• öncelikle ekonomiden anlamayan bi solucanım ben.
    anlayamam ki işte :) mit'nin yayınlamıs olducu public ders videolarını izliyorum ama introduction seviyesinde sonucta.

    faiz oranı yükselince düşeceği düşünülen para birimi. yani öyle yazıp çizenler var.
    diyelim ki ben aşırı zengin amerikalı yatırımcı bi solucanım, örneğin türkiye merkez bankası faiz oranını arttırdı; faizden daha fazla getiri elde etmek için bütün dolar yatırımımı türkiye'ye getiriyorum çünkü faiz oranı kendi ülkemdeki orandan daha fazla. ondan sonra dolarlarımı bi süreliğine türkiye'de piyasada tutuyorum. doğal olarak türkiye'deki dolar rezervi bi nebze de olsa artmış oluyor bu da doların türk lirası karşısında az da olsa değer kaybetmesine neden oluyor. dolar düşüyor. yani böyle mi işliyor yoksa ben anlamayan biri olarak iyice çorba mı ettim durumu?

    :)
  • normalde böyle işliyordu ama teorilerde, iktisat kitaplarında kaldı artık bu gibi durumlar. artık türkiye pek güvenilir bir ülke olmadığı için merkez bankası ne kadar faizi arttırsa da akşamına abd de olumlu bir açıklama yapılır ve yatırımcılar tekrar dolara yönelir. böylece noldu faiz artarken dolarda artmış oldu. türkiye de ekonominin en iyi olduğu yer trt ekranlarına çıkan jölelidir. aman allahım o nasıl yorumlar öyle. sanırsın türk lirası dolar karşısında 4 lere yaklaşıyor.
  • ekonominin, doların bu artışına rağmen büyümeye devam etme sebebi, kayıt dışı ekonomidir.
    ihtiyar bu işleri iyi organize ediyor. el altından körfezdeki fistanlılarla, çekik gözlülerle ve büyük domuzun güney komşularıyla işler yaptırıyor. kazancı da devletin kasasına sokup çarkı çevirmeyi başarıyor.
    mesela "rıza olayı" buna bir örnektir. rıza, mollalara uluslararası ambargo olduğu dönemde, iki ülkenin arasındaki kayıt dışı ekonomiyi yönetmiştir. pörtlek gözün müritleri ise bu olayı afişe edip, hem devleti uluslararası alanda ceza ödemeye mahkum etmişler, hem de yurt içinde "yolsuzluk" algısı yaratmışlardır. hükümet de açık açık "öyle değil böyle" diyemediği için işler uzamış, velhasıl devlete büyük domuzdan 12 milyar dolar ceza faturası çıkmıştır.
    neyse, diğer yerlerdeki işler aksamadan devam ediyor. bu bel kıracak bir meblağ değil.
    ayrıca aldığım haberlere göre ihtiyar, lirayı dolar endeksinden kurtarmanın yollarını arıyormuş.
    bunu size niye anlatıyorum? şunun için; eğer bu son dediğimi, işi batırmadan yapabilirlerse, 15 yıllık iktidarlarının en büyük zaferini kazanmış ve ülkeye en büyük faydasını sağlamış olacaktır. bu olay, ehl-i firak ve'l nifak ülkesini tamamen almaktan ve nimetlerinden yararlanmaktan bile daha büyük iştir. zira çekik gözlü domuzlar ülkesi, son 20 yıldaki hızlı fırlayışını buna borçludur. dolar endeksinden doğrudan çıkmadılar ancak bunun yerine, tabiri caizse aç kalıp, çıplak yatıp, dünyanın en büyük dolar rezervini oluşturup, dehşet dengesi yarattılar.
    hadi bakalım ihtiyar! becer şu işi. nasıl yapacaksın bilmiyoruz ama, yapabilirsen harika olur. senden sonra gelecekler ülkeyi rahat rahat büyütürler.
    bu gömleği yırtabilen de zaten dünyada bir avuç ülke var. o "dünya beşten büyüktür" sözünü geri alır, "6 iyidir" demeye başlarsın.
  • united states amerikanın federal bank tarafından basılan para birimi.
  • dünyanın en çok kullanılan ve aynı zamanda da konuşulan para birimidir.

    ayrıca yazarlar arasında kendisi hakkında bolca konuştuğumuz bir grubumuz da mevcuttur. (bkz: €k$i forex)
  • dolar 3.95 / faiz artırımının faydası olmaz.
    dünyanın en yüksek faiz veren 5. ülkesi konumundayız.
    oturduğu yerden "mb faiz artırmalı" diyenler; faiz artırımının büyüme rakamlarını negatif yönde etkileyeceğinden de bihaber gözüküyor!
    dolardaki yükseliş lokâl değil!
  • an itibariyle türkiye'nin yeni bir hikayeye ihtiyacı var.
  • anlamadığım bir şey var: en az on yıl önce değilse bile on yıla yakındır, 1 litrelik aoç şişe sütü 1 dolardı, bu gün yine öyle, 1 lt. aoç. şişe sütü, aoç. satış yerinde 3.75 tl. ise de marketlerde 3.90- 4 lira arası.yani 1 litre süt 10-15 yıldır hep 1 dolar
    karşılığı türk lirasına satılıyor neden? biraz daha açmak istersek; hiç bitmeyen şu ekonomik zorlukları yaşadığımız bir dönemde bir arkadaşım kendisi öğrenci olan oğlunun oradaki dar geliri ile , hastalanmış oğluna yardımcı olmak için oğlu ile birlikte abd de yaşamak zorunda kalmışken, eşi ve kızı türkiye'de yaşamak zorunda idiler. arkadaşım; türkiye'de kalan aile bireylerinin ekonomik durumdan fazla şikayetçi oldukları düşüncesi ile bize soruyordu: "türkiye'de her şey gerçekten o kadar pahalı mı?" o sırada yanımda bulunan bir avukat arkadaş, kendisine şunu söylememi istemişti: " tükiye'de bir kilo süt bir dolar, onlar orada bir litre süte bir dolar vermiyorlar, diğer temel besin maddeleri gibi sütü de daha ucuza tüketiyorlar."
    abd'deki arkadaşım susmuştu. son zamanlarda bir litre sütün fiyatı dört liraya yaklaşmışken dolar da dört liraya yakın. dikkatimi çekti bir de sözlükçülere danışayım dedim. istediğim ekonomi dersi değil, sadece şaşırtıcı bir saptamadan söz etmek istemiştim. beğenmemişsiniz canınız sağ olsun, ben biraz tuhafımdır zaten de. bizde bir litre süt hep bir dolar, hep bir dolar... neden acaba?
hesabın var mı? giriş yap