• türkiye'nin yeni politik gerçeklik sitesi. yurtdışındaki ödüllü benzerlerine oranla, çok daha başarılı bir tasarım ve konsept ile ortaya çıkmıştır. sitenin eksikleri var gibi görünüyor, fakat eğer mevcut siyasi otoritenin hoşuna gitmezse, geleceğinin zor olacağı kesin.
  • orjinali ve daha güzeli için: (bkz: dogrulat.com)
  • 1 hafta daha önce yayına giren dogrulat.com'un çakması falan olmayan sitedir. zira ikisi de amerika'yı baştan keşfetmiyor politifacts ne yapıyorsa onu yapıyor.

    whois verilerine göre de dogrulukpayi.com 2 nisan'da dogrulat.com ise 16 nisan'da alınmış. yani kimse kimsenin çakması değil.
  • bu cuma bilgi üniversitesinde tam da türkiye medyasının içinde bulunduğu durumu ele alacak olan bir panel düzenleyecek olan internet sitesi.

    http://www.bilgi.edu.tr/…bilgilendirme-sorumlulugu/
  • an itibari ile cnn türk'de mirgün cabas'ın her şey programına konuk olmuş girişimdir. sanırım türkiye'de sorumlu siyaset için sivil insiyatif biraz daha etkili olmaya başladı.
  • kamuoyunda tanınırlığı ve gördüğü ilgi arttıkça övgü alma oranı da artan oluşum. ancak aynı zamanda ara sıra gelen eleştirileri de kendi içinde değerlendiren bir oluşum.

    ancak bu değerlendirdiği eleştiriler, gerçekten oluşumu geliştirmeye yönelik, ya da gerçekten hatalı yapılan bir durumu düzeltmeye yönelik olduğunda ciddi şekilde yorumlanıyor. örneğin siz 8 aydır güncellenmeyen bir oluşumu örnek verip, sanki aktif durumdaymış gibi överseniz, samimiyetsiz olursunuz ve eleştiriniz de diğer eleştiriler gibi yorumlanmaz.

    örneğin eleştiri yapılan konulardan biri olan, "demeçler neye göre seçiliyor, siyasiler bir çok demeç veriyor, onlar ufacık bir kısmını alıyor. cümle alıyorlar aradan" eleştirisi ile ilgili, doğruluk payı'nın internet sitesinde bulunan değerlendirme kritlerleri; http://www.dogrulukpayi.com/…gerlendirme-kriterleri bölümü bile okunmamış muhtemelen. halbuki bu kısımda anlatılıyor neye göre seçim yapıldığı.

    hangi siyasinin demeçlerinin seçileceği konusu da aslında aynı linkte açıklanmış. ama dediğim gibi, okunmamış muhtemelen. eleştirmek için eleştiri yapılınca böyle olması normal. bir siyasinin sansasyon yaratan açıklamaları, açık kaynaklardan doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir veriler içermiyor olabilir, hayal etmesi çok güç mü? örneğin "iki güne suriye'ye girecek askerimiz." açıklaması üzerine, doğruluk payı'ndan analiz bekleyen bir kitle oluştuysa, doğruluk payı çıtayı biraz fazla yükseğe koymuş belli ki.

    bir diğer eleştiri olan 'ara puanların subjektif olarak verildiği' iddiasının da yukarıda verdiğim linkin içinde cevabının olması çok ilginç değil mi? bence ilginç çünkü. doğru ya da yanlış iddiaların arasında kalan, kısmen doğru iddiaların neye göre puanlandığı apaçık bir şekilde yazılmış. metodoloji uygun dile uyarlanarak, tüm kullanıcıların gözlemine sunulmuş.

    elbette bir çok kurum gibi, doğruluk payı oluşumu da sıkça sorgulanmalı, metodları, analizleri iyi incelenip yorumlanmalı. öyle her şeye inanan bir takipçi kitlesi istemezler eminim. ne de olsa veriye dayalı bir iş yapıyorlar.

    neyse uzun lafı kısası, çok iyi bir yolda olan oluşumdur doğruluk payı. seçimlerden hemen önce böyle siyasi atmosferi sıcak günlerde bir vahadır.

    aynen devam.
  • site hakkında pek bi fikrim yok ancak sadece söylemlerindeki doğruluk payını ölçtüğü siyasileri 'aktör' başlığı altında inceledeği için bile saygı duyabilirim.
  • belki eksikleri vs vardır, her tarafını öyle detaylı incelemedim ama bu gördüğüm haliyle bile çok büyük bir ihtiyacı karşılayacaktır.

    sitenin problemi ise çok az kişi böyle bir ihtiyaç olduğunun farkında.

    tarafsızlığını koruduğu sürece ve doğrulama/yalanlama gerekçeleri iyi ve net yazıldığı (neyin neden doğru neyin neden yalan olduğunu rakamlar ve gerçeklerle açık bir şekilde anlatıldığı) müddetçe müthiş bir referans kaynağı olabilirler.

    ama tahminim biraz popülerleşir popülerleşmez bir gerekçe bulup site kapatılır ya da kurucuları güzelce tehdit edilir. bu yüzden buradaki bilgilerin iyi dağıtılabilmesi ve kaybolmaması önemlidir.

    mesela daha şimdiden yoruma bak: http://www.dogrulukpayi.com/…5448fda90f5#comment136

    kısaca iyidir nefistir ama tahminen bu ülkede uzun ömürlü değildir (umarım öyle olur).
  • dün akşam uluslararası şeffaflık derneği'nden 'en iyi yurttaş girişimi' ödülünü almışlar, tebrikler.

    [http://www.dogrulukpayi.com/bulten/56694ad9de1d4 http://www.dogrulukpayi.com/bulten/56694ad9de1d4]
  • cimbizla cekilen ifadeler, teror konusunun sitede neredeyse hic gecmemesi, hukumet ve yolsuzluk elestirilerini hukumetin 2002'den beri iktidarda olan hukumet verileriyle curutuyor olmasi gibisinden absurt hareketlerde bulunan dogruculuk yapayim derken yeni nesil apoloji platformu olmayi basarmistir.

    basarilarinin devamini dileyemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap