• bittiğinde türkiye'nin uzaya açılan gözü olacak 50 milyon dolar bütçeli dev proje. dünyanın gözlem açısından en iyi zirvelerinden birisi olan palandöken dağı çevresindeki karakaya tepeleri'nde konuşlanacak ve dünyanın 3. en büyük gözlemevi olacak.

    (bkz: türkiye'deki güzel şeyler)
  • tamamlandığında hubble uzay teleskobundan daha kaliteli görüntü elde edebilecek olan gözlemevi.

    yer konuşlu teleskopların en büyük problemi uzaydan dünyaya ulaşan ışığın atmosfer tabakaları nedeni ile pek çok defa kırılıp yansımasıdır. gelen ışıktaki bu dağılma nedeni ile teleskoplarda elde edilen görüntüler dağınık ve işlenemez halde olur.

    doğu anadolu gözlemevinde bu problemi aşmak için iki özel sistem birden kullanılacak.

    ilk olarak teleskobun 4 metrelik aynası özel bir sistem ile bozulmanın tersi şekilde titretilerek düzeltilecek.

    ikinci olarak ise troia adı verilen ve türkiye'de üretilen adaptif optik sistem ile aynadan gelen ışık mikro aynalar ile bir daha düzeltildikten sonra teleskobun kamerasına iletiliyor.

    bu iki sistem sayesinde atmosferden kaynaklı bozulmaların neredeyse tamamı düzeltilerek dag teleskobu sanki uzayda çalışıyormuş kalitesinde görüntü elde edebilecek. düzeltme farkına bir örnek

    bunların yanında görüntünün kalitesini dolaylı olarak iyileştiren bir başka sistem ise teleskop binasının içinin binanın dışı ile aynı sıcaklıkta tutulmasını sağlayan özel soğutma sistemi. bu sistem sayesinde gözlemevinin kubbesi açıldığında teleskop aynası ve optikleri üzerinde yoğuşma oluşmayacak. ayrıca ani ısı değişimi nedeni ile aynanın yüzeyi esnemeyerek görüntü kalitesi bozulmayacak.

    dag gözlemevi kasım 2020 itibari ile 37-38 milyon dolara kurulmuş olacak. bu fiyata bu kabiliyette ve büyüklükte bir teleskop yapmak gerçekten mucize denilebilecek bir başarı.

    teleskop ile ilgili bilgiler için kaynak teleskop ile ilgili bilgiler için kaynak
  • gözlemevinin youtube kanalından link geçtiğimiz günlerde başlayan teleskop kurulumunu canlı olarak her pazartesi, çarşamba ve cuma günleri 13:30-15:30 arasında izleyebilirsiniz.
  • teleskop parçaları yarın yuvasına, erzurum'a ulaşıyor. konvoydan güncel görüntüleri atasam2012 adıyla instagram, twitter, facebook'tan takip edilebilir. konvoya gebze'den beri eşlik edip görüntüleri çeken bir astronom olarak gururlu ve mutluyum.
  • ilk defa ödediğim vergiden kıvanç duydum diyebilirim. hayret ettim.

    gerçekten söylendiği gibi çalışmaya başlarsa bölgesel olarak önemli bir teleskop olacağı belirtiliyor. pandemi nedeniyle takvimleri biraz aksamış olsa da sağ salim kurulur diye ümit ediyorum. bunun yanında teleskopun kendi gözlemini kendi yapması, ya da hangi gözlemi ne zaman yapacağına kendi karar vermesi daha da olağanüstüymüş!

    buradan yetkililer okuyorsa önemli bir önerim olacak: nasa, yaptığı her göreve çocukları dahil ediyor, onların merak etmesini sağlıyor. her ne yapıyorsanız bu sürece çocukları, gençleri de dahil edin. hatta hükümetin yerinde olsam z kuşağı ile bu tarz projeler ile iletişime geçerdim.

    yine, fen bilimlerindeki en büyük bütçeli projemiz olması da, ayrıca heyecanlandırıyor insanı.

    tarihe not düşelim.
  • ayrıntılarına dag web sitesi'nden ulaşabileceğiniz, türkiye cumhuriyet tarihinin fen bilimleri alanına yapılmış en büyük yatırımı. ülkemizin 4 metre ile en büyük çaplı ve yakın kırmızı öte'de gözlem yapabilecek, aktif ve adaptif optik sistemine sahip ilk teleskopu.

    hadi her şeyi geçelim, samimiyetle şunu söyleyebilirim ki burda edilen harika bir tecrübe var. burda edilen tecrübe ile böyle sistemlerin yerli üretimi/tasarımı hayal olmayacak. üstteki entrylerden birindeki animasyonu bile heyecan verici. linkteki drone görüntüleri "burası erzurum mu?" dedirtiyor.

    animasyonun güncel versiyonu: youtube
  • bugün 4m'lik aynasını karşılamaktan gurur duyduğum projedir. yarın 3170m rakımda ki yuvasına götüreceğiz.
  • temel 3 aynasının montajlarina 29 ekim itibariyle başlanmıştır. milimetrik hassasiyet içeren işler.
  • ülkede gelecek adına umut veren nadir şeylerden.
  • erzurum'a kış henüz gelirken kubbe ve binası 25 kasım 2019 itibariyle yukarıdan böyle görünmektedir:
    link
hesabın var mı? giriş yap