• disc jockey olmak isteyenlere verilecek tavsiyelerdir. bulduğu ilk indirme programıyla üç şarkı indirdikten sonra, "tamam lan, ben de dj olacam" diye bir hevesle değil de gerçekten profesyonel olarak yapacaklara verilebileceklerden bazıları şunlardır:

    * adımınızı atmadan 50'ler, 60'lar, 70'ler, 80'ler, 90'lar, 2000'ler gibi dönemlerin müzik kültürünü yalayın yutun. bikaç sebepten ötürü. 1- şarkı istemeye gelen kadın ya da erkek, yaşlı ya da genç bilmiş tipler olabilir. sizde olmadığını ya da bilmediğinizi düşündüğü bir şarkıyı isteyip, bir de, "yaa sen bilmezsin" havalarına girmeye çalışan bu amaçsız tiplerin hamlelerini savuşturabilmek için. 2- mekan, organizasyon vs. sahipleri müzik kültürü aşmış insanlar olabilir. dj olan sen olduğuna göre, iş vereninin senin yaptığın işle ilgili senden daha fazla bilgiye sahip olması pek hoş bir şey değil. 3- bil ulan işte. bilmek zorundasın. mühendis olan adam mühendislik okuyor, rusça hocası olan adam rusça okuyor. bu işin bir okulu yok, -artık var- otur çalış. 10 tane cd çekip dj oldum yaa deme.

    * paran varsa al bir setup evine, başarılı dj setlerinden bul, onları dinle, gözlemleye gözlemleye, çalışa çalışa sökersin işi. ritim saymayı, hissetmeyi öğren. onu öğrenemiyorsan zaten bırak. bu iş için doğmamışsın. bir şarkının sonuna diğerini ne zaman ve nasıl eklemleyeceğini öğrenmeden önce çalacağın şarkıları baştan sona biliyor olmayı unutma. çünkü biten şarkının vokali devam ederken giren şarkının vokaliyle üst üste binebilir, ya da melodiler çakışabilir. melodiler demişken setini çalarken kafana göre de çalmamalısın, ülkemizdeki 100 dj'den 99'u öyle çalar ama sen bakma. şarkıların tonları birbiriyle uyumlu olmalıdır. yani olursa çok daha harika bir set ortaya çıkar. onu da şurdan okuyup çözebilirsin. tabi bazen ton uyumu olmayan iki şarkı peşpeşe çok iyi de gidebilir. onu bulmak yerine ve zamanına göre uygulamak senin hislerine kalmış ayrı bir meseledir.

    * cd çantan kalitenin belirleyicilerindendir. mümkün olduğunca pahalısından al. çantaları nicel olarak artır. ekstra bir mekana, partiye vs. giderken çantaların şov yapsın. paran varsa tabi kulaklığın da en iyisinden al dememe gerek yoktur sanırım.

    * tanıdığın mekan sahiplerini, dj'leri sürekli artırmaya bak. bunu başarırsan her hafta şurda iş var çalar mısın? burda parti var dj var mı? gibi telefonlar alman işten bile değil.

    yıllar sonra gelen edit: cd çantası mı kaldı abi? :)
  • gerçekten merak edilen tavsiyelerdir.

    yok mu lan koca sözlükte işi bilen dj-yazar, iki aydınlatın bizi.
  • herkesin çaldığı ve her yerde çalan şarkılar çalmak yerine kendinize bir tarz oluşturun. bu bir gösteridir ve her programda aynı şeyleri çalmaktan çekinmeyin. 20-25 sene aynı oyunu sahneleyen tiyatrocular var. genel tarzınız üzerinden güncellemeler yapın.

    biraz teknik bilgiler öğrenin. ses frekanslarını öğrenin. yanınıza aldığınız monitor hoparlörünü hayvan gibi açmayın. tarzınızın dışında istek gelirse çalmayın.

    tek bir marka playerlara sabitlemeyin kendinizi. her marka ve modelin teknik ayrıntıları internette çokça var. açın izleyin.

    geçişlere iyi çalışın. şarkının vokali bitmeden diğer şarkıya girmeye acele etmeyin. geçişler için imkanınız varsa zamanları önceden çalışın. gereksiz hiç bir efekti kullanmayın. yerinde ve zamanında yapılınca çok daha iyi olur.
  • eğer prodüksiyona heveslenip remix yapacaksanız biraz müzik teorisi öğrenin.zaten 2-3 triad akorla yapılan bir müzik en azından o kadarını doğru yapın.başka tonlarda sub bass duymak hoş değil.
  • vinyl ile başlamayacağınızı varsayarak, digital dj tips web sitesine kayıt olarak güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. kurucusu phil morse adında 1987'den beri dj'lik yapan bir adam. normal olarak o yıllarda vinyl ile başlamış fakat dijital dj'lik yaygınlaşmaya başlayınca bu alanı benimseyip bu yönde adım atan ilk dj'lerden. instagram sayfaları ve youtube kanallarını da mutlaka takip edin zaten içeriklerini tüm mecralarda senkron bir şekilde paylaşıyorlar. streamingden setup kurulumuna hatta müzik teminine kadar aklınıza gelebilecek her alanda süper bilgiler paylaşıyorlar. ayrıca bu iş pioneer'dan ibaret değil, memlekette pioneer tekel olmuş durumda ama özellikle olayınız bedroom dj'lik ise veya hobby dj'liği diyelim ona; (bkz: denon), (bkz: numark), (bkz: hercules), (bkz: roland), (bkz: native instruments) gibi markalara da mutlaka bir göz atın.

    digital dj tips
  • winamp dj'i olmayin, launchpad uzerinde sanki birseyler eacip kapatiyormus gibi yaptiginiz hareketlerin fake oldugunu herkes anliyor gencler.
  • olsam mı lan acaba diyorsanız olmasanız sanki daha iyi olur. ama gece gündüz gözünüze uyku girmeden bunu hayal ediyorsanız zaten olmadan duramazsınız devam.
  • başlangıç için ddj 400 mü 200 mü alsam bir türlü karar veremiyorum. para konusunda sıkıntım yok sadece başlangıç olarak 200 ile mi başlasam ona karar veremedim. yardımcı olacaklar varsa çok sevinirim. bir yeşil uzaktayım.
hesabın var mı? giriş yap