• tamamiyle dökme demirden imal edilen fırın tenceresidir, bir nevi avrupai güveçtir.

    gel gelelim bu dökme demir tencere aynı zamanda taocudur, dombilidir. bir cumartesi sabahında sözlükçülere dert olmuştur.

    (bkz: muhendislik faciasi/@feeling the blanks)
    (bkz: muhendislik faciasi/@kibritsuyu)
  • teflon tava tencereden daha kolay ve kullanımı sağlıklı olan mutfak gereci. tost yapıcısından tavasına tenceresine kadar her türlüsü mevcut. iron cooker diye arattığınızda yabancı sitelerde bolca setlerini bulabilirsiniz. pilav pişirseniz yapışmaz, teflon gibi çizilmez. uzun seneler kullanılabilir. okuduğum bir yazıda bahsi geçtiğine göre bu tencerede pişen yemeklerin demir oranı biraz daha fazla olabiliyormuş.

    http://www.amazon.com/…arden&qid=1244722983&sr=1-64
  • dökme demir tencereler, özellikle paslanmaz çelik tencerelere kıyasla, daha fazla ısınabilir ve emdiği ısıyı daha uzun süre korur. bu özelliklerinden ötürü, biftek mühürlemek için idealdir. kolay paslandığı için bakımı zordur. dökme demir tavalar yıkandıktan sonra yüzeyi tekrar sıvı yağla kaplanarak saklanmalıdır.
  • bu tencere ve tavalar et pişirmek için idealdirler. yapılması gereken dökme demir tencere veya tavayı çok yüksek ısıya kadar (gerçekten çok yüksek) ısıtmak, etin kalınlığını en az 4 cm dolayında ayarlamak, pişirmeden hemen önce irice çekilmiş deniz tuzu ile iki yanını ovalamak, her iki tarafı 2-3 dakika tutup çevirmektir. bu süreden önce çevrilmeye çalışılmamalıdır çünkü et henüz kendini salmamıştır. zaten etiniz kaliteli bir et (bkz: prime) ise bu kadar süreden sonra afiyetle yenebilir. fazlası suyu kaçırır, bir nevi kösele elde etmenize neden olur.

    edit: ikea'da satılan idealisk diye bir model döküm tavayı yaklaşık 5 yıldır kullanıyorum, sanırım çocuğum da kullanacak, fiyatı da 70 lira civarında, işinizi haydi haydi görüyor.
    gene edit: eti tavadan aldıktan sonra mutlaka üzerini örtüp 5 dakika kendini toplamasını bekleyin yoksa kestikçe etin suyu akacaktır. soğumaması için aluminyum folyo ile (dokundurmadan) kapatılabilir.
  • sadece firinda diil ocakta da ekmek bişirebilmeyi olanaklı kılan olan ultra super otesi tencere..
    ekmeğin tadına ise doyum ola bilmez..dışı sert, içi yumuşak..
    çok pahalı dedim, almamakta direndim bayağı ve fekat arkadaşım hediye edince, senelerce ne kaybettiğimi anladım..sor bana pişman mıyım
  • çizilmeyen, dolayısı ile içinde rahatlıkla metal mutfak gereçlerini kullanabileceğiniz; akşamdan yemeğinizin soteleme aşamalarını tamamladıktan sonra tenceresi ile birlikte olduğu gibi fırına atıp, düşük ısıda sabaha kadar yemeğinizi pişirip, inanılmaz lezzetlere ulaşmanıza olanak tanıyan bir tencere çeşidi. bu açıdan çok güzel...

    yalnız 250tl'ye yakın fiyatlara satılması biraz abartılı geliyor bana...
  • marshalls denk geldi bir tane. $19.99'a düşmüş. alayım almayayım derken indirimin etkisiyle aldım. indirimsiz hali $29.99'du. sadece kapağı tutan kağıt yırtılmıştı. en azından benim farkettiğim tek kusur buydu.

    ağırdı ama ne kadar geldiğini pek kestirememiştim. eve geldim. tarttım. tam tamına 7 kilo sayın seyirciler. sadece kapağı 2 kilo geliyor. geri verirdin vermezdin derken, kıyamadım, iade etmedim.

    yolculuk boyunca 23 kg'lık 1 bagaj hakkımı hiç etti diye üzülürken içinde yapılan türlüye bandırdığım ilk ekmek ile
    (bkz: ilk banışta aşk)
    doğru bir kararmış.

    türkiye'de üretimi yasak, o yüzden yok diyorlar. doğru mu bilmiyorum.
  • bir paslanmaz tencere değildir, bunun yerine metal plaka bulup üstüne paslanmaz çelik tencere koyup kullanmak çözüm olabilir.
  • allain quatermain'a teşekkürler, demir döküm, köfte için değil, steak biftek içinmiş üzgünüm.
  • sırf renkli renkli görüntüleri nedeniyle beni cezbeden tencere. yani şu anki mutfağımız biraz daha büyük olsaydı bu tencerelerden alıp açık bir rafa dizmeyi çok isterdim; renkli renkli cıvıl cıvıl insanın içini açıyor. yoksa ne işe yararlar bilmem. zira yemek yapmaktan anlamıyorum ne yazık ki. anlamıyorum demeyelim de detaylara yabancıyım diyelim, yoksa aç karnımı doyurabiliyorum çok şükür. kısaca, çok güzel ve estetik ev objeleridir bunlar; orası kesin.
hesabın var mı? giriş yap