• dizel 1 yıllık bakım+arıza vs = 3.750 tl şehir içinde yazlık tüketim 4.4 lt verileri yıllık 12.000 km yapmaktayım. benzin tarafına geçersek orada ne olacağı muamma.
  • dizel bu, turbosu var, egr-dpf var, enjektör var, zart var zurt var.. 150.000km ve üzeri dizel araba almak gerçekten tartışılır. yukarıda ki parçaların en ufak arızaları ciddi rakamlardan başlıyor. masraf istemiyorum diyorsan ikinci elde benzinli araba bende ağır basıyor.
  • 2 litre altında yeni dizel binek araç almak tamamen zarar. cebe zarar, doğaya zarar, ülke ekonomisine zarar. bugün 2 litre altında kullanılan dizel motorlar (1.6, 1.5, 1.4) güç ve tork olarak ancak 1.2 ve 1 lt turbo benzinliler kadar, yakıt ise maksimum 0.5 litre farkediyor. start-stop sistemi aradaki yakıt sarfiyatını çok azaltıyor. sonra gelelim rutin bakımlara dizel neredeyse 2 katı pahalı, arada 300-500 tl fark çıkıyor (iki bakımda bir mazot filtresi, kol gibi fiyatı var), bu fark yakıt farkını zaten karşılıyor. mtv zaten peşin olarak 100-200 fazla alıyor. arıza çıkardığında dizelin arızası daha olası çünkü komplike, hem tamiri daha zor hem daha pahalı. konfora gelince dizele hangi parayı verirseniz verin benzinli araçtan konforsuzdur, tır tır tır. 2 litre ve üstüne gelirsek, 600, 700 bin tl arabaya para veriyorsun yüz km'de cebine 5 tl yakıt tasarrufu sağlıyorsun bakıma gittiğinde bu farkı servise bırakıyorsun, -30 derecede depodaki yakıt donuyor (aynı ile vakidir ağrı yolunda a6 dizel yakıt donması sonucu yolda kaldı). 2. elde dizelin kötü bir imajı var. yani dizel binek araç kesinlikle zararlı bir araçtır. iş makinaları ve ticari araçlar dışında kullanımının hiçbir faydası yoktur.
    edit: mazota yapılan zamdan sonra daha bir güzel oldu bu entry.
  • ne zamanki araç üreticileri 0.8, 0.9, 1.0 gibi hacimlerde benzinli motor yapmayı bırakır, 1.6 turbo benzinli-hybrid araç yapar, o zaman dizeli bırakırım.

    (bkz: bmw i8)

    edit: yani bırakmama nedenim düşük hacimli motorlardan istenen gücün alınamıyor olmasıdır. 3 silindirli 1 litre hacimli değişik değişik taklalar atıp motor yapılmasıdır. bir mühendis olarak da bu motorların çok fazla dayanmadığını biliyorum.

    göte göt demek lazım. 1.6 benzinli turbo motordan rahat 230 beygir alırsın. ister hiç şanzıman koyma jeneratör bağla elektrik motoruyla sür, istersen 8 ileri bir şanzıman koy önden benzin motoru ile arkadan elektrik motoruyla sür, mis gibi araç yaparsın. en az 300 beygir gibi bir gücü ve 3 4 litre yakıt tüketimi olur.

    edit2: artık hibrit bir araç yapmak sandığınız kadar zor değil. pahalı da değil.
  • 2017'de yaptığımdır. ek olarak da diyorum ki, daha dizele dönmem.

    bu ülkede dizel kullanmak için aracınızı hergün ve trafikli bir yolda, motorun ısınacağı kadar uzun bir süre boyunca kullanıyor olmanız lazım ki hem yatırım maliyeti hem de bakım maliyetleri ve konforsuzluğuna katlanmak sizin hanenize zarar olarak yazmasın.

    bir depo yakıtla 900-1000 km yapmayı özlemiyor değilim. ama bu özlemim depreştiği anda kulağımı motor sesine veriyor ve rahatlıyorum.

    ülkemizde mazot kalitesi çok kötü. ne zaman dpf tıkanacak, enjektörleri ne zaman elime alırım diye düşünerek yaşanmaz.

    yukarıda yazdıklarım küçük hacimli ve turbo beslemeli benzinli motorlar içindir. lütfen atmosferik motorlarla ilgili yapacağınız yorumlarınız için mesaj ışığımın pilini tüketmeyiniz.
  • üsttekine edit: keyfimizin kahyası mısın? "benzin alacak paran yoksa araba alma zaten" diyor. sanane aq sanane? iki tane araç deneme, karşılaştırma şansım oldu, deneyemimi yazdım. belki 1.2 turbosuz bakan adama biraz fikir verir, renault dizel bakan adama fikir verir.
    çok merak ettiysen 1.4 tsi golf de denedim bikaç ay önce sakin kullanımda ortalaması 10.5 litreydi.

    yapılması pek mantıklı olmayan eylem.

    örnek vermek gerekirse; 1.2 benzinli 70 bg polo istanbul tekirdağ arasında, 90 km/h ortalama ile 100 kmde 5.75 litre benzim tüketimi,
    1.5 dci 75 bg clio ile istanbul nevşehir arası 120-130 km/h ortalama ile 100 kmde 4.4 litre tüketim.

    allah muhafaza poloyla 120-130 bassak 7.5-8 litreleri görecekmişiz. nerdeyse 2 katı.

    clioyla 570 tl mazot parası ödedik, poloyla 1.000 tl yi geçecekti.
  • bence saçmalıktır. benim aracım bir benzin tüketiyor izmire tek depoyla gidemiyorum otobandan düşün yani. atmosferik motorlu olduğu için torku çok düşük yokuşlarda benzini su gibi içiyor. zaten ülkenin her yeri engebeli o bakımdan dizele geçip kafam rahat edeceğim.

    bakmayın burada benzini övenlere. yol gitmiyor benzinli araç yol ! zırt pırt depo doldur vallahi yıldım.
  • yillardir savundugum bir onerme. dizel otomobil almak kadar gereksiz bir hamle yoktur. eger yilda 50-60 bin km yol yapmiyorsaniz. dizel araclarin dunya'da sonu geldi. turkiye'de gelecektir. alirken pahali, bakimi pahali, arizasi pahali. cevreye olan etkilerini yazmiyorum bile. dizel arac alacaginiza hibrit bir benzinli arac alin. asla pisman olmazsiniz.
hesabın var mı? giriş yap