• 9 ağustos 2019 en son güncelleme:
    arkadaşlar, ayaz'ın ailesinden haber var. yeniden birlik olmamız gerekiyor. ayaz olmaz denileni oldurdu, operasyonu atlattı. minik ama güçlü bedeni sizlerin de desteğiyle yine atlatacak olanları. ailenin mesajı:

    "merhaba, ayaz bugün yeniden, yoğun bakıma alındı. 1 temmuz’da omurilik sinirin içinde bulunan, 14 cm tümörün % 90’nı alınarak ameliyat edilmişti. nefes alabilmesi için trakeostomi yapılarak, boğazına delik açıldı. şuan ventilatör cihazına bağlı olarak nefes alabiliyor. bu ameliyata girmeden önce; mr çekimi sırasında felç geçirmişti, felç durumu da halen devam ediyor.

    doktorlar, tümörün konumu, ayaz’ın yaşı gibi nedenlere bağlı olarak; yapılacak bir tedavisinin kalmadığını açıkladılar. benim sizlerden ricam felç, tümörün kalan kısmı ve fizik tedavi hakkında bildiklerinizi, önerilerinizi yazmanız. hepinize çok teşekkür ederim."

    24 haziran edit: yeni asır gazetesinde çıkan haber

    bir rica: özellikle doktor ve sağlıkçı arkadaşlar entry girerken hasta yakınlarının, annenin, babanın burayı okuduğunu unutmadan yazın lütfen...

    aileden mesaj var: "bebeğimizin tüm verilerini sağlık bakanlığındaki tüm hekimler görebilir. yazabilirsiniz, e-nabız sistemi doktorlarımıza açık."

    son durum: bir sürü doktor ile görüşüldü, mr ve diğer raporlar iletildi. şu an pek çoğundan cevap bekleniyor. bu yüzden iletişim numarasını kaldırmamı rica etti aile. mailden iletişim kurmaya devam edebilirsiniz. izmir öncelikli denildi ama başka bir doktor kabul ettiği takdirde gerekli prosedürleri uygulayıp doktoru getirme şansı da varmış ailenin.

    bir diğer konu, dünden beri mesaj trafiği yüzünden entryleri okuyamadım. birkaç mesajda yazılmış; arkadaşlar doktorları kötüleme gibi bir amacımız yok. aile başlarına ne geldiğini bilmemenin, acının verdiği panikle mr için verilen anesteziden şüphelenmiş ancak öyle görünüyor ki tümör bambaşka bir durum ve sonradan bu şekilde ortaya çıkmış. bu metin birkaç gün önce yazıldı, o zaman tümörle vesaire ile ilgili bu kadar bilgi yoktu. lütfen biraz anlayış gösterin. bu insanların tek derdi hiçbir şeyden haberi olmadan kalan tek ciğeri ile yaşamaya çalışan bebeklerini kurtarmak. doktorları kötülemekle ilgili tartışmalar yalnızca ailenin daha çok üzülüp çekinmesine neden oluyor. ben metni revize ettim zaten. kimseyi kırmak niyetinde değiliz. yardımlarınız için çok teşekkürler. sevgiler...

    aileden rica var: bebek solunum desteği aldığı için izmir önerileri öncelikli diyorlar. rapor, mr görüntü isteyenler de buraya mail atarlarsa dönüş yapacak aile.
    erinincu25@gmail.com

    sonedit: erinincu25@gmail.com arkadaşlar doktor tavsiyelerini bu adrese iletirseniz çok seviniriz. aşağıda irtibat no da var. benim mesaj kutum doldu taştı, yetişemiyorum. dönemediklerim oldu, herkese çok çok çok teşekkürler.

    edit: arkadaşlar numara, mail adresi gibi özel bilgiler paylaşmayacağınız sürece doktor tavsiyelerini başlığa yazarsanız aileye iletme konusunda işimiz çok kolaylaşır. mesaj atan, entry giren herkese çok teşekkürler.

    arkadaşlar doktor lazım. ne maddi yardım ne başka bir şey. doktor aranıyor. el atın gündeme taşıyalım, ayaz bebek için zaman daralıyor. bu sözlükte neler neler başarıldı.
  • öncelikle bir cerrah olarak aileye geçmiş olsun diyorum. (beyin cerrahisi değil)
    masanın hasta tarafında da bulunan ve o tarafta iken bu hastada bahsedilenden daha ciddi haberler ve kararlar almış birisi olarak yapacağım yorumumu.

    burada aranan şey doktor. bu ameliyatı yapabilecek bir doktor. ancak şunu da unutmamak gerek; malesef doktorlar/ cerrahlar ellerinde sihirli değnekler bulunan sihirbazlar değil. bazı hastalıklar ve durumlar var ki isterseniz dünyanın en iyisi ya da en zengini olun çözüm olamayabiliyor. bu sebeple belki 9 eylülde bu operasyon yapılması için teknik ya da insani koşullar yoktur, belki de bu hasta ameliyat edilmek için ya da ameliyat edilse bile sağlığına kavuşturulmak için uygun değildir.

    bunu yazmak istemedim başta ama yine de yazmadan geçemeyeceğim, ailenin yaşadığı travma ve stres nedeniyle söylendiğini düşünüyorum.
    "mr çekmek için hiçbir test yapılmadan damardan genel anestezi yapıldı. mr çekimi sırasında vücudunda kırmızı döküntüler ve şişmeler olunca mr yarıda kesildi. kalp ve solunum cihazına bağlandı. " denilmiş.
    burada bahsedilen şey muhtemelen allerjik bir reaksyon. malesef kişinin allerjik bir öyküsü yoksa bu gibi ilaçlı çekimler ya da anestezi uygulamalarında allerji testi yapılmaz, yapılamaz. hatta öykü varsa ve durum acilse yine de yapılmaz, böyle bir risk için tetikte olunur. elektif dediğimiz uzun süre sonra yapılacak bir işlemse allerji testi uygulanır. çünkü tek seferde test edebileceğiniz ilaç sayısı da çok sınırlıdır. bu konuda sanki bir yanlış tedavi/uygulama yapılmış imajı oluşturulması beni rahatsız etti.

    tekrardan geçmiş olsun dileklerimi sunarım.
  • öncelikle yazı doktorları karalar nitelikte hoş olmayan bir üslupla yazılmış.kontrast allerjisi için sadece sözel sorgulama yapılır her kontrastlı işlem için allerji testi yapılmaz böbrek fonksiyonları normal ve sözel sorgulamada geçmiş allerjisi yoksa kontrat verilir bunu belirteyim.prof dr m.sedat çağlı hocaya mrg görüntüleriyle başvurmanızı öneririm.yavrucağa acil şifalar dilerim.
  • bu tedavi protokolünde ve mr çekimi esnasında oluşan allerjik reaksiyonda doktorların hiç bir hatası yok, yaygın kanının aksine doktorlar allah değildir, herşeyi önceden bilmeleri mümkün değildir. bebeğe acil şifalar diliyor, bu ülkede doktorluk yapmak durumunda olan çilekeş şamar oğlanlarına sabır temenni ediyorum.
  • 2 sene önce benzer bir doktor ihtiyacıyla ben de karşılaştım.
    belki biraz umut kıracak ama anlatmam lazım diye hissettim.
    bir hafta içinde sarılıktan başka hiçbir belirti yoktu, ilk hafta kontrolünde yeni doğan sarılığı yüksek çıkınca ışın tedavisine alınan bebek anormalleşti.
    bebek ışık tedavisine girdiğinde zaten kalp sorunluymuş. yapılan tahlillerde böbreğin falan çöktüğü anlaşıldı. çocuk hastanesinden üniversite çocuk kardiyolojiye sevk edildi, hipoplastik sol kalp tanısı konuldu. kalp oluşmamış, besleyici damar ilaç ile açık tutuluyordu, ameliyat olsa bile yaşama ihtimali olmadığı söylendi, kalp cerrahı lazımdı ve tabi ki yoğun bakımında yer olan hastane.
    bulunduğumuz kentte bu işte uzman 1 prof vardı kentte değildi ve bir de asistanı vardı. 1 haftalık bebeğimin değerleri ameliyata elverişli olmadığı için istanbul'daki devlet hastaneleri sevki kabul etmedi.
    en son hatır gönülle istanbul özel ünide bir hoca, tıbbi olarak olmayacağını bile bile kabul etti. ambulansla giderken 1.5 saatlik yolda 1 defa ambulansta bir defa da hastaneye girerken müdahale ile geri getirdiler.
    gerek ilk muayene edilen yerde gerek gittiğimiz yerdeki doktor, ameliyat olsa bile vücuttaki organ fonksiyon kaybı nedeniyle yaşayamayacağını, bir mucize ile yaşasa bile çok kısa sürede çok operasyon gerektiğini ve vücudun bunları kaldıramayacağını anlattı.
    2 gün değerleri ameliyata hazırlamak için yoğun bakımda tutuldu, 2. gece hoca, bebeği kaybetme riski olduğu için mecburen operasyona aldı.
    (bizim için maalesef) yavrum uçmağa vardı.
    biz tıbbi olarak olmayacağını bilsek de allaha sığınıp çareler aradık, belki bir mucize olur diye.
    doktorlara kızıyoruz ediyoruz ancak bir şey olmayacaksa olmuyor. doktorlar peygamber falan değil ellerindeki imkanla neyin olup neyin olmayacağını biliyorlar.
    inşallah sizin için bir umut doğar ve mucize gerçekleşir. allah ailesine sabır ve sebat versin, yardım etsin.
    şimdi ben bunu neden yazdım ?
    nitelikli çok doktor var ama ne yazık ki benim yaşadığım gibi bir durumu her aile kabullenmiyor.
    tıbbi olarak ameliyattan çıkma ihtimali olmayan hastalar kaybedilince yakınları bu sefer ihmal vb gibi sebeplerle iyi niyetle de olsa yardım etmek isteyen doktorlara dava açıyorlar, sonra doktor suçlu duruma düşüyor. tıbbın kitabına göre ameliyata almaması gereken hastayı ameliyata aldığı için de ayrı bir soruşturmayla uğraşıyor bu sefer.
  • uzuldugum cocuktur.

    lakin uyardik cerrah bulamayacaksiniz. bulamayacaksiniz diye kafaniza kafaniza vurduk. herkes elini ayagini cekti ablacim malpraktis belasindan. sen daha simdiden hicbir test yapilmadan ilacli mr cekildi diye suclayici konusabiliyorsan cerrah ameliyatta hasta kaybetse neler yaparsin...( bunun testi yoktur hasta anaflaksiye girerse tedavi edersin. hastanin simdiki durumuyla da ilgisi yoktur.)

    allah acil sifalar versin.
  • çocuğa allah şifa versin.

    ancak dikkatimi çeken bir nokta var. herkeste olabilecek ve önceden kestirilemeyecek bir alerjik reaksiyon için bir doktoru nasıl suçlu ilan edebiliyorsunuz? yarın öbür gün bu operasyona giren cerrahı da oluşabilecek komplikasyonlar nedeniyle kötülersiniz artık. konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadan yorum yapmayın lütfen.
  • doktora gitmeden önce yürüyen koşan çocuk* - check
    grip tedavisi hatta “kortizon” *verilmesi - check
    hiçbir test yapmadan*mr’a almak - check

    sonuç: doktorlar çocuğumuzu hasta etti. omuriliğine kitle yerleştirdiler. 1 metrelik çocuğun omuriliğindeki 12 cm kitleyi* çıkaramıyollar! bize bunu yapabilecek doktor da önermiyollar. çocuğumuz hemen ameliyat edilsin. bizim çocuğumuz yaşasın da kalanı önemli değil, sakat olsun bitki gibi olsun, altına sıçsın sorun değil.

    bu zihniyet çocuk ölür ya da sakat kalırsa dava açar, hastalığı sanki siz yaratmışsınız gibi davranır. hayatınızı siker. ben yapabilir olsaydım bile böyle bir ameliyatı denemezdim.
  • öncelikle çok geçmiş olsun ve en kısa zamanda sağlığına kavuşur yavru demek istiyorum.
    yazılanlardan anlaşıldığı kadarıyla solunumunu etkileyip bir felç durumu yarattıysa bu kitle büyük ihtimalle omuriliğin servikal (boyun) bölgesinde yerleşmiş olmalıdır. servikal bölgedeki kitlelerin çoğunun cerrahisi risklidir , ve klinik bir problem yaratması durumunda tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra cerrahi müdahele şarttır , ancak mr görüntüleme cerrahinin nasıl yapılacağını planlamak için gereken altın standart yöntemdir . 2 yaşındaki bir çocuğa yaklaşık 15 - 20 dakika süren kapalı bir ortamda gayet gürültülü bir tetkik olan mr ı çekmek çocuk hareket edip çıkmaya çalışacağı için imkansızdır , bu yüzden anestezi verilip yeterli sedasyon sağlandıktan sonra görüntüleme yapılabilmektedir. bahsedilen üniversitede bu ameliyatın yapılabileceğini ancak ameliyatın gerçekten riskli olduğu ve hastanın mevcut durumunun düzelmeme yada dahada kötüye gitme olasılığının aileye anlatıldığında ailenin bunu kabul etmediğini ve başka bir doktor bulunabileceğini istediğini düşünüyorum.
    zaten şuanki 112 sevk sisteminde eğer bi hastaya bulunduğu hastanede gereken ameliyat yapılamıyor yada gerekli bir tetkik o hastanede yok ise hastanın sevki hava ambulansı dahi kullanılarak işlemlerin yapılabileceği bir merkeze sağlanmaktadır.
    yazıda eksik yada anlatılmayan noktaları barındıran sağlığına kavuşmasını canı gönülden istediğim çocuğun çağrısıdır
  • 2019da bu tür arayışların hala eş dost tanıdık üzerinden yürümesi çok ilginç.
    hâlbuki merkezi bir database olsa uzmanlıklardan deneyime hatta izin günlerine kadar doktorlar aranabilse?

    kiytirik tostcunun yemekleri nasıl, kaçta açılır nerededir her türlü bilgisi foursquare üzerinde var. ama doktor için eş dost tanıdık.
hesabın var mı? giriş yap