*

  • tanri dagindaki mekanini kurtlara birakmis, isa yusuf alptekin, barat haci ve binlerce uygur türküyle cennette takildigini tahmin ettigim türkistanli büyügümüz. hakkinda copy paste yapan sevgili suserin, osman baturun yetismesinde önemli katkisi olan dinci dedesini unuttugu gözlenmistir. ayrica copy pastelerde sözü gecmeyen bir kisim vardir ki o da ii.dünya savasi sirasindaki karisikligin ne oldugu üzerinedir:

    "camilere tecavüz eden, kur’an-ı kerim’i yakan çinlileri protesto eden türkler, ‘isyancı’ oldukları bahanesiyle tutuklandı. resmî makamlar, türk’lerin ellerindeki silâhları toplamaya başladılar. babası ve ailesinden bâzı kişiler, silâhlarını çin askerlerine teslim ettiler. osman beğ,
    - bu gün silâhımızı alanlar, yarın canımızı da alırlar. ben silâhımı çinlilere vermem. istiyorlarsa ve güçleri yetiyorsa, gelip alsınlar ! dedi ve tek başına dağa çıktı. savaştan başka kurtuluş yolu olmadığına inanıyordu. başlattığı mücadele aynı gün destek gördü."
  • mücadelesi üzerine yazılmış godfrey lias'ın "göç" isimli bir romanı vardır. zannedersem boğaziçi yayınları'ndan çıkmıştı...
  • asıl adı osman islamoğludur. batur, o’na milletinin verdiği bir unvan, bir sıfattır. kahraman ve cesur anlamındadır. o, bu unvan ve sıfatla özdeşleşmiş, böylece anılmaya hak kazanmıştır.
  • kızını tek başına iki yüz kişilik çin birliğinin elinden kurtaran fakat atının bacağının kırılması üzerine yakalanarak katledilen kahraman.
  • hüseyin nihal atsız'ın ''şunu bilin ki, duvarlarına lenin’in mao'nun resimlerini asacak kadar alçaklaşan, bağımsızlık dendiği zaman osman batur yerine arjantin serserisi che’yi yad eden, seciye bilmez kızıl soysuzlardan hiçbir farkınız yok. '' sözüyle atıfta bulunduğu ve methettiği son devir büyük türk kahramanı.
    zulme karşı silahını alıp altay dağlarında bağımsızlık mücadelesi veren 20.asrın kürşad'ıdır.
    edit:imla
  • uygur değil, kazak'tır.

    farklı bir yüzyılda doğmuş olsaydı tarih kitaplarında başarılı bir kağan olarak anılabilirdi. şimdi, başarısız bir özgürlük savaşçısı olarak anılıyor. daha hüzünlü ama kesinlikle daha değersiz değil.
  • dönemin şartlarını, çin ve sscb arasında tercih yapabilecek durumda olup olmadığını bilmiyorum ama milyarlık ve de coğrafyaya çok yakın çin'e karşı sscb ile sıkı işbirliğine girseydi milleti için daha iyi olurdu diye düşündüğüm kişi. zira sscb'nin asimile etme potansiyeli olamazdı. hemen yanıbaşındaki çin ise bir insan denizi. ha konunun uzmanı değilim belki de yapabileceği kadarını yaptı ve sahneden çekildi.

    http://youtube.com/watch?v=fas2dpipbrw
  • bir özgürlük savaşçısı.

    ama biliniyor mu?
    bilinmiyor.

    neden?
    çünkü bizim bildiklerimiz hep bizimle ilgili olmayanlar oldu.

    bizimle ilgili olanlar mı?
    işte onları ne zaman bilsek, söylesek; faşist olduk, kafatasçı olduk, ırkçı olduk.

    ama olsun...
    olsun ki koşan koşsun itin köpeğin peşinden,
    biz gurur duyalım, hayatını özgürlüğüne verenlerden...
  • adını ekşi sözlük'ten duyduğum biri. galiba çinliler tarafından bi savaşta mı ne öldürülmüş. savaşta niye insanlar öldürülür hiç anlamam. benim bildiğim, savaşta karşı taraf elemanlarını ele geçirip enselerine şaplak vurmak esastır. en çok şaplak atan tarafa plaket ve madalya verilir. hatta görürüz ya böyle üst düzey askerlerin filan göğüslerinde bissürü madalya olur, işte onlar şaplakları sembolize eder.

    neyse, tamam, sakinleştim.

    che'nin bilinip kendisinin bilinmemesi çok normaldir. che enternasyonalizmin sembol ismidir. arjantinlidir. uğrunda mücadele yürüttüğü küba devrimi gerçekleşmiş ve kendisi devrim küba'sında makam mevki sahibi (bakan) olmuşken o koltuğu bırakıp başka ülkelerde de devrim olsun diye yeniden dağlara çıkmış ve bolivya dağlarında öldürülmüştür.

    kısacası che sikindirik bir arjantin milliyetçisi/ulusalcısı olsa, asil arjantin milletinin ne kadar şahane bir millet olduğunu dosta düşmana gösterme yolunda silahlı külahlı maceralarda nalları dikse, o da bilinmeyecekti. vardır nitekim öyle arjantinliler ve bilmiyoruz. biliyor muyuz? hayır, bilmiyoruz, ben de onu diyorum. sikindirik milliyetçiliğin sikindirik doğası gereği böyledir bu. sakin olmakta ve bu rahmetliyi che ile kıyaslayıp durmamakta fayda var.
  • uçağa halat attığı rivayet edilir. kayıtlarda yok, ne kadar doğru bilinmez
hesabın var mı? giriş yap