• gün itibarıyla açıklanan verilere göre sadece geçtiğimiz ocak ayında %80,94 getiri sağlamış olmak aynı zamanda (1). yani beş değil on değil. altın değil gümüş değil bildiğin patlıcan, ve getirisi yüzdesi 80,94. patlıcan yatırımcısını sevindirdi yanisi ocak ayında. şimdi gelin marketi biraz analiz edelim ve yeni fırsatlar arayıp şu fakir hayatımızdan kurtulalım. zira artık lotoya bile güven yok; ama doğru sebzelere girilirse hayatınız kurtulabilir.

    öncelikle sebze pazarında aşırı volatilite söz konusu. 2019'un da bu şekilde geçeceğini öngörüyoruz ve altcoin'ler gibi doğru analizle voleyi vurmanın mümkün olduğunu yatırımcılarımızla paylaşıyoruz. patlıcan artık çok iyi fiyatlandı. tepeden girmemek lazım, bitcoin gibi herkes patlıcana tepeden girerse zararlı çıkar. krizde güvenli limanlara sığınmak ve çok kıpırdamamak gerek. "krize nakitte girilir" sözü meşhurdur ama fırsatları da kaçırmamak lazım. birçok zengin aslında krizde voleyi vurur. burada sebze bazında ilerlersek aslında kuru soğan uzun vadede yüksek getiri sağlayacak olsa da soğan kuru bildiğiniz gibi alıp başını gitmişti ve yatırımcısına %184 gibi bir kazanç sağlamıştı (2). biber bakımından endekste güçlü hareket var ve 18,00 liradaki psikolojik direnci aşıp aşmayacağını izliyoruz. aslında çarliston bibere de patlıcanla girip sepet yapılabilir ve risk dağıtılabilirdi ama biber treni de ocak ayında kaçtı, zira bir numaralı kaynağa bakılacak olursa ocak 2019'da çarliston biber %87,87 oranında prim yaptı. ıspanak da zirveyi test etti, aynı kaynak itibarıyla ocak 2019 ayı kapsamında ıspanak %67,63 ile yatırımcılarını güldürdü.

    pazarda fiyatlanmalar çok oynak ve her şeyden önce yatırımcıların dikkatli olması gerek. aslında şu an prim yapacak hisseleri pardon sebzeleri fiyatlamak ve kısa vadede yüksek kazanç getirecek enstrümanları bulabilmek gerek. mevcut aşamada patlıcana belirttiğim gibi tepeden girip zarar edebilirsiniz. bunun sebep olarak kuru soğan fiyatlarının 7 liralık zirvelerden döndüğünü belirtmemiz yerinde olacaktır. o gün soğana 7 liradan giren zarar etti, ama hiç değilse elinde yatırımcısının elinde aylarca dayanabilecek bir yatırım enstrümanı var. ayrıca istediği zaman kırar yer. o nedenle dün yaptığım şahsi analizlerim itibarıyla soğanda 3,5 lira ile bence dibi gördük ve 3 lirada çok kuvvetli bir destek var.

    domates de geçtiğimiz aylarda yatırımcısını mutlu etmişti. ardından gelen kar satışlarıyla soğan kuru gibi fiyatlarında düşüş eğilimini izlemiştik. o nedenle mevcut aşamada yaşanan düzeltmenin olağan olduğunu düşünüyoruz. domateste özellikle önümüzdeki süreç içerisinde çanakkale'den gelecek verileri izleyeceğiz.

    yukarıda belirttiğimiz sebzeler haricinde henüz prim yapmamış sebzeleri bulmak ve yüksek yüzdeli kazancı yakalayıp trenden inmek gerekecektir. her şeyden önce bireysel yatırımcının yatırım yapacağı sebze bakımından kilo bazında bir hedef fiyat belirlemesi ve o fiyattan kar satışıyla çıkması tavsiyemizdir. pazarda yeni fırsatlar her zaman olacaktır.

    bu bakımdan değerlendirildiğinde özellikle yaz aylarında üretilen meyve-sebzelerin tercih edilmesinin uzun vadede yüksek kazanç getireceğini düşünüyoruz. özellikle bu bakımdan mandalinada enflasyon %21,77 olarak görünüyor ve bu yatırım enstrümanına bu düşük seviyeden girilmesiyle yatırımcısı 2019'u kârda kapatabilir. portakalı da aynı sepete ekleyip riski dağıtmak gerekir. burada narenciyeyi de özellikle eklemenizi tavsiye ediyorum. çünkü hatırlayacak olursanız yüce başkanımız tayyip erdoğan bunun sinyalini 17 aralık 2018'de zaten "portakal mıdır, mandalina mıdır, narenciye midir" diye milletimizle paylaşmıştı (3). o nedenle sadece mandalinayla kalmayıp, portakal ve narenciyeyle sepet yapmak yatırımcının riski dağıtması açısından önemli.

    tarım gurusu olarak bilinen ali ekber yıldırım bugün piyasayla paylaştığı bir notta "gıda enflasyonundaki artış, tarımda yaşanan sorunların çözülmeden depo baskınlarıyla, marketlere yönelik baskılarla fiyatların düşürülemeyeceğini bir kez daha gösterdi. tarım ürünleri fiyatındaki artışın temle nedeni yüksek girdi maliyetleri, iklime bağlı olarak yaşanan olumsuz hava koşulları, ürünün üreticiden tüketiciye ulaştırılmasındaki zincirde yaşanan organizasyon bozukluğu olarak sıralanabilir. bu sorunlara çözüm üretmeden gıda fiyatlarının düşmesini beklemek hayal olur" ifadelerini kullandı. yıldırım yazısında özetle tarımda yapısal reformun şart olduğu belirtti (4).

    tekrar belirtmek istiyorum. 2019 zor bir yıl ve amerikan merkez bankası fed bile geçtiğimiz hafta küresel resesyonu öngörüp faizleri hatırlayacak olursanız pas geçmişti (5). o nedenle pazara girerken de lütfen temkinli olun ve özellikle panik alışı veya satışı yaparak tepeden alıp, dipten satmayın. sabırlı olun ve bekleyin. uzun vadede mutlaka kazanacaksınız. baktınız bozuluyor, en kötü yersiniz.

    lütfen yatırım tavsiyesi olarak almayınız.

    sağlıcakla,
  • dolarımı yastık altında saklayabiliyorum ama patlıcan öyle mi? mazallah yanlış anlaşılmalara vesile olabilecek durumdur.
  • artık tahtakaleden degil pazardan alinsin ekonomik veriler.ordaki veriler daha gercekci.
hesabın var mı? giriş yap