• hükümet temsilcilerinin konuşmalarını takip ederek anlaşılacak zamandır. ne zaman ki "dolar alanlar batacak" falan derlerse, o zaman gönül rahatlığıyla alım yapabilirsiniz. en büyük istatistik kuruluşları bile yanıltır, hükümet sözcüsü yanıltmaz.
  • her yatırım için;

    1- birçok kaynak araştırın.

    2- kaynaklarınız doğru zaman diyorsa kendinize bir vade ve kar hedefi belirleyin.

    3- parayı belli parçalara ayırın ve hepsiyle aynı anda işlem yapmayın.

    4- en mantıklı yatırımlar bile bazen zarar eder ve sizin buna katlanabilme kapasiteniz önemlidir bu yüzden yatırımın başında ne kadar zarara katlanabileceğinizi belirleyin ve asla limitinizi aşmayın.

    5- prim yapması gereken bir varlık bazen tam aksine değer kaybeder veya tam aksi senaryo gerçekleşir(boğa/ayı tuzakları) yatırımınıza güveniyorsanız beklenmedik senaryolarda telaşa kapılmayın ama diğer yandan insan beyninin kendi kararlarını destekleyen verileri yücelttiğini unutmayın.

    6- piyasa her zaman gerektiği gibi hareket etmez, prim yapması gereken varlık zarar ediyorsa kenardaki paranızla tekrar alım yaparak maliyet düşürün( beklenti senaryonuz doğruysa karınızı artırın.) fakat bu işlemin kademeleri hem zaman hem de fiyat olarak iyi ayarlanmalıdır; 5.8'den giriş yapıp 5.78'de ikinci kademe giriş yaparsanız başarı şansınız düşer ya da bir yıllık yatırımın iki kademesini iki gün aralık ile girerseniz sürprizlere karşı korumanızı kaybedersiniz. bunun dışında kaç kademe giriş yaparsanız yapın yine de zarar kes seviyenizi/ limitinizi korumalısınız.

    7- amacınız sadece varlığınızı korumak ise tek varlığa yatırım yapmamak daha mantıklıdır örneğin başlıktaki gibi dolar almak istiyorsanız yanına altın da koyun bu iki varlığın birlikte değer kaybetmesi zordur; buna örneğin euro da eklerseniz bir miktar kardan feragat edersiniz ama riskiniz daha da azalmış olur.

    8- geçmişten gelen kar/ zararlarınızın mevcut kararlarınızı etkilemesini engelleyin. 3 tl'den dolar almış olmak 7 tl'den satmayınca büyük bir kardan zarar edildiği gerçeğini değiştirmez. 7 tl'den dolar almış bir yatırımcı bugün kararlarında bu maliyeti baz alırsa doğru hamleler yapamaz. (batık maliyet yanılgısı
  • normal sartlar altinda dolarin artis hizi, iki ulke enflasyonlari arasindaki fark kadardir. yani hadi diyelim turkiye 80, amerika 10, dolarin 1 yilda %70 civarinda artmasi beklenir ve artarda. artmadigi taktirde ihracaat olumsuz etkilenir, ihracaat dusunce de cari acik, dolar eksikliginden tekrar dolar artar. yani dolar kisacasi ulkemizde hep artar.
  • ne kadar elinde tutma gücün varsa ona göre davranılması gerekir.

    en az altı ay tutacağını düşünüyorsan hemen al.

    daha kısa vadeli düşünüyorsan da hemen al. baktın düşüyor biraz daha al.
  • kuyumcuları aklınıza getirin. kuyumcu altının fiyatıyla ilgilenmez. onun için kar ölçüsü sermayesi olan saf altın miktarıdır. bir yılın sonunda 10 kilo altın sermayesini 11 kilo yaptıysa kardadır. 9 kiloya düşmüşse zarardadır.

    doları 2'den almışsın, 7'den almışsın ne fark eder amk? total dolar miktarı değil mi önemli olan.

    paran varken 2, 4, 5, 7 fark etmez, al gitsin. günün sonunda elinde kaç dolar olduğu önemlidir.

    aynı benzetmeyi döviz büroları için de yapabiliriz. adamın kaçtan alıp sattığı umurunda değil ki. büfeyi kapatırken 100 bin dolarını 105 bin yapıp yapamadığı onu bağlar.
  • sıladan gelsin

    (bkz: en doğru zaman) canın istediği zaman
    anlaştığım zaman kendimle
  • 251.4 usd'yi 5.60'ken almıştım. ihtiyacım yoktu ve bütçem bu kadardı.

    şimdi 5.80, 50 tl para kazanmışım durduk yere.

    bütçe o kadar anam. fakiriz biz.
  • (bkz: her zaman)

    paranız pul olmasın diye elinize geçen her lira ile dolar alınız.
  • biz parası olmayanları ilgilendirmeyen başlık arkadaşlar. dağılalım!!!
hesabın var mı? giriş yap