• 1960'larin onemli sosyalizm teorisyenlerinden biri dogan avcioglu. yazdigi milli kurtulus tarihi adli kurtulus savasina sol bakis acisiyla baktigi kitap dizisi ile bilinir. ayrica turkiyenin duzeni adli yine sol bir bakis acisiyla turkiye'nin duzenini tahlil ettigi ve kendince cozumler urettigi bir serisi de mevcuttur.
    ilginc bir kemalizm ve sosyalizm sentezi yaratmis ve 60 sonlarindaki ogrenci hareketlerine esin kaynagi olmustur. devrimin ancak ordu gibi bir unsur tarafindan gerceklestirilebilecegi seklinde bir tezi vardir ki, mdd veya milli demokratik devrim diye de gecer. neresi demokratikse artik..tezlerini sahibi oldugu devrim adli gazetede yayinlamistir.
    nitekim amacina ulasmak icin calismalar da yapmis, ordu icindeki bir grupla 9 mart 1971 de darbe planlamistir, ancak gruptan asaf ercikan adli subayin ihbariyla darbe girisimi onlenmis ve 3 gun sonra da muhtira verilmistir.
    bu darbeyi destekleyenler arasinda ilhan selcuk,hasan cemal,mumtaz soysal gibi gazeteciler var.
    sanirim bu basarisizliktan sonra kendi kosesine cekilde ve 80 baslarinda vefat etti dogan avcioglu.
    ayrintilar icin hasan cemal'in kimse kizmasin kendimi yazdim adli kitabina bakilabilir.
  • harbiyeli askerleri kandırıp sürekli devrim için paso darbe tezgahlayan bir adamdı. tepeden inmeciydi. demokrasiyi filan sevmezdi. şöyle dediği rivayet edilir ki korkunç bir cümledir: "on taneyi işçiyi kandıracağıma bir albayı kafalarım daha iyi..."
  • siyah çerçeveli gözlükleri , dibine kadar içtiği sigarası ve kırışık paltosu ile bir tevazu adamı.
  • ilhan selçuk, hasan cemal gibi isimlerin rahle- i tedrisinden geçtikleri, 1960'larda hayli etkili olmuş şahsiyet.
  • mdd nedir, turkiye'yi nasil yorumlar diye merak edenlerin okuyabilecegi milli kurtulus tarihi isimli cilt cilt kitap dizisinin yazaridir. kitap kimi zaman derinlikli analizler yaparken, kimi zamanda ulusalciligin sig sularina dalis yapmaktadir.
  • milli kurtuluş tarihi adlı yapıtı, türk devriminin niteliğini çok kapsamlı bir şekilde ortaya koyar. kurtuluş savaşının ve cumhuriyet devrimini olmuş bitmiş bir olay gibi değil, her an kendini yenileyen bir süreç olarak anlatır. yer yer örtük, yer yer de açık olarak kitabı yazdığı dönemle bağlantılar kurar. anti-emperyalizmin temelinin türk devrimi olduğu tezini inançla ve kanıtlarıyla savunur.
  • 1960'lı ve 70'li yılların önemli sol ideoloğu. yön, devrim dergilerini çıkartmıştır. iki ciltlik türkiye'nin düzeni ve altı ciltlik mi ne türklerin tarihi gibi eserleri vardır. ekonomik, sosyal ve tarihi konularda tezler yaratmıştır. o dönemde olay yaratmış türkiye'nin düzeni eserinde savunduğu tezler günümüzde hiç de geçerli olamayacak şeylerdir. yirmi otuz yılda dünya ne kadar hızla değişmiştir ve değişmektedir, o kitabı görünce hep bu aklıma gelir.
  • (bkz: gökhan avcıoğlu)...
  • ( 1926 - 1983 ) fransa'da iktisat ve siyasal bilimler öğrenimi görmü$tür. mümtaz soysal ve cemal re$it eyuboğlu ile birlikte yön dergisini kurmuştur. görü$leri 1930'lardaki kadro hareketinin görüşleriyle önemli benzerlikler ta$ıyordu. 12 mart döneminde emekli korgeneral cemal madanoğlu'yla birlikte tutuklanarak, "orduyu ba$kaldırmaya te$vik" iddiasıyla yargılanmi$ ve beraat etmi$tir, garip pratik yakla$imlari oldugu tarti$ilmazdir.
hesabın var mı? giriş yap