• mavi renkte bir canlı olmaması ya da mavi renkte bir meyve olmaması muhabbetine zaman zaman maruz kalmışsınızdır. bu yargılar kısmen doğrudur çünkü doğada mavi boyar madde çok azdır. bu yüzden de eski metinlerde mavi rengi tanımlayacak kelimelere rastlamayız. örneğin mavi gökyüzünü ya da mavi denizi tanımlamak için "koyu bir şarap rengi" betimlemesini kullanır cicero ve homeros metinlerinde.

    mavi rengin dilde yer alması da mavi boyar maddeyi bulan mısırlılar sayesinde. mısırlılar bu rengi elde etmek için önceleri indigo bitkisinin mora yakın rengini çeşitli işlemlerden geçirmişler daha sonra ise pahalı bir taş olan lapis lazuli'yi kullanmışlar. pahalı olması nedeniyle de mavi renk yalnızca kraliyet eşrafı tarafından kullanılırmış. mavi boyar maddeleri icat eden mısırlılar sayesinde de mavi rengi betimleyen yeni kelimeler dillerde yer edinmeye başlamış. dilde bu rengi tanımlayan özel kelimeler olunca da denizin gökyüzünün rengi daha bir anlaşılır olmuş.

    olaya bu noktadan bakınca dilin renk algısı üzerinde bir etkinliğinin olduğu anlaşılmış ve hala dillerinde mavi rengi betimleyen kelimeleri bulunmayan namibyalı himba kabilesi üzerinde bazı testler yapılmış. himba kabilesinin yaşadığı ortamı betimlemek üzere kullanılan yeşili tanımlayan 40'a yakın sözcük bulunmaktaymış.

    görsel

    yukarıdaki görsel görebileceğiniz testlerde himba kabilesinin üyelerine 11 adet değişik tonlarda yeşil ve 1 adet mavi kare içeren görseller gösterildiğinde ya mavi renkli kareyi bulamıyorlar ya da çok geç buluyorlar. ancak dilleri yeşilin 40'a yakın tonunu tasvir eden himbalara 11 adet aynı tonda yeşil ve 1 adet daha açık renk yeşilin bulunduğu görseller gösterildiğinde ise modern yaşayışlı insanlara göre çok daha hızlı bir şekilde buluyorlar. hatta modern yaşayışlı insanlar bu konuda çoğu zaman başarısız oluyor...

    peki doğada gördüğümüz mavi kuşlar, mavi çiçekler, mavi kelebekler, mavi gözlere ne demeli?

    önce kuşlardan başlayalım. kuşların kanatlarında göreceğimiz mavi renklerin hepsi yapısal mavi olarak tanımlanan, aslında mavi boyar maddeye sahip olmayan ancak ışığı doğru açıda kırarak mavi görünen yapılardır. aynı tüye tersten baktığınızda tüyün gerçek rengi görünecektir.

    mavi çiçekler de çok nadir olmakla beraber birçoğu aslında koyu mordur. ancak yine ışığı kırmaktan kaynaklı mavi görünen çiçekler mevcuttur. nadir bazı bitkiler maviye çok yakın gerçek boyar maddeler taşımaktadırlar. mavi orkide ve unutma beni çiçeği gibi.

    görsel

    mavi kelebeklere gelince. bir tanesi hariç tüm mavi kelebeklerin kanatları aslında koyu yeşildir. hatta bu kelebeklerin kanatları alkol ile ıslatıldığında koyu yeşil olan gerçek renkleri görünür. ancak bir kelebek var ki kanatlarında gerçekten mavi pigmente sahiptir. bu kelebeğin bilimsel adı obrina olivewing'dir ve kanatlarındaki bu gerçek mavi boyar renk pek de öyle parlak değildir.

    görsel

    son olarak mavi gözlere değinelim. oca2 genini etkileyen genetik bir mutasyon bundan 6.000 ila 10.000 yıl kadar insanlara mavi göz rengini kazandırmıştır. ancak mavi gözler de aynı kuşların kanatlarında olduğu yapısal mavidir ve melanin yoğunluğunun azlığında kaynaklanır. bu yüzden yeni doğan bebeklerin göz renkleri genelde maviye yakındır.

    son olarak şu bilgiyi de verelim: yapısal renkler ışık azlığına göre farklı renklerde görünebilir. gerçek renkler olmadığını da buradan anlarız.
  • salak saçma konuşma doğada bulunan diyosun..
  • (bkz: kök tengri)
  • bulunca sikine taşağına sürerce bokunu çıkaranlar ** dahi var.
  • zalimkedi dostumuzun bıraktığı yerden ben devam edeyim.

    - önce bitkilerden başlayalım. bitkiler(ve aslında tüm canlılar) güneş ışğıından optimum düzeyde(bu kelime birazdan önemli olacak) çok faydalanmak isterler.

    - dolayısıyla mavi renk (yaklaşık 440-500 nanometre dalga boyuna sahip) optimum yüksek enerjiye sahip olduğu için bitkiler onu tutarlar. es keza mor renk de (380-440 bandında) benzer şekilde yüksek enerjili.

    - bu arada her bitkinin enerjiyi soğurma sistemi aynı değil. bazı bitkiler kırmızıyı yansıtıp diğerlerini soğuruyor örneğin. velhasıl önemli olan işine yarayacak enerji paketlerini(veya dalgalarını) emip, kalanı yollamak. bu açıdan mavi renk avantajlı. dolayısıyla bir çok bitki onları kullanıyor, yani bize yansıtmıyor.

    - es keza bir çok bitkinin yeşil olması da benzer sebeplerden. fotosentez için gerekli olan güneş enerjisi paketleri mavi ve kırmızı ışıktan (yani o dalga boyunu temsil eden fotonlardan) geliyor. dolayısıyla yeşil iş görmediği için bitki onu bize yansıtmakta.

    - gelelim hayvanlara. orada ise şöyle bir durum mevcut. evet mavi çok göz alıcı bir renk. dolayısıyla örneğin potansiyel partnerinin ilgisini çekmek isteyen bir hayvana evrimsel avantaj sağlıyor güzel. ama problem şu ki aynı zamanda kendisini avlamak isteyen yırtıcılara (kara veya hava) da harika bir "ben buradayım" mesajı da yolluyor. o yüzden eksisi artısını geçtiği için doğada mavi renkli hayvan az. ki hayvanların partnerlerini çeken başka mekanizmaları var, koku, ses gibi.

    kaynaklar :
    - https://gelecekbilimde.net/…itkiler-neden-yesildir/
    - https://tr.wikipedia.org/wiki/renk
    - https://sciences.adelaide.edu.au/…so-rare-in-nature
  • mavi renkli gıda yoktur . o yüzden gıda işletmelerinde mavi renk yara bandi kullanılması gerekir.
hesabın var mı? giriş yap