• açılımı disease-modifying antirheumatic drugs olan kısaltmadır. romatizmal hastalıkları modifiye etmek üzere tasarlanmış ilaçlardır. nonsteroid antienflamatuar'lardan daha etkilidirler. etkilerini uzun süreli kullanımda gösterirler. hemen hepsindeki temel kural grip, nezle, verem gibi hastalıkların var ise uygulanmaması gerektiğidir.
    (bkz: arava)
    (bkz: remicade)
    (bkz: enbrel)
    (bkz: humira)
    (bkz: kineret)
    (bkz: orencia)
    (bkz: mabthera)*
    (bkz: simponi)
    (bkz: actemra)
    (bkz: xeljanz)
    (bkz: stelara)
    (bkz: cimzia)
    (bkz: inflectra)*
    (bkz: remsima)*
    (bkz: otezla)
    (bkz: cosentyx)
    (bkz: taltz)
    (bkz: verxant)
    (bkz: amgevita) *
    (bkz: benepali) *
  • leflunomide başlığına girdim buraya yönlendirdi.

    leflunomide : bu da dihidroorotat dehidrogenaz enzimini inhibe ederek pirimidin sentezini bozarak immunsupresif olarak kullanılır romatoid artrit'de.
    ( pürin sentezini bozarak immunsupresif olarak da mikofenolat mofetil kullanılır.)

    bu ilacın yarı ömrü 19 gündür. ve kararlı plazma konsantrasyonuna yaklaşık 3 ayda ulaştığı için gebelik planlanmadan en az 3 ay önce kesilmelidir.

    edit: bilgi ekleme.
  • romatoid artrit’in progresyonunu azaltan ilaçlardır. aralarında metotreksat, hidroksiklorokin, sulfalsalazin, leflunomid ve minosiklin bulunur. hidroksiklorokin gözde toksisite yapabilir, dikkatli kullanılmalıdır. ancak kolesterolü düşürür ve diyabet riskini azaltır.
  • üst edit; yazmış olduğum entryde bahsi geçen dmard grubu ilaçlardan anti tnf alfa biyolojik ajan maddeler için geçerli olduğunu belirtmeliyim. örneğin dmard grubundan tocilizumab'ın (actemra) covid-19 kaynaklı akciğerdeki problemleri azaltabileceği ( kaynak ) ve enfeksiyon sırasında interlekun 6'nın çok yükseldiği ve bu maddenin il-6'yı baskıladığı için kullanılabileceğini belirtmişler.

    covid 19 virüs salgını çıktığından beri kendim gibi otoimmun hastalık** sahibi yazar arkadaşların bazılarıyla kullandığımız bağışıklık baskılayıcı dmard ilaçları bırakıp bırakmama konusu üzerinde mesajlaşmalarımız oldu. bazısı doktor tavsiyesi bazısı ise kendi isteğiyle ilacı kullanmayı bıraktığını belirtti. ben uzun bir süre karar verememiştim. bununla ilgili araştırma yapmaya başladım ve edindiğim bilgileri benim gibi bilgi edinmek isteyenlerle paylaşmak isterim.

    amarikan romatoloji koleji ( acr kaynak ) diyor ki;

    romatolojik hastalığı olan hastalarda, özellikle prednizon, dmards, biyolojik veya diğer immünosupresif ajanlar kullanan romatolojik hastalık veya immünosupresyonlu hastalarda sars-cov-2 ile ilgili şu an için enfeksiyon oranı ve şiddeti hakkında spesifik bir veri bulunmamaktadır. ve romatizmal hastalıkları için prednizon, dmards veya diğer ilaçları alan hastalar ilaçlarından herhangi birini kesmeden önce romatologu veya romatoloji uzmanıyla konuşmalıdır. bu ilaçların covid-19 üzerindeki etkisi hakkında herhangi bir veri bulunmamakla birlikte, bu ilaçları kullananların enfeksiyon atakları sırasında tedaviyi kesmek için mevcut uygulamaları ne ise onu takip etmelidir.

    eular- avrupa romatizma ile mücadele derneği eular kaynak diyor ki;

    bağışıklık baskılayıcı ilaçlar rmd'nizin kötüleşmesini önlemek için yararlıdır. bu ilaçları durdurduğunuzda, rmd'nin alevlenmesiyle karşılaşabilirsiniz. bu ilaçların olası bir koronavirüs enfeksiyonu üzerindeki etkisi ile ilgili olarak, henüz resmi tavsiye sunmak için yeterli bilgiye sahip değiliz. bu nedenle, doktorunuz size belirli bir nedenden dolayı aksini söylemediği sürece, ilaçlarınızı durdurmamanızı veya azaltmamanızı tavsiye ederiz. imkanınız var ise yüzyüze muayene veya görüşmek için hastane veya sağlık kuruluşlarına gitmek yerine uzaktan iletişim kanalları ile tavsiye ve kullanım bilgisi sorabilmeniz kendi ve halk sağlığı açısından tavsiye edilmektedir. ateş veya inatçı öksürük gibi semptomlarınız varsa, koronavirüs için test edilmeniz gerekir, bu belirtiler varsa, tavsiye yardım hatlarını arayarak sağlık hizmetlerine erişim için ulusal tavsiyelere uymalısınız. sonuçlara bağlı olarak, covid-19 için pozitifseniz, herhangi bir aktif enfeksiyon için olduğu gibi biyolojik tedavinizi kesmelisiniz; enfeksiyon temizlendikten sonra tedaviye devam edilebilirsiniz. lütfen bunu doktorunuzla veya romatoloğunuzla görüşünüz.

    birleşik krallık'ta faal olan versus arthritis topluluğu da versus arthritis kaynak diyor ki;

    bağışıklık sistemimi baskılayan metotreksat/dmards/diğer ilaçları alıyor olabilir ve covid-19 pandemisi için ilaçları bırakmayı düşünüyor olabilirsiniz.mevcut tavsiyemiz romatoloğunuz veya romatoloji uzmanları tarafından tavsiye edilmedikçe ilaçlarınızı almayı bırakmamalısınız. ilaç durdurarak, bir ‘yangı’ olması daha olasıdır, ve bu yangılı dönemlerde hangi bir enfeksiyon kapmaya açık hale gelmeniz muhtemeldir. ilacınızla ilgili endişeleriniz varsa, lütfen doktorunuz veya sağlık ekibinizin bir üyesiyle görüşünüz.

    son olarak 157 binlik bu sözlük topluluğunda ne kadar kişi dmard türevi ilaçlar kullanıyor emin değilim ama kaba bir veri için bu entry boş bir mesaj dahi atsanız ne kadar çoğunluk veya azınlıktayız bunun verisini paylaşabilirim.

    @myacaky isimli arkadaşın bildirmesi ile benzer bilgilendirmeyi türk dermatoloji derneği ve türkiye romatoloji derneği de yapmış. onların kaynaklarını da ekliyorum entrye;

    türkiye romatoloji derneği bildirisi
    türk dermatoloji derneği bildirisi
  • bende a.s. sebebiyle 2 yıldır 2 haftada bir olmak üzere embrel kullaniyorum. bu konuda bende merak içerisindeyim fakat tedavi gordugum hastane devlet hastanesi olduğu için telefonda bilgi alma şansım yok hastaneye gitmekde bu zamanda pek mantıklı gelmiyor. kendi kendime ilacı bağışıklıgi baskiladigindan dolayı almama kararı verdim bakalım neler olacak.
  • avrupa romatizma birliği * mart başından beri romatoloji hastalarının covid-19 hastalığına yakalananları bir veri tabanında toplamakta. en son 18 mayısta yayınlamış haftalık rapor verilerinin özeti için (bkz: #107432305) ilgili raporda dmard grubu ilaç kullanan hasta verileri de mevcut.
  • avrupa romatizma birliği * mart başından beri romatoloji hastalarının covid-19 hastalığına yakalananları bir veri tabanında toplamakta. en son 22 haziranda yayınlamış haftalık rapor verilerinin özeti için (bkz: #109308115) ilgili raporda dmard grubu ilaç kullanan hasta verileri de mevcut.
  • ankilozan spondilit hastası olarak kullandığım ilacın** girdiği ilaç grubu.*

    bu ilacı kullandığı ve otoimmun rahatsızlığı olup ülkemizde aşılanma sırasına alınmış kişilere faydalı olacağını düşündüğüm entryi de ekliyorum;

    bu hafta itibariyle immünsupresif ilaç kullanan hastaların da ülkemizde aşılanmaya başlaması ile benim gibi birçok hastanın aklında “acaba aşı yaptırmakla iyi bir şey mi yapıyorum”, “risk mi alıyorum”, “aşı sonrası covid hastalığı vücudumda alevlenir mi” soru işaretleri oluşmakta. bu konuya cevap olması açısından amerika romatoloji kolejinin hazırladığı kılavuzu özet halde paylaşmak istedim. kılavuzu hazırlayan heyet çoğunluğu romatologdan oluşan içerisinde bulaşıcı ve halk sağlığı uzlanlarından oluşan bir heyet tarafından oluşturulmuştur. kılavuz 4 mart tarihinde yayınlanmış ve güncelleme geldikçe kılavuzu revize etmeye devam edecekler, ben de entryi güncellerim bilgilere ulaştıkça.

    kılavuza göre;
    • romatizma hastalarının tamamı covıd-19 aşısı olmalıdır.
    • aşıların güvenliği ve etkinliği hakkında elimizde doğrudan kanıt yoktur. fakat aşının olası zararlarının beklenen yararlarına bakıldığı zaman önemsenmeyecek derece olduğu varsayılmaktadır.
    • immünite regüle veya modüle eden ilacı kullanan hastalarda sağlıklı bireylere göre koruyuculuk biraz daha düşük olması beklenmekte ancak yine de bir koruma sağlanması beklendiğinden aşısız olmaktan daha efektif bir durumda olunacaktır.
    • şu an için eldeki veriler piyasadaki aşıların otoiimun ve diğer romatizmal hastalıklarda normal raporlanmış yan etkilerden daha farklı bir yan etki olmadığı bilinmektedir.
    • aşı olduktan sonra bir ihtimal olarak hastalık alevlenmesi, nüksetmesi beklenebilir fakat covid pandemisi düşünüldüğünde göz ardı edilebilmelidir.
    • otoimmun hastalık sahibi kişilerin kullandığı ilaçlara göre ilaç zamanlamasında değişiklik yapıp yapmama konusu doktorları ile görüşerek hareket etmelidirler

    kılavuza göre de ilaçları kategorize etmişler;

    ilaç zamanlamasında değişiklik düşülmesinin iyi olacağını söyledikleri ilaçlar;
    jak inhibitörleri – aşı dozundan sonra 1 hafta ilaç almasının durdurulması önerilmekte.
    abatacept 1 hafta önce ve sonra doz atlaması yapılması önerilmekte.
    rituximab – ilaç kullanımından 4 hafta önce aşı yaptırılmalı.
    siklofosfamid– ilaç kullanım zamanı aşı yaptırıp 1 hafta sonra ilaç alınması önerilmekte.
    metotreksat – 1 hafta süreyle doz atlanması önerilmekte.

    ilaç zamanlamasında değişikliğe gerek duymadan ve ilaçların kesilmesini önermedikleri ilaç grupları;
    interlekün biyolojikleri (ıl-1, ıl-6, ıl-12, ıl-17, ıl-23, ıl-23), yüksek doz steroidler, anti tnf biyolojikleri (enbrel, humira vb), azatioprin (ımuran), mikofenolat (cellcept), glukokortikoidler (prednizon),sülfasalazin (salazopyrin),leflunomide (arava, reumil), hidroksiklorokin (plaquenil), intravenöz immünglobulin (ivig), siklofosfamid (cytoxan, endoxan), belimumab (benlysta), siklosporin, takrolimus,

    kılavuz özetle aşı olma konusunda uygulama öncesi ve sonrasıyla ilgili tavsiyelerde de bulunuyor ve özetle dedikleri şey sizin için hangi aşıya ulaşım varsa yaptırınız! aşı sonrası etkilenseniz dahi hafif yan etkilere rağmen 2. dozu mutlaka yaptırın. en sık rastlanan yan etkiler aşı yerinde ağrı, şişlik, yorgunluk, titreme, ateş, baş ağrısı gibi semptomlar görülebilir. birkaç gün içinde düzelmeleri beklenmektedir. aşı olduktan sorna da daha önceki pandemi dönemi yaşantımız gibi halk sağlığı kurallarına uyum, maske – mesafe- hijyen üçlüsüne dikkat eidlmesi şiddetle tavsiye edilmektedir.

    kaynak covıd-19-vaccine-clinical-guidance-rheumatic-diseases-summary
    kaynak acr announcements
hesabın var mı? giriş yap