• adanus varken doğanay da neymiş?
  • başlıkta şalgam severleri görünce amme hizmeti yapayım dedim*

    (bkz: şalgam tarifi)

    malzemeler:
    kapaklı bidon
    10 litre çeşme suyu
    2 kg mor havuç
    1 - 2 adet şalgam turpu (çelem de denir ve olmasa da olur ancak bununla orijinal adana şalgamı yapmış olursunuz)
    1 çay bardağı salamura tuzu
    maya için bir bardak bulgur veya aynı miktarda somun ekmek içi

    yapımı
    havuçları yıka, boyuna doğra, bidona at.
    şalgam turplarını da küp küp doğra bidona at.
    bulguru sıcak suda birkaç saat beklet, tülbente sar, bidona at.
    bir kapta tuzu suda eritip bidona at.
    bidonu ağzına kadar suyla doldur.
    bidonun ağzını sıkıca kapat.
    balkonun az güneş gören bir yerine koy, ağzını hiç açma.
    15 gün bekle.
    mayayı çıkar.
    afiyet olsun.
    (kesinlikle limon tuzu, pancar, sirke, sarımsak falan konulmaz)
    not: bu anlatılanlar adana ikliminde ekim sonu kasım başı gibi bir dönem baz alınarak yazılmıştır. bulunduğunuz şehrin iklimini de gözönünde bulundurun. soğuk buz gibi iç anadolu kırsalında 15 gün yetmeyebilir.

    t: geleneksel hiç bir şeyin yerini endüstriyel ürünlerin alamayacağını bir kez daha gösteren örnek. zaten normalde de şalgam öyle uzun süreç gerektiren zahmetli bir şey değil ve bir o kadar da sağlığa faydalı bir içecek. bunun evde yapılabiliyor olması da ayrıca bir güzel.
    ayrıca son bir uyarı olarak, bazı bünyelerde 2 3 bardak sonrası çok ciddi ve ani gelişen ishal benzeri bağırsak temizleme görevi vardır ki en sevdiğim yönü budur*

    bu arada en önemli konuyu unuttum. acılı sevenler için acı turşu suyu ekleyerek içebilirsiniz ama ben tercihimi daima acısız ve varsa sadece çelem küplerinin olduğu şalgamdan yana kullanıyorum. acısız içerseniz gerçek şalgam tadı alırsınız. acıyla içince şalgamın tadı bence kaçıyor.
    debe editi: (bkz: sma tip1 hastası yağız bebek yaşasın kampanyası)
    (bkz: miraç emir'e hayat ol)
    (bkz: sma tip1 hastası lina'ya yardım kampanyası)
  • doğanay şalgamı son 6 senedir ağzıma sürmedim,zaten 2014 yıllarında iyice tuz ruhu gibi olmaya başlamıştı.bu sorunu daha yeni görmenize şaşırdım açıkçası.

    ali göde şalgamını deneyip,bu sorunu çözebilirsiniz.
    perakende olarak içtiğim en iyi şalgamdır kendisi.
  • ne zaman düzeldi ki.
  • yöresinde herhangi bir seyyar satıcıda havucunu da kıtlatarak yediğiniz şalgamın yanında doğanay zaten bulaşık suyu gibi kalıyor. neyi bozmuş!otogardan bidonla aldığımız, hijyeni şüpheli şalgam bile tadım yapabileceğiniz şarap gibi kalıyor bunun yanında.
  • ulan tam derdini sikeyim diyecektim ama fark ettim ki adam doğru söylüyor, bariz bir şekilde doğru çünkü artık doğanay şalgamı istemiye istemiye alıyorum.
  • yol kenarından şalgam alıp dibini doğanay şalgamla birleştirip "çoğaltalım" dedik bir kez. direk döktük lavaboya aşırı kötü bir hal almıştı. 2014'ten beri doğanay şalgamla isim olmuyor. mutluyum.

    yani ortadaki durum bir nevi "zaten hep yeşildi fındık dalları" vakası...
  • kendi şalgam suyunuzu kendiniz yaparsanız şu firma bozdu, öteki çamaşır suyuna benziyor, şu çok tuzlu demez, tertemiz organik bir şalgam suyu içersiniz. şalgam suyu içenleri varoş diye nitelendiren kılkuyruk özentilere de aldırmayın fazla ayrıca.
    şalgam suyu yapması son derecede basit bir sıvıdır. internette bir dolu tarif var. en pahalı ürün de beş litrelik pet bidon.
    tariflerde söylenmez,
    a) mayalanma süreci bittikten sonra bir huni ve kepçe yardımıyla küçük şişelere aktarın. tercihan cam şişe olsun. ben maden suyu şişelerini atmıyor biriktiriyorum bu nedenle (kapaklarını da tabi) tabi iyice yıkayacaksınız şişeleri
    b) şalgamın boysı çıkmaz. çalışırken bir önlük ya da kirlenmesine aldırmayacağınızbir elbise giyin. elinize de eldiven takın
  • ev yapımı şalgamla tanıştıktan sonra tüm fabrikasyon şalgam suları size kötü gelecektir.

    buyrun dev amme hizmeti, ev yapmı şalgam suyu tarifim, çok pratik:

    #102943086
  • adanus ve serafresh kesfettigimden beri tercih etmedigim marka .siz de deneseniz siz de bir daha doganay icmezsiniz .deneyin bak cidden guzel
hesabın var mı? giriş yap