• aşk böyle bir şeydir belki de?

    *
  • (bkz: dolanıklık) * (bkz: morganfreeman) morgan freeman’ın belgeselini mutlaka izleyin. farklı örneklerle açıklıyor.
  • en basit haliyle kuantum dolanıklık, iki veya daha fazla sayıdaki kuantum taneciğinin birbirlerinden ne kadar uzakta olursa olsunlar birbirleriyle eşzamanlı olarak etkileşebileceğini yani haberleşebileceğini ifade eder. daha basit bir ifadeyle aynı orijinden gelen tokya’daki bir elektron ile istanbul’daki bir elektron birbirleriyle kuantum dolanıklık sayesinde eşzamanlı olarak haberleşebilmektedir. bu teorik öngörü daha sonra gelişmiş pek çok laboratuvarda şüphe götürmez şekilde deneysel olarak ispatlanmıştır.

    bugün artık kuantum dolanıklık bilimsel bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. d.salart ve arkadaşları isviçre telekom fiber iletişim hatlarını kullanarak cenevre civarında ve aralarında yaklaşık 18 kilometre mesafe bulunan ve aynı kaynaktan gelen fotonların kuantum dolanıklık hızlarını ölçmüşlerdir. buldukları sonuç bilim dünyasını temelden sarsacak niteliktedir. en basit ifadeyle iki foton arasındaki kuantum dolanıklık haberleşme hızı, ışık hızından minimum 10 000 kat ama ortalama 70 000 kat daha büyük olarak ölçülmüştür.

    kaynakça:(testing the speed of ‘spooky action at a distance, daniel salart, augustin baas, cyril branciard, nicolas gisin & hugo zbinden, vol 454, 14 august 2008, doi:10.1038/nature07121)bu yazı prof. dr. mustafa erol'dan alıntıdır devamı için; ışık hızının geçilmesi,bilim ve teknolojide yeni umutlar
  • üzerinde ciddi çalışmalar yapılan, belki de sonuçlarıyla bize çağ atlatacak bilimsel terim.

    türkçe: kuantum dolaşıklığı

    prensip, birbirinden ayrılan iki elektron çiftinin ya da foton çiftinin eşlenik davranışlarına dayanıyor. gözlemlenen davranışlar elektron için spin, foton için polarizasyon olarak seçiliyor.

    ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar, zamandan ve mekandan bağımsız eşlenik davranışlar değişmiyor. yani elektron çiftinin teki dünyada, diğeri evrenin diğer ucunda olsa da, dünyadaki elektronun spinini inceleyerek evrenin diğer ucundaki halini söyleyebiliyorsunuz.

    eğer gerçek olabilirse, iletişim artık ışık hızıyla değil, "anlık" olarak gerçekleşeceğinden büyük bir devrim olacak. iletişim teknolojisi dışında nelere gebe olabileceğini şimdiden kestirmek zor olsa da, gelişmeleri görmek oldukça heyecan verici!
  • bir kuantum fizigi terimi olmasinin yani sira kulak ici kulaklik ve ayakkabi bagcigi durumudur da.
  • kuantum mekaniğinde en garip şey. tam olarak anlaşılması imkansız gibi.. neden veya nasıl işlediğini de sormayın. çünkü bu sorular yasal değil. tek söyleyebileceğim; evren bu şekilde işliyor.
  • bu teoriye açıklama getirdiğini iddia ettikleri deney ve gözlemleri nasıl yaptıkları konusunda baya bir salladıklarını düşünmekteyim.
  • quantumun q´sundan anlamayanların entryleri ile çöp olmuş başlık. bir de bu entryler ışıktan hızlı iletişim başlığıyla ekşişeyler´de paylaşılmış. sözlüğün nasıl bir çöpe döndüğünü gösteriyor adeta.

    hiçbir zaman ışıktan hızlı iletişim sağlamayacak bir olgu.
  • iki aşık parçacığın ne denli uzak tutulsalar da birbirleriyle eşlenik davranışlar gösterdiklerini, birbirlerini etkilediklerini ifade eder. bu aslında aramızda ki bağında, bütünün parçası olduğumuzun da göstergesidir kanımca, sen, ben yok biz, günün sonundaysa ben var. iki aşık parçacık dediysem de diğer parçacıklar içinde aynı durum söz konusu ve özlerinde tekler, tekiz bu nedenledir tuhaf davranışları.
  • konu ile ilgili karışıklığın sebebi, veri ile bilgi arasındaki farktan kaynaklanıyor olabilir.
hesabın var mı? giriş yap