• belli bir gitar tonunu ve çalış stilini tanımlamak için üretilmiş , ama gün geçtikçe tür olarak anılmaya başlanmış sözcük.
    esasında bu tür *, uzun uzun , birsürü türün karması olarak da nitelendirilebilir. djent , bi nevi etiket görevi görüyor bu açıdan , özetliyor.
    bu türde en iyi işleri çıkaran gruplara örnek olarak periphery , bulb* , animals as leaders ve tesseract verilebilir. genel olarak djent , meshuggah ile birlikte anılsa da , meshuggah , bu grupların yanında çok sakin ve "akıl sağlığı yerinde" kalır.
    djent'i bu günlere getiren esas eleman ise misha mansoor** adında , hint olduğu rivayet edilen bir adamdır. bulb'da tüm enstrümanları kendi çalmış olsa da , diğer projelerinde * coğunlukla elektro başında görülür kendisi.

    edit: neden meshuggah'a laf etmişim anlamadım da, meshuggah'ın müziğinde çoklu ritim olayı abartılmıyor ve olayın özünü vermeyi bırakıp teknik kasmaca çok olmuyor demek istiyordum bence. lol.
  • bir zamanlar fellsilent'ın da icra ettiğine inandığım müzik türü. bu açıdan, progressive death metal'den türemiş olduğu kanısına varabilir pekala.
    ayrıca o kadar hızlı tüketiliyor ki; şimdiden post-djent gibi ibareler havalarda uçuşmakta...

    edit: typo.
  • urbandictionary.com'da da yerini almıştır güzel bir tanımla:
    http://www.urbandictionary.com/…djent&defid=4604597
  • gün geçtikçe içimdeki djent sevgisi fanatizme dönüşüyor. djent yapan ve sevmediğim isim neredeyse yok.
    ek olarak ; dinleyenlere öneride bulunmak için , alfabetik sırayla ayrım gözetmeksizin bir djent listesi çıkarmak istedim; buyrunuz efenim:

    afekth: çok meshuggah-ımsı (core yönü zayıf djent için) kayıt açısından çok da parlak olmayan, bu zamana kadar 1 ep çıkarmış bir grup.
    animals as leaders: djent'in yaratıcı , özgün kafalarından. tosin abasi adlı bir elemanın youtube da ünlenip işini profesyonel bi boyuta oluşturmasıyla oluşmuş. bir albümü var, yakında da yeni bir albüm çıkarıcak. ambient / progressive ve fusion jazz'ı çok iyi sentezleyen bir gruptur ayrıca.
    audio collapse: açıkçası fazla ambient içeren bir çalışma bu. djent kısımlar iyi olsa da , dinlenebilirliği az gözüküyor.
    bleeding skies: henüz , bir albümü çıkmadı , demo şarkılar var ama baya bi. tek kişilik bir proje. sonlara doğru bir de vokal almış yanına. geleceği parlak gözüküyor.
    bulb: djent olayında adı en çok duyulan isim , misha mansoor'un tek kişilik projesidir bu. vokal filan yoktur , mis gibidir. hem mathlığın dibine vurur , hem teknik , hem sert. yeri gelir yumuşak jazzla karışık ambient pasajlar. kesinlikle bu türün en iyi projelerinden.
    centuries apart: bu da fazla math metale kaçan , core yönünden eksik bir grup. ve pek dolgun sayılmaz müzik. belki biraz ışık vardır elemanlarda , ama iyi bir prodüksiyon olmadığı zaman, pek de güzel şeyler çıkamıyor. (mesela bakınız ; misha mansoor , being adlı bir grubun prodüksiyonunu üstlendikten sonra çıkardıkları materyal ile önceki materyalleri arasında dağlar kadar fark var. myspace.com/musicforbeing adresinden test edebilirsiniz. mindflay örnek olarak , misha'lı dönemden bir şarkı. çok iyi, neyse....)
    chimp spanner: esas adı , paul ortiz. tek kişilik bir proje yine. progressive metallik fazla derece ön planda. progressive metal severlerin seveceğine eminim. fusion jazz gitarları da mevcut.
    cilice: koçlarım, çok iyi gruptur. modern metal (tanımlayamamaktan kaynaklı alternatif tanımlar) ve djent i birleştiren çok kalite bir soundları var. 2009 yılında deranged headtrip adında çok başarılı bir albüm çıkardılar. dinledikçe kendini daha da fazla dinleten bir şey. vokal de çok kalitedir. şu an kendisi texturesa transfer oldu. cilice de dağıldı mı , dağıldı-dağılacak mı pek bi fikrim yok. en son mental breakdown şarkısı için bir klip yayınladılar ve o kadar.
    cloudkicker: bunca albüm , ep çıkardı bu adam , yine de para kazaniyim derdi olmadan albümlerini bedava olarak bandcamp.com'daki adresinde yayınlıyor. gerçek bir sanatçı. söyleyebileceğim herhangi bir eksisi yok. djent'in en baba isimlerindendir bu da.
    cyclamen: bu adamı bir kere sevemedim , bi daha da hiç sevemicem heralde. çok deneysel garip bir şey çünkü. fazla melodik , yer yer çok kaotik mathcore , garip vokaller. avantgarde djent diyelim buna geçelim.
    deely: sert djent. bir tane ep'leri var 2010 yılında çıkardıkları. bu da çok meshuggah-vari bir şey. core mevzusu az. atmosfer yönünden gergin bişi.
    dilidjent: esasında arka plana senfonik ve elektronik ögeler koyarak güzel bir çalışma çıkarmışlar. bu zamana kadar sadece 2 şarkı yayınladılar ama. bir albüm görürsek belki daha iyi sıralara çıkabilir bu grup.
    drewsif stalin's musical endeavors: drewsif stalin , esas adıyla andrew reynolds, nisan 93'lü bir eleman. ama bu yaşta bu yaratıcılık, bu kafa. saygı duyulası eleman. bi de az uçuk bişi ==> http://i55.tinypic.com/9h6erm.jpg (en sağdaki eleman). müziğine gelirsek ; bu zamana kadar 3 ep , 1 tane de albüm çıkardı. önceleri bolca ambient falan bulundururken şarkılarında , artık daha bi grind / technical / jazz djent atıyor eleman. 2010 da çıkardığı son ep'si "delusions of a greater future" da eleman kendini aştı resmen. vokalleri de kendisi yapıyor. bu yaştaki biri için çok fazla iyi bir vokal. bu da djent mevzusunda favorilerimden.
    el scar: çok başarılı , insanı geren bir atmosfere sahip , çalış stili , riffler davullar açısından tam saf djent. başarılıdır.
    fleshwrought: djent ile progresif teknik metalin birleşimi. prog teknikten kasıt ta , bir blotted science gibi.ortalama üstü bir vokalleri var. şahsi görüşüm , vokalsiz daha iyi olur.
    friend for a foe: biraz kayıt kurbanı olmuş bir grup gibi duruyor. kayıtla ilgili saçmalıkları göz önüne almazsak , çok güzel düşünceler bunlar evet.
    idoler: bu türdeki en sert ve agresif gruplardan biri. core yönü az , metallik ağır basıyor.
    jonnah:isveçten çıkan bir grup, grupla aynı adı taşıyan bir ep çıkardılar sadece. pek özgün bir tarafları yok açıkçası. klasik sound. djent riffler üstüne yer yer ambient yer yer progressive emtal gitarları. bu yani.
    keith merrow: tek kişilik bir proje. nedense buna pek bi kanım ısınmadı, uzun zamandır da durur arşivimde. müzik olarak ta kalitelidir esasında. umarım birileri bi dinler de yorum yapar. araya kaynamasın adam.
    kevin suter: garip bir adam. bu da tek kişilik proje. selt-titled başlıklı bir albüm çıkardıktan sonra haftada 2 kez filan internette yeni şarkı yayınlamaya başladı. canı sıkılıyor da şarkı mı yapıyor anlamadım. ama bahsi geçen albümle ilgili ; en azından new millennium cyanide christ cover'ı dinlenmelidir. oldukça başarılı.
    limit zero: şu zamana kadar sadece bi tane ep yayınlamış bi grup. kesinlikle başarılı. clean vokal kullanmasalar daha hoş olur tabiki. ek oalrak , albümleri uneven structure* sitesinde yayınlanıyor bedava olarak. alt site gibi bi yerde. alakaları ne pek bilmiyorum da araştırmalık...
    liquorworks: fazla progressive metal etkisi var. elektronik ögeler de bulunuyor sıkça.
    maigra: açıkçası tanışalı pek fazla olmuyor bu grupla. ortalama üstü bir vokal var. sağlam basslar da mevcut. klasik djent soundundan birazcık farklı , iyi duruyor.
    monuments: nerden bulduysam bendeki versiyon 96kbps / 22khz gibi iğrenç ötesi bir kalitede. haliyle oturup pek dinleyip kendime işkence etmedim. ama bu haliyle bile söyleyebilirim ki , vokaller oldukça başarılı. sertlik mevzusunda da iddaalılar.
    of man not of machine: misha mansoor var bu grupta. aslında djent soundından oldukça uzak birşey. yer yer var. ama yazdık bi kere. misha var o yeter.
    om mani: önce bu grubun ismindan bahsediyim ; om mani padme hum şeklinde olan bir hindu mantrasından alıntı bu. mani ; mücevher* demek. gruba gelirsek , eski bi grup aslında. 2005'te fransada kurulmuşlar. 1 ep ve 1 albümü var. deneysel şeyler yapıyorlar , orijinal bir iş. bir çok grupla da turnelere çıkmışlar.
    periphery: bu türün en ünlü grubu , misha mansoor var. bulb döneminden birçok şarkıyı aldılar , kendileri de yeni şeyler ürettiler, oldukça fazla materyalleri var. ama vokal de var işte. ve ciddi ciddi hiç yakışmıyor gruba. ayrıca kayıt olarak ta begenmiyorum pek. nedense bulb dönemindeki kayıtları çok daha fazla seviyorum, daha ön plana çıkan sert gitarlar. 2010 yılında bir albüm çıkardı periphery. aynı zamanda vokal sevmeyenler için bi de enstrümantal versiyon çıkardı. ki evet , vokal olmasın swh
    quantum heresy: gereksiz derecede melodik ve ince tellere iniyoruz , sıkı tutunun metali. dinlerken sesi kısmam gerekiyor resmen. sevmiyorum. k tnx bye
    the safety fire: clean / scream vokal var , yer yer gerçekten güzel , yer yer öeh dedirten. enstrümanlara gelirsek , gitarlar daha çok progressive death kıvamında , yer yer djent'in o mathlığı veriliyor. davullar da çoğu yerde iyi , math'ın 6 şartını da sağlıyor.
    stealing axion: taptaze bi grup. önce demo çıkardılar bi tane. sonra da, tesseract* gitaristi acle kahney , bu demodaki şarkılara iyi bir mix / master çekti ve güzel bir ep yayınladılar. sololarda yumuşak melodiler ve progressive metal ögeleri oldukça çok var, kalan yerlerde de sertlik ayarında verilmiş , güzel dinlenesi bir çalışma olmuş. bu gruptan iyi şeyler bekliyorum da hadi hayırlısı. ilerde umarım...
    swim in styx: poliritmiklikliğin hakkını veren bir grup. core'luk az , daha çok math metale yakın bir şey. sağlam vokaller... kalitelidir.
    tandjent: katı bir djent soundu var bunlarda. djent dedimmi aklıma ilk gelen davul stilini tamamiyle yansıtıyor bu grup. zil ve trampet çok basit görünen bi şekilde ilerler. bunun üstüne crosslarda tamamen ayrı bir ritim kullanılır. gitarlarda aynı şekilde. ce-ce-cecent-cece-cece **. zaten böyle olmayıp da adında djent geçiyor olsaydı , bu müziğe ayıp etmiş olurdu.
    tesseract: geldik tesseract'a. benim için djentte tartışmasız ilk 5'tedir bu grup. clean vokalini seve seve dinlediğim 2 isim var zaten djent te ; cilice ve tesseract. atmosferi çok iyi sağlıyorlar. yer yer mathcore bölümleri çakıyorlar. on numero. kayıttan bahsetmek gerekirse , o da çok iyi. djent atan gitarlar üstüne ambient şeyleri ve fusion jazz gitarlarını çok iyi oturtmuşlar. clean vokal denen şeyi dinlenebilir birşey yapmışlar. elemanlar demo , single falan çıkardı bu zamana kadar. ama ilk defa adam akıllı geçenlerde concealing fate adlı bir ep çıkardılar. çok iyi. 2011'de de albüm bekliyoruz. klip veriyim burdan son olarak ; youtube.com/watch?v=jf_yiirorfm
    tre watson: sert bir soundları var. mathlığı , politirmikliği hakkını vererek yapmışlar. elektronik ögeler ve şarkıda yapılan oynamalar falan da daha "deli" bir hava katmış. (yeni gelen ek: son albümünde sıçmış prodüksiyon olarak, kendisinden daha iyi bir iş bekliyordum. şarkılar güzel esasında ama gerçekten yüksek bas eşliğinde , gitar backgroundlu davul şarkısı dinliyor havası yaratması kötü olmuş)
    tyrant of death: industrial djent bu. ağır elektronik etkili , agresif bir şey.
    uneven structure: bu da türün baba gruplarından. en sert djent riffleri üstüne bile ambient gitarlar atabiliyorlar. meshuggah severlerin kaçırmaması gereken bir numaralı grup resmen. atmosfer olsun gitar tonu olsun. delirtir.
    vildhjarta: böyle garip bi addan beklenecek bir müzik yapıyorlar. 2010 da çıkması planlanan bir albümleri var , irreversible adında. umutluyuz bu gruptan da.
    volumes: groove bir soundu var bu grubun. onun dışında açıkçası pek ayırt edici bi özelliğini görmedim. varsa bağışlasınlar *
    xerath: senfonik ögelerle djenti birleştiren ilk grup sanırsam bu. oldukça orijinal bir iş kısacası

    evet grup listesi bu kadar. umarım faydam dokunur djent-severlere. eğer gruplarla ilgili herhangi bir düşünceme katılmayan , "abi olur mu o grup aslında çok iyi" diyen djentleman'ler olursa , görüşlerini bilmek isterim. (mesela sikth eklenecek, de önce güzel bi dinliyim) esenliklerle kalın *

    edit: yazım hatası
    edit: ilk yerli djent grubunu da az önce keşfettim (belki gene vardır, bir süredir takip etmiyorum piyasayı) (bkz: gradjent)
    edit: yıl oldu 2015 (hatta kasımdayız, 2016 say sen onu) bi girip bakayım dedim bu entry'ye. unutmuşum ya la şurda yazan grupların %70ini. hala hatırladıklarım periphery, bulb, tesseract, cilice, animals as leaders, cloudkicker ve drewsif stalin. kalanlar çöpmüş, açıklıyorum. drewsifle instagramda bile arkadaşız, adam komik lan göbekli falan. bebeydi, şimdi adam oldu adam. hey gidin bee
  • kesinlikle bu seneye damgasını vuran tür.
  • kağıt üzerinde güzel, pratikte ise çok manalı bulamadığım ekol. o kadar teknik kas, "progresif" ol gene de müziğinin derinliği olmasın. benim gördüğüm djent'in olayı bu. zamansız bir müzik değil, fazla "bugün".
  • -alıntı-

    deterdjent: new track 'transcend' http://bit.ly/g1zjye | #djent

    -alıntı-

    sonra da niye soğudun bu müzikten...
  • acikcasi kendisine karsi mesafeli yaklasan biri olarak gunumuzde progressive metal'in icine dusmus oldugu belirgin kisir dongu dusunuldugunde birçok progressive sever bunyeye ilaç gibi geldigi asikar ornekleri olan bir turdur. ancak djent gruplarinin da zamaninda ve gunumuzde bir çok prog metal grubunun icine dustugu "daha fazla teknik, daha fazla karmasa" hezeyanina kapilmasi gayet olasi bir durum gibi geliyor bana.

    deneyselliğin bir tavir degil de bir kural gibi algilanmasi neticesinde ortaya cikan parca yapisinin ve melodinin çoğu zaman es geçilmesi hatasinin bu turun de icinin bosalmasina sebebiyet verecegi ve enstrumana ve ritm yapisina hakim matematikcilerin bol ancak gerçek anlamda muzisyenlerin sayisinin ciddi anlamda az olacagi gibi bir his var icimde.

    umarim yaniliyorumdur cunku unutulmamasi gereken bir gerçek vardir: turkler djentci bir millettir.
  • meshuggah gitar tonunun onomatopesidir djent. internette, forumlarda meshuggah gitar tonunu tarif etmeye çalışanların, bu tona uygun bulduğu kelimedir yani. türün ismi buradan gelmekte. bir de birçok metal türü çıktıkları yerin adıyla anılırken (florida death metali, norveç black metali, göteborg usülü death metal vs.) djent internet ortamında oluşmuş bir türdür ve haliyle globaldir. genellikle tek kişilik projelerden oluşan birçok grup mevcuttur ve bu insanlar sürekli bi' üretim halindedir. 7 telli (yerine göre 8) ve düşük akortlu gitarlar türün olmazsa olmazıdır. ayrıca vsti kullanımı da oldukça had safhadadır.

    türün meraklısıysanız şu siteye bakmakta fayda var:

    http://got-djent.com/
hesabın var mı? giriş yap