• dizel çevrimi sonunda oluşan partikül madde* emisyonunu önemli derecede azaltan filtredir. karşı basınç yarattığı için ufak performans kaybına ve yakıt harcamı artışına sebep olur.

    buna benzer diğer bir sistem olan egzoz geri dönüş valfi* ise yanma sıcaklığını düşürerek nox emisyonunu azaltmaktadır. yanma verimini azalttığı için ufak performans kaybına ve yakıt harcamı artışına sebep olur.

    bir de yurdum öküzü vardır, bu iki sistemi de aracından söker, soluduğumuz havanın anasını beller. bu tipler hastalık artışına sebep olur. asıl sistemden sökülmesi gerekenler bu öküzlerdir.
  • ne kadar uzun bir yazi olacagini bilmiyorum. bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi mümkün oldugunca yazayim, kafalarda soru isareti kalmasin.

    almanya'da 10 senedir muayene & emisyon ölcümü icindeyim. kendim w211 320cdi kullaniyorum. km 400bini geceli baya oluyor. partikel filtresi sorunu yasadim, cözdüm, gene yasadim. maddi anlamda arac tamir ettirme, etme gibi bir sorunum olmadigi icin bir cok cözüm yolu denedim, denedik. onlari size bi anlatayim.

    simdi bi kere isin teori kismini geciyorum. kimse burda tez yazmayacak o sebepten direkt konuya girelim.(basligi bundan sonra dpf diye kisaltacagim)

    dpf calisma prensibi gayet basit olan bir parca. motor dizel yakit sonucu sizin partikel diye bildiginiz aslen karbon bazli yakit artigini filtre etmek(biriktirmek) ve ideal sicakliga cikildiginda regenere etmek ve disari atmak.

    avrupa'da normal bir aracin %33 sehir ici, %33 sehirler arasi, %33 otoban gittigini düsündügümüzde, modern dizel araclarin dpf'lerinin ömrü normal kullanimda aslinda sinirsiz. ya da sinirsiz demiyelim de, aracin diger cogu parcasindan daha uzun.

    bizde zurnanin zirt dedigi yer surasi;

    istanbul'da sürekli yolda olan bir aracin ortalama hizi 40 km/h bile degil. sürekli dur kalk halinde seyreden bir aracin dpf'sinin kendini regenere etmesine de haliyle imkan yok.

    niye yok? motor sürekli sicak halbuki?

    dpf, bmw-mercedeslerde 300-350, vw modellerinde 500 dereceden yüksek sicakliklarda anca kendini temizleyebiliyor da ondan. otobana cikmadan, sabit hizlarda 25-30 dakika boyunca 2000/2500 devirden yüksek turlarda aracinizi kullanmazsaniz, filtenin kendini tamamen dolduracagi 80-100bin km'den yemeye baslarsiniz.

    cözüm ne?

    belirli araliklarda, pazar günleri misal, hani o alayim basimi gideyim modunda takilirken arabayi alip, 20-25 dakika sabit hizda yüksek devirde kullanmak. bunu abartmaya da gerek yok ayda bir yapsaniz gene yeterli olur.

    partikel filtrem doldu, araba cekisten düstü. veya turbo hatasi aliyorum, araba acil programa geciyor vs.

    dpfli arabalarin %99'unda turbo da bulunur. dpf tikali ise, manifolddan havayi atamadigi icin, motora hava da veremez.(turbonun calisma prensibine bakin, demek istedigimi anlarsiniz)ne olur? en kötü ihtimal benim basima geldigi gibi dpf degil, turbo hata verir.

    (dpf'nin dolup dolmadigini anlamanin en kesin yolu karsi basinc ölcümü. dpf'ye basincli hava verip filtrenin gecirgenligini ölcmek. yeni bir filtrede 8ml bar karsi basinc olusuyor. 30ml bardan itibaren dpf "tikali" olarak algilaniyor. zaten sizin filtrelere bagli sensörlerin yaptigi da bu basinclari ölcüp, ona göre motora, turboya bu verileri iletmek)

    neyse bu bir örnekti. yukardaki hatalardan birini aliyorsaniz büyük ihtimal dpfniz tikanmis demektir.

    bundan sonra ne yapiyoruz?

    1) arabayi manuel regenere moduna sokup, dpf'yi isitmak.

    2) dpf'nin icine solüsyon dökelim, o temizliyormus.

    3) teknik servis yeni dpf lazim dedi.

    2) ve 3) cözüm degil arkadaslar. 1) her zaman sonuc vermiyor. bi kere solüsyon artik tamamen dolmus bir filtreyi temizleyemez. yeni dpflerin fiyatlarini hic konusmayalim zaten.

    e ne yapacagiz? iki cözüm yolu var. birini yapmanizi etik olarak önermesem de, dpf'yi söküp, ecu'dan dpf fonksiyonunu devre disi biraktirmak. digeri dpf'yi cok yüksek sicakliklarda yakip, dpf de birikmis partikelleri kül haline getirmek. bunu yapacak teknik donanim tr'de ne ölcüde var bilemiyorum ama almanyada bunun maaliyeri 200 euro civarinda. tr'de yapiliyorsa 400-500tl civarinda olacagini tahmin ediyorum.

    sorunu, sorusu olan sorsun. elimden geldigince cevaplarim.
  • ford fiesta 1.5 dizel aracimin 5 ay arayla 2 defa yolda kalmasina sebep parca. hem de dagin basinda kaldim ikidir bu zimbirti yuzunden.

    ilkinde filtreniz tikanmis beyefendi dediler, temizlemek icin araci bi seye bagladilar bangir bangir iki saat bagirttilar 400 lira aldilar ceyrek depo da mazot yakti.

    ikincisinde gene filtreniz tikanmis dediler, bu sefer sokup solusyonla temizleyecegiz dediler 1 gun arac serviste kaldi 900 lira da para verdim.

    bir sonrakine sanirim komple aleti degistirecekler o da 6000 kusur liraymis.

    bu nedir arkadas, boyle filtre mi olur?

    servis diyor ki, araci rejenerasyon baslayinca 3000 devir ustunde 15-20 dk surun. iyi de tam ben arabayi park ediyorum stop edicem bu zimbirti calismaya basliyor, ozel ayarlamislar sanki. gel de sinirlenme.

    sattiracak arabayi zorla bu dpf.

    - rain when i die yazdı sağolsun, benzinlilere de gelecekmiş yakında. şimdi onlar da duşunsun*
  • genellikle ucuz mazottan muzdarip filtredir. sıkıntı çıkardığında değişmesi en garanti çözümdür.
  • şu başlığı gündeme getirmeyin. yüreğim ağzıma geliyor. arabaya binmeye korkar oldum.
  • aylık düzenli olarak 10 km yüksek devirde kullanarak temizlene bilinen filtre
  • 407’me opet’ten almaz olaydim dedigim, hayatimda ilk kez opet’ten motorin aldiktan sonra karsima cikan motor ariza uyarisinin ana figuru. aracimla cok kisa mesafede yolculuk yapmakla birlikte, her ay uzun yola cok sik cikmaktayim. her cikisimda da zaten 5. vites 3k rpm 190km ile sol seritten etliye sutluye karismadan gidiyorum. tikandiysa tikanmistir. bunu yuksek devirle temizleme gercek olsaydi bende boyle bir uyari vermezdi zaten. ama olayin opet ecoforce’tan kaynaklandigindan adim gibi eminim. aracim zaten nsa da duman atan bir arac oldugundan iptal ettigimde neyle karsilasacagimi bilmiyorum. ayrica sahsimin da burda duyar kasan arkadaslardan oldugunu belirtmem gerek. arabanin yaninda nefes almak gunde 10 paket camel softa bedel olabilir. bunu etrafima yasatmaya da hakkim yok. 6k tl param da yok.

    (bkz: beyle veziyetin icine soxum)
  • 190 km/saat ile gidenlerin etliye sütlüye karışmadığını düşündüklerini göstermiştir. allah’ım sizin gibilerden tüm sevdiklerimizi korusun.
  • kullandığım opel antara aracımda zırt pırt uyarı ışığını çıkartan canını sevdiğimin filtresidir.

    çareyi ya aracı tech2'ya bağlatıp, hatayı sildirerek buluyordum, ya da yüksek devirle bir süre kullanınca kendisi ışığı söndürüyordu.

    iki gün önce uzun yol geldim. uşak'ı geçtikten sonra bir opet istasyonundan yarım depo mazot almıştım. dün dikili'den edremit'e giderken uyarı ışığı gene yandı. çok sallamadım. fakat arabanın gaz yemediğini görünce panik oldum. 100 km/s üzerine çıkamıyordum, araba hayvan gibi devir alıyor ama hızlanmıyordu. kırmızı ışıkta durduktan sonra hareket ettiğimde durum daha da beterdi, araba 60 km/s'ye varana kadar resmen ağlıyordu. teşhis belliydi, partikül filtresi iyice tıkanmıştı. hemen bir özel servise düştüm. tech2'ya bağlayıp, rejenerasyon yaptırdılar. birkaç kez hata verdi, etti ama ite kaka halledebildiler. şu an aracın hızlanması düzgün durumda.

    şimdi benim bu parçayı aslında değiştirmem gerekiyor. çünkü belli ki tıkanma sıkıntısını tekrar ettirecek. ama fiyatları deli gibi pahalı. geçen sene 3500tl diyorlardı, son güncellemelerle (!) ne hale gelmiştir, bilemiyorum. filtreyi iptal edebiliyorlar fakat bu durumda da egzos emisyon değerleri açısından sıkıntı yaratabiliyor.

    asıl dikkatimi çeken, yukarıda da yazılmış, benim de opet'ten yakıt aldıktan sonra bu durumu yaşamış olmam. shell'den şaşmamak lazımmış demek ki...
hesabın var mı? giriş yap