• düzenli aralıklarla belli bir tür yatırım aracından aynı miktarlarla alma yöntemi.

    (bkz: 50 liralık yakıt alıyorum zamlardan etkilenmiyorum)

    neyi bilip, neyi bilmediğini bilen, pasif yatırımcıların tercih ettiği uzun vadeli bir yatırım stratejisidir. yanlış zamanda belli bir bir yatırıma girip kayba uğrama riskini ve genel olarak yatırımların ortalama maliyetlerini azaltmak için tercih edilir.

    bu yöntem uzun süre uygulandığı zaman hisse başına maliyet düşmekte, düzenli aralıklarla, farklı zamanlarda alım yapıldığı için bütün yatırımın yanlış zamanda, yüksek fiyattan alınıp daha sonraki olası değer kaybı ya da fiyat dalgalanmalarında kaybın azalması amaçlanır. sürekli alım satım yapılmadığı için de komisyon, vergi gibi maliyetlerden de tasarruf. edilmektedir.

    (bkz: bireysel emeklilik)

    https://en.wikipedia.org/…iki/dollar_cost_averaging
    http://www.investopedia.com/…ollarcostaveraging.asp
  • nadiren cost averaging olarak geçer ki esasen olması gereken de budur. dolar olmasa tl olsa da aynı yöntemden bahsedilir ama tarihsel gelişim sonucu dolar ismini görmeme ihtimaliniz oldukça düşüktür.

    bu yöntemin iyi tarafı kolay ve pasif şekilde riskinizi düşürmektir. sürekli olarak aynı hisse, fon ya da diğer araçlardan eşit miktarda parayla alım yaparak gerçekleştirilir. her haftasonu pazara 100 tl ile gidip farklı kilolarda ama aynı çeşit meyve sebze almak gibidir.

    başlangıçtaki fon oranlarını hiç değiştirmediğiniz ve yıllık katkı payı artışını gözardı ettiğimiz taktirde bireysel emeklilik sisteminde tam olarak bu yöntemi uygulamış olursunuz.
  • bu yöntemin karşıtı da: (bkz: lump sum)
  • aşağı doğru orantılama yani azar azar alacan. artsa da alacan düşerse daha çok alacaksın mentalitesi.
hesabın var mı? giriş yap