun namımız yürüsün. hadi 650 oldu 50de içimden geldi.

    ortalama bir kullanıcı için yıllık dizel yakıt masrafı 3960tl. benzinli için 7800tl.

    aradaki fark yıllık 3800tl.

    şimdi sen en başta ne kadar fazla ödedin o dizeli almak için? 24.000.

    24.000/3800= 6.3 yıl

    evet 6.3! sen eğer dizel arabadan kâr etmek istiyorsan 6 sene bekleyeceksin.

    eğer ayda 2000km yol yaparsan 3sene beklersin. ayda 2.000km yol demek istanbul'da her gün beylikdüzü'nden taksim'e gidip gelmek demek.

    yılda 24.000km yapacaksın yani. arabanın değerini erkenden öldüreceksin demek bu.

    şimdi alın size rakamlar. ya bak içimden geldi hadi benzinliye 1000lira daha ekleyelim makaslı gezelim, yazılım filan attıralım(bkz: swh) yine de en az 5 sene.(24.000/4800).

    benzinliyi ne kadar abarttığımı da okudunuz. içimden geldikçe ekledim neredeyse 4-5litre fazla yakmış oldu. buna rağmen 5 sene.

    şimdi bana bir diyin bakayım, bakımı-parçası pahalı olan ve 24bin lira daha fazlaya satılan, aynı tork değerine sahip, daha düşük beygirli(yüksek hızlarda-yüksek devirlerde patates) ve 1.6 litre olduğu için daha yüksek vergi dilimine giren(1.3-1.6 ve 1.6-1.8 farklı dilimde) bu motorun nesi avantajlı?

    öyle elma ile patatesi kıyaslamayın. aynı modelin aynı donanımını ve aynı vites tipini seçip kıyaslayacaksınız.

    buyurun hesap ortadadır. şüphesi olan varsa netten açıp verilere-sayılara bakabilir.

    haydi hayırlı gırgırlar size

    edit: ikinci elde daha pahalıya satiyorsun diye uyaran yazar kardeşlerimiz oldu onu da paylaşalım. ikinci el dizel alacak babayiğit varsa helal olsun derim ama unutmasın, dizelin verimi düştükçe yani km yaptıkça o ekonomiyi bulamazsınız. bir de intihar gibi bir şey ikinci el dizel araba almak. şanzımanın en hafif tabirle ağzına sıçıyor dizel motor

    ayrıca kmleri yüksek araçların. ağır bakımları uçuk pahalı. ve fazla dediğiniz fark ancak 6-7bin. insanlar 90.000de dizelle 50.000de benzinli aynı fiyatsa benzinliyi tercih ediyor km'den korkarak. isteyene sahibinden serbest. bir de o 6-7bini zaten vergiye ve bakıma vermiş oluyorsunuz çoktan

    edit2: entry belgesiz olmadık dedik ikinci ele de girelim kafalarda şüphe kalmasın.

    bu dizel diye, çok para verdim diye yine pahalıya satmaya çalıştığımız highline golfümüz:

    dizel 1.6 tdi golf

    bu da cebindeki parayla araba bakan ikinci el alıcısının diğer alternatifi:

    bu ilk alternatifimiz

    bu aynı bantta ikinci alternatif
    bu da üçüncü alternatif

    hepsini bilerek vag grubundan yazdım ki malzeme şanzıman motor hatta şase aynı/yakın olsun.

    şimdi ikinci el alacaksın, paran cebinde. sizce kaç kişi sırf dizel diye golf'u alır?

    ikinci elde alternatif çok olduğu için 'dizeli pahalıya satıyoru' algısı artık yok. insanlar benzinli olsun üst segment/marka olsun diye düşünüyor. satmak istiyorsanız aynı model araba için max 6-7 bin koyabilirsiniz o da üst segmentle çakışmaması lazım.

    bu da bir diğer realite.

    son edit:bir alttaki arkadaşa istinaden yazayım. bir arabayı 12 sene kullanacaksan ne alırsan al kâr edersin zaten.ama bu kâr tamamen sana sunduğu hizmetten yana bir kâr, parasal değil artık.

    mesela nokia 3310u satmasaydım bunca internet paketi , yeni akıllı telefon masrafı filan yapmayacaktım ve kâr edecektim. hala da çalışıyordu bence. yine telefon kullanmış olacaktım sonuçta ama aynı şey olmayacaktı

    yüksek yaş araçlar da apayrı bir konu, dizel/benzin vs karşılaştırmasının ötesinde bir durum. enflasyona bakınca sen arabaya verdiğin parayı komple yemiş oldun aslında. şimdi ben bu sene aldığım 200binlik aracı 12 sene sonra 400bin kmde sattığımda o 200bini yemiş oluyorum artık.hatta belki bugünün 200bini 12 sene sonranın 1 milyonu olmuş olacak. aslında en doğrusu eğer maddi imkan varsa arabayı 4-5 senede bir yenileyip güncelden mümkün olduğunca kopmadan değer korumaya çalışmak. bir anda dramatik bir düşüş oluyor kasa vs değişince.bir kârdan söz etmek mümkün değil artık 10 yaş üzeri arabada.

    o nedenle eğer iki değişken arasında bir karşılaştırma yapacaksak yine ortalama kullanım süreleri içinde yapmamız gerekiyor.

    ama saat gibi bir araban var bir 20 sene daha çalışır. o eski kalite artık yok yeni araçlarda

    son edit: valla rakam veriyorsun yine geç rakamları az yakıyor diyorlar. canım kardeşim sen o parayı verdin verdin. verdin lan peşin verdin tıkır tıkır saydın. sen 5-6 yıllık benzin-dizel yakıt masraf farkını çat diye koydun masaya. ne kârı ne az yakması? abi bu araba az yakıyor sen şu farkı peşin al dedin. ibre iniyormuş biri duruyormuş. ya dursun hacı, sen zaten verdin parasını önden. diğer adam da önceden vermediği parayı benzinlikte verecek. gün sonunda ikiniz de aynı parayı ödediniz. matematik yahu. al kalemi kitabı eline, otur hesapla. bak bakalım ne çıkacak.
  • yakıt ve yokuş performansından(atmosferik motor) yana biraz dertlenecektir ama traktör sesinden kurtulduğu için gayet mutlu olacaktır.
  • araba almaya niyetli sevgili istanbullu kardeşim..burada yozgat,bayburt gibi yerlerde ikamet eden adamların yorumuna aldanıp sakın benzinli araba alayım deme pişman olursun.evet pişman olursun.
hesabın var mı? giriş yap