• bu okulu tercih etmeyi düşünen ancak kıbrıs konusunda özellikle soru işaretleri olanlar, sizin için.

    1. kıbrıs çok pahalı

    cık. 1000 lira aylık ücrete, penthouse 100m2 terası olan bir evde kalıyorum 4 arkadaş ile. 4+1'ev, full eşyalı kişi başı sadece 250 lira! eşya alma derdin yok, evlerin çok büyük çoğunluğu eşyalı. pazardan yahut lemar (küçük bir avm)'dan yapılacak alışveriş ile yemeği evde yapmaya başlarsan eğer türkiye'den daha bile hesaplı hale geliyor. eğer bir de, araba alabilecek imkanın var ise taksilere kaptırmayacağın paralar da giderini azaltacak.

    2. küçük yer

    evet ve güzel olan tarafı bu. eğlence ve sosyal açıdan bakarsan mevzuya belki gazimağusa pek tatmin edici değil ama rahat kafa ile öğrencilik geçirmek istiyorsan, kimse bana karışmasın (yok ramazanmış, yok bilmemneymiş) hiç düşünme bile atla buraya gel. izmirli bir insan evladı olarak istanbul'da bile yaşayamayacağımı düşünerek geldim buraya ve artık türkiye'ye her gittiğimde o kalabalık ve keşmekeş beni acayip rahatsız ediyor.

    3. özel üniversite

    kısmen evet ancak öyle aman aman zengin kesim ile okumuyorsun. çok büyük çoğunluğu orta halli ailelerin çocukları. ayrıca okul burs dağıtıyor resmen bir ucundan kaparsın. hocalar genel itibari ile hem çok keyifli hem çok bilgili insanlar. elbette istisnalar mevcuttur ancak dersler açısından bir sıkıntı yaşaman çok zor.

    tüm bunların yanında kıbrıs insanı hakkında duyduklarının çoğunu unut. yok türkiye'den gelenleri sevmezlermiş yok bilmemneymiş. sen nasıl bir insansan onlar da sana karşı öyleler. o kadar mükemmel insanlar ile tanıştım ki şu ufacık memlekette saymakla bitiremem sana. dünyanın bir çok ülkesinden, bambaşka kültürlerden bir sürü arkadaşın olacak -ister istemez- ve bu kadar farklılığın ortasında insanların ne kadar rahat ve özgür olduklarına şaşıracaksın. ülkücüleri bile insanları rahatsız etmiyor öyle söyleyeyim sen anla! `:: )`

    ha hiç mi sorun yok elbette bazı sıkıntılar mevcut. su başta olmak üzere ama hiç bir sorunu da katlanılamayacak bir şey değil. bir sorun ve merak ettiğin bir şey varsa bir tık uzağındayım. tercih etmeyi düşünüyorsan da hiç merak etme, tek başına çık gel biz seni ercan'dan alacağız ve nerede kalacaksan oraya kadar götürüp 2-3 hafta boyunca yeni gelenler için 7/24 nöbet tutuyor olacağız ki bir sorun yaşarsanız yardımcı olabilelim.
  • türk olduğum halde yukarıda yazıldığı şekilde hiç bir ayrımcılık yaşamadığım üniversite.
    türk öğrencilerinin kendilerini bu şekilde hissetmelerinin sebebi, çoğunun ingilizceyi adam akıllı öğrenmemesinden kaynaklı. bu okula gelecekseniz hazırlıkta ingilizceyi adam akıllı öğreneceksiniz, yoksa bölüme geçince inim inim inlersiniz. böyle inleyen arkadaşlarımın bir kısmı türkçe bölüme geçti, şarkı söyler oldular birden, okulu sevmeye başladılar falan.

    okulda en azından benim bölümde * on numara hocalar var gerçekten ama ne yazık ki dersi slaytlardan işleyen hocalar da mevcut.

    ayrıca okul ve kıbrıs hakkında bilgi almak isteyenler yeşillendirebilir.
  • soma da yaşanan facia nedeniyle daü de okuyan öğrencilerin yoğun ısrarları üzerine bu sene yapacakları 21-24 mayısta gerçekleşecek olan 21.bahar şenliklerini iptal eden duyarlı bir yönetime ve öğrencilere sahip üniversite.gezi direnişinde ki van depraminde ki katkılarını da unutmadık tabi...helal olsun size.
    edit:yapılan son duyuru şu şekildedir:
    doğu akdeniz üniversitesi soma faciası ile ilgili olarak:
    1- bahar şenliklerini iptal etti.
    2. bahar şenlikleri için ayrılan bütçeden şimdiye kadar harcanmış ve geri dönüşü olmayan masraflar düşüldükten sonra geri kalan parayı soma'ya gönderecek.
    3. babasını kaybetmiş somalı öğrencilere %100 öğrenim harcı bursu verecek ve yurtlarda ücretsiz barınma sağlayacak.
    4. personel ve öğrenciler arasında yardım kampanyası başlattı.

    doğu akdeniz üniversitesi
    yapılan tüm yardımların(nereden olursa olsun)yerini bulması dileğiyle...
  • türkiyedeki her üniversiteyi gerisinde bırakan, adamın "keşke o zamanlar değilde bu zamanlar orda okusaydım" dediği okul - eğlence merkezi.
    kampüs kavramını eşeğin şeysine su kaçırtmak mantığı ile yarmış olan öğretici mekan. süper yerdir, özellikle (adamın zamanında) en az 1 ders boşluk oldumu salamis'e, palm beach'e gidip denize girip sonra derse tekrar girme olayı gibi takdire şayan bir öğrencilik ötesi fasilitisi ortaya çıkartan deniz yakını eski zz ambarı.
  • işbu bir kaç ay sonra, 2010 öss'yi kazanmış, üniversiteye yeni girecek olan ve ihtimalleri arasında doğu akdeniz üniversitesi de olan gençlere bambaşka bir perspektiften yol gösterilecek bir entry'dir.

    öncelikle, kıbrıs'ta kızlar teklif etmiyor.

    türkiye'de oluşan toplumsal kuralların hepsi kıbrıs'ta da geçerlidir. yani, ercan havaalanından indiğinizde boynunuza çiçekten çelenkler asan hawaili hula kızları yok. evet turizm adası ama bokunu çıkarmayın.

    okulun içerisinde sosyal olunacak bir kaç yer vardır, o yerler hakkında bilgi verilmesi hoştur, vesiledir, vesvesedir.

    cl: ingilizce açılımı merkezi derslikler olan bu yer, okulun meydanında yer almaktadır ve genellikle türkiyeli gençlere hitap etmektedir. zira, dersliklerin bir çoğunun burada bulunması, ister istemez günün her vakti burayı kalabalık yapmaktadır. ayrıca önemli ve ilginç bir not: buranın girişinde bulunan bir ağaç her yılın belirli bir bahar günlerinde döl kokmaktadır.

    sandras: hemen altında internet cafe bulunan ve daha çok, okulun tikky gençliğine hitap eden bu mekan assignment teslim günü veya final/midterm haftasında işgale uğrar. zira okula en merkezindeki tek print-out ofisi buradadır.

    rd: kısaltılmışı rauf denktaş derslikleri olan bu bölümün altında bulunan kafeterya, kıbrıslı gençlere hitap etmektedir. zira buranın büyükçe bir otopark yeri bulunmaktadır. langırt sesinden irrite olunacak yerler başında gelmektedir. hele ki, işletme yada uluslararası ilişkiler bölümünde okuyorsanız, garanti geçeceğiniz, "napan be gardaş" diye eliniz havada devam edeceğiniz yerlerin başında gelir. kasada oturan ablaya pek bulaşmayın, zira bi samimiyet yakaladı mı, "ne o yoksa senin ki kalkmıyo mu?" veya "eh kızım, bir deliğe iki tane girmez" gibi cümleler kurabiliyor herkesin içinde.

    sabancı: sabancı yurdu'nun altında bulunur, yemekleri ucuzdur, aç doyurandır. öğle yemek vakti tıklım tıklım olduğundan 12-13.30 arası uğranması tavsiye edilmez. asıl samimiyet kurulması gereken abla bu abladır.

    merkez kafeterya: yemekleri en lezzetli, lakin sabancı'nın iki katı olan mekan burası olmaktadır. haftasonları, daü bjk grubu maçlarını burada izler, yazları ise iranlı gençlerin istilasına uğrar, asya/dünya kupası maçları falan burada yayınlanır.

    mimarlık: her üniversitede olduğu gibi, okulun en marjinal ve taş hatunları buradadır. özellikle sırf iranlı ablaları izlemek için bile gidilir. yemekleri lezzetlidir, koltuklarına oturulup güneşlenilmelidir.

    makine mühendisliği: herhalde, yök'e bağlı okullar içerisinde, çin lokantası olarak kafeteryalığını sürdüren tek yer burasıdır. yanında müzik bölümü olduğundan ötürü yine marjinal gençlere ev sahipliği yapmaktadır.
  • artık mezun oluyor olduğuma göre hakkında objektif biçimde yazabilirim sanırım.

    --- ekleme ---
    yanlış anlaşılmalar olmadan önce türkiye ve kıbrıs standartlarında daü'nün çok iyi bir okul olduğunu söyleyebilirim. mühendisliklerinin, psikolojinin falan öyle akreditasyonları var ki, hukuk'un öyle hocaları var ki ağzınız açık listesine bakıyorsunuz. okuldan şikayet edenler, kötü olduğunu söyleyenler genelde öğrenci profili kısmında bahsetmiş olduğum sıkıntılı, çalışmayıp derslerden kalıp duran türk kesimi. yapamıyorsan sorunu başka yerde aramaya başlıyorsun doğal olarak.
    --- ekleme ---

    öğrenci profili: bu konu sanırım üçe ayrılıyor. türkiye'den gelen kesim, kıbrıslılar ve yabancılar.

    • belki fazla sert bir giriş olacak ama türkiye'den gelenlerin %90 kadarlık bir kesimi beş para etmez insanlar. insanın görünce üniversite öğrencisi diyesi gelmiyor. o derece. hani karşılaştırmayı şuna göre yapıyorum. boğaziçi'nde, itü'de bazı tanıdıklarım var. bu insanlara bakınca bunlardan bir şey olur diyorsunuz. dolular. parlıyorlar resmen. o havayı buradaki türkiye türklerinden pek alamıyorsunuz. hani en yakın mmoda npc olarak işe başlasa iki aya maaş zammı alır. o derece boş insanlar var. bir keresinde bana yanlışlıkla türkçe seçmeli derslerden vermişlerdi.* bir kere girdim o derse. kafamı duvarda parçalamak istedim.
    bu demek değil ki okul kötü. sadece bu kesimin varlığını ve çokluğunu kabullenmek gerekiyor. ciddi bir bölüm okumaya çalışıyorlarsa genelde bitiremeyip bırakıyorlar zaten. ben bizim bölüme başladığımda 30 kişilik grupta 15 türk vardı. son sınıfa geldiğimde 6 dersin toplamında 3 türk kalmıştı, sonunda sadece 2 türk mezun oldu. uyduruktan bir bölümse 4 yılda halledip gidiyor. okul bunların paralarını yemeyi seviyor gibi, kontenjanı bol tutuyor.

    • kıbrıslılar çok ayrı bir konu. sıkıntılı olanına denk gelmedim. öğrenci olup aptal olanına da denk gelmedim. o pırıltıyı aldığınız bolca kıbrıslı arkadaş var. kendi bölümüm için* konuşacak olursam, ben bile boş boş gezinirken toplanıp yeni çıkan dilleri, platformları öğreniyorlardı. hayır diyorum, bekleyin, oturursa öğrenirsiniz. google her yıl yeni dil ve platform çıkarıyor, sonra olmadı deyip bırakıyor. belli olsun neyin ne olacağı. olmaz diyorlardı. yenisini de öğrenirim çıktığında.

    • yabancılar konusu net. bunlar kendi ülkelerinin iyi öğrencileri. sağlam insanlar. arabı da sağlam, afrikalısı da sağlam, rus'u da sağlam, korelisi de sağlam. okulun büyük kısmını bunlar oluşturuyor. arabı zaten ülkesinden kaçmak için gelmiş, sana dayattığı bir şey yok. adamlar senin benim kadar seküler. ha hepsi sağlam diyemem. aralarından 3-5 saçma sapan insan çıkıyor. babası zengin, vermiş parasını gelmiş. özellikle bazı petrol zengini arapların ve nijeryalı dolandırıcıların çocukları. onlar sıkıntı.
    nijeryalı arkadaşlar vardı. özellikle tembih etmişlerdi. "bir nijeryalıyla konuşacak olursan ne dediğini dinlemeden önce bir bak, zengin duruyorsa ağzından çıkan tek kelimeye inanma."

    eğitim: bu konu bölümünüze göre değişecek. mühendisliklerle iç mimarlığın, eğitim bölümleriyle psikolojinin aynı kalitede veya zorlukta olduğunu kimse iddia edemez. değişiyor. ama ne okursanız okuyun hocalar sizi zorlamayı seviyor. türkçe bölümlerin ingilizcelere oranla çok daha kolay olduğunu hiçbir istisna olmadan rahatça söyleyebilirim. bu dille ilgili bir kolaylık değil. ingilizce bölümlerin çeşitli akreditasyonları var. bununla beraber, birlikte okuduğunuz öğrenci profili de daha kaliteli hale gelince hocalar birkaç tık zorluğu artırıyor tabii.

    • hukuk ayrı bir konu. düzgün dediğim o %10'luk türk kısmın belki %5-6'sı hukuktadır. hani çok salak insanlar yok değil. salağa denk gelmeme olasılığı yüksek. buranın hukuku çalışmadan geçilmez. nereden mi biliyorum? ev arkadaşım 6 yıldır çalışmadan bitirmeye çalışıyor. daha 2. sınıf derslerine gelebildi. madem okumayacaksın niye ailenin parasını harcıyorsun?

    • mühendislikler için spesifik biçimde konuşacak olursam, tam katılım isteyen, zamanınızı alan, sizi çalışmaya zorlayan ve eninde sonunda ite kaka öğreten bir yapısı olduğunu söyleyebilirim. öğrenmediğiniz tek bir teorik şey kalmayana kadar. pratiği öğretmek görevleri değil zaten. mesela bitirme amacıyla bu dönem altı ders aldım.* üçü proje içeren dersler. her dersin 4 ders saati ve 2 saat lab'ı vardı. hergün saat 8:30-16:20`:bazen 18:20 ` arası dersteydim. dersten sonra da yemek yiyip yatana kadar proje yapıp rapor dolduruyordum. bunlardan zaman kalırsa gidip sinyal falan çalışıyordum. sinyal de baba ders. tam ilgi istiyor. daü'nün mühendislikleri gece gündüz çalışılmadan zor biter. özellikle ingilizce olanları.

    yaşam: kıbrıs her zaman türkiye'den bir tık daha pahalıydı. neyin ucuz, neyin pahalı olduğunu bildikten sonra türkiye'den çok pahalı olduğunu söylemek pek doğru olmaz. istanbul'daki arkadaşlarla konuşuyorum. hani bir metropole oranla sebzemiz pahalı değil. et türkiye'den daha ucuz. tavuk bir tık daha pahalı. içki, çay, benzin ve araba ucuz. mobilya pahalı. su bir tık daha pahalı. elektrik çok pahalı. buna dikkat. onu burada anlatmıştım: (bkz: kibris turk elektrik kurumu)
    o ucuz, bu pahalı derken alışverişinizi türkiye'den daha ucuz olan şeylere yönelik yaparsanız fena değil aslında pahalılık. türkiye ayarında.

    • ev kiraları okuldan 2-3 km kadar uzaklaşırsanız fena değil. okulun ücretsiz otobüslerini kullanabilirsiniz veya bisiklet olaylarını düşünebilirsiniz. hatta okuldan çok uzak bir ev tutup 4 yılda artacak olarak hesapladığı parayla araba alan arkadaşlar vardı. araba ucuz. benzin de ucuz zaten.

    • 100 mbit internetiniz olmayacak. lifecell falan geçen yıldan beri 20 mbit vermeye başladı. biraz pahalı ama yapacak bir şey yok. ada genelinde kısa internet kesintilerine alışmanız lazım. türkiye'deki ping'inizin üstüne 20-40 ms kadar koyun.

    • elektrik türkiye'den daha az kesiliyor ama su kesintileri yılda 1-2 kez oluyor. 4 gün kadar sürebiliyor. bu yüzden herkesin deposu var. olası bir su kesintisini takip etmeniz gerekiyor. haberiniz olmazsa depoyu erken bitirip 1-2 gün susuz kalırsınız. öyle aman aman bir haber almanız da gerekmiyor. okula gitmek için evden çıktığınızda etrafta su tankerleri dolaşıyorsa su kesilmiştir. basit.

    aklıma gelen başka bir şey olursa eklerim. sorunuz olursa mesaj kutumu yeşillendirin.
  • yönetimi mezunlardan maddi destek talebinde bulunuyor pandemi sürecinin getirdiği zorluklar dolayısıyla. 5-10 defa mail atmışlardır herhalde. evet çok şükür şu an maddi durumum iyi. hatta yarım edebilecek gücüm de var ve evet bugünkü iyi durumumu bu okuldan aldığım eğitime borçluyum. ama etmem. valla etmem billa etmem.

    öncelikle bu okul hakkındaki daha önce yazdıklarımı şuraya bırakayim. kesinlikle türkiye çapında ilk 10'a rahat girebilecek bir kalitedir. (bkz: #81359186)

    ancak; ben okurken maddi durumumuzdan dolayı bir dönem kayıt yapamamıştım. yani okulun ücretini ödeyemedim, önce öğrenci işlerine başvurdum, dedim ki "benim ders kaydımı yapın, nasılsa dönem içinde param gelecek, o zaman öderim" yok dediler. rektör yardımcısıyla görüştüm, o da "para yatırmadan kayıt yapamazsın" dedi. halbuki 5 dk önce kapıda beklerken rektör yardımcısının telefon konuşmasına şahit oldum. arayan eski bir daü mezunu idi ve daü'de iki çocuğunun okuduğunu, birinin taksitini yatırabildiklerini, diğerinin de ücretini 2 ay sonra ödeyebileceklerini, ders kaydının yapılmasını rica etti. ve evet rektör yardımcısı kabul etti. ben mal gibi kaldım ortada.

    üstelik filistinli öğrenciler vardı beş kuruş para vermeden teşvik ile okuyan, sırf askerlikten yırtmak için nasıl olsa okul beleş diye okulu uzatıp boşa sıra dolduran. o filistinlilere ders kaydı yaptırdılar da bana yaptırmadılar. neyseki babam borç harç para buldu da 1 ay gecikmeyle ders kaydı yapabildim. ama o 1 ayda ne yaşadım bir ben bilirim.

    şimdi sen istiyor maddi destek? alırsın! benim zamanımda hocaları 10 numaraydı, ama sosyal işlere bakan yönetimi gavur parasıyla 5 para etmez idi.
  • eğitim ve eğitimci kalitesi oldukça yüksek ama bunlara nazaran öğrenci kalitesinin aynı oranda yüksek olmadığı üniversitedir, üniversitemdir.

    türkiye de ki bir çok üniversiteden iyi olmasına rağmen mezun olduğun okulu belirttiğinde "hee kıbrıs mı" tepkisi gelir. üstüne bir de "paralı mı" sorusu gelir ki eyvah eyvah.
    yok paralı değil, öpücükle bitiriyorsun orda okulu.

    neyse, fiyat olarak türkiyede ki üni. lerden yarı yarıya düşüktür. en azından 2003 yılına kadar bu böyleydi.
    kıbrıs vatandaşı iseniz normal fiyat üzerinden %50 indirim daha alırsınız ki bunun sebebi mantığını zat-ı halim hala anlamamıştır.

    velhasıl olumlu tarafları: okul güzel, eğitim süper, kampüs mükemmel, okul için olanaklar harika, tenis kort'u, atari salonu bile var.

    4.5 sene (hazırlık dahil) bir gün dahi kapımızı kilitlemeden hatta yeri gelip kapı açık yattığımız zamanlarda bile gönlümüz rahat uyurduk. suç oranı nerdeyse sıfır ve kimse kimsenin dıdısı ile uğraşmazdı. bu sebepten ki memleketinize çok uzak olsa bile, 4 ayda bir ancak gidip gelsenizde, insan gibi yaşayacağınız üniversitedir.

    hayatın çok pahalı olması, kiraların fahiş fiyatlarda olması, küçüklüğü ve bundan sebep sıkılmanız ise olumsuzlukları...

    şunu da belirtip aranızdan ayrılayım ki, öğretmen kalitesi aşmış iken maalesef öğrenci kalitesi aynı doğrultuda ilerlemiyordu. şimdilerde bilmiyorum eşitlendi mi? hiç sanmıyorum ama...
  • kibris'ta en baba yer diyebilecegim mekan...deniz mukemmel...super hatunlar...gece hayati..super arkadas grubu...tatil, gunes kum..hem de yilin her ani...
    kumsal partileri..of o hatunlar yok mu..hayatimin sonuna kadar hic mezun olmasam dedirten mekan. ayrica turkiye sinirlari icindeki diger universitelerle yarisacak kadar egitim kadrosu gelismis bi okul..ama tatile gelen ogrencilere gelde egitim ver.
  • egitim ucreti en ucuz okullardan biri oldugu icin hemen her kesimden ve bir cok ulkeden ogrenci bulunduran, akademik kadrosu ve altyapisi oldukca guclu olan kktc universitesi. her sene actigi yeni bolumler ve fakulteler icin turkiye'deki ozellikle devlet universitelerinin kadrolarini bosaltan, keske universiteli her turk genci ayni standartlarda egitim gorebilse diye dusunduren universite.
hesabın var mı? giriş yap