*

  • yarılanma süresi malum genelde radyoaktif maddeler için kullanılan maddenin yarısının bozunması için geçen süre. bunun mali piyasalarda bir kullanımı var mı bilmemekle birlikte bence takibi eğlenceli olabilir.
    tabi ki söz konusu süre değişken olacak ve bu süreyi hesaplamak için referans aldığınız değer de sabit durmadığı için nereden baktığınız önemli lakin amerikan dolarındaki değer dalgalanmasını ihmal edip, tl'nin dolar karşısındaki değerini hangi sürelerde yarıladığı ilginç bir parametre olabilir.

    sözgelimi bugünkü değerinin yarısı için geçmişteki en yakın tarih 22.07.2015, bir başka deyişle bugün için tl nin dolar karşısında yarılanma süresi 1114 gün.

    kritik nokta ise 31 ekim tarihi (31.10.2016 usd/tl=3.1). eğer bu tarihte veya öncesinde dolar 6.2 barajını geçerse yarılanma süremiz 2 yılın altına düşüyor/yakalıyor.
  • nükleer santrallerimizde zenginleştirilmiş uranyum yerine fakirleştirilmiş tl kullanırsak çok daha kazançlı çıkacağımızı gösteren hesaplama
  • (bkz: 72 kuralı)
  • bir yıldan kısadır.
  • eksponensiyel* denklemlerle modellenebir sadece.
  • belirli bir oranla değer kaybı yaşansa ya da değer kaybı sabit olmasa bile bir fonksiyon ile tanımlanabilse eksponansiyel, logaritmik her türlü hesaplanır lakin burda standart faiz hesabı ile hesaplanabilecek bir deger kaybı yok burada hesaplamadan ziyade sonuçların ölçülmesi söz konusu.
    yoksa 1 ay sonra kurun ne olacağını, logaritmik, 2,3., n. derece hatta n bilinmeyenli denklemle bile olsa hesaplayabiliyorsanız ben sizi hiç tutmayayım gidin hem zengin olun, hem nobel alın.
    yani her sene %x deger kaybeden para kaç senede yarı değerine ulaşır sorusu logaritmayla, 72 kuralı benzeri pratik kestirim metotlarıyla ya da 3-5 satır kod yazımıyla (bak excel de tabloyla da olur) hesaplanır da burada bahsettiğim o değil.
  • yarılanmayı bilmem ama ben başlığı sonradan anladım için baya bir yarıldım. anlayana kadar da başlığı açan adam ne içti diyordum. benim ilk başta anladığım tl'nin yaralanma süresi şeklindeydi.

    (bkz: yaran yanlış okumalar)
  • dün 3 yılın az üstü dedim bugün 2 yılın altına düştü.
    yılbaşında 7.5 üzeri bir değer 1 yılın altına düşmesi demek. maalesef bu tip bir erimenin fiziksel tarifi artan ivmeyle azalma.
    seçimi öne çeknelerinden artık erteleyemeyeceklerini varlık fonunun da tükenmekte olduğunu anlamıştık elbet ama bir şekilde sürüne sürüne sürdürebilirler sanıyordum. sanırım düşündüğümüzden de fazla süründürecek.
hesabın var mı? giriş yap