• dolma biberin arkasındaki çıkıntı 3 adet ise erkek, 4 adet ise dişidir. erkek olan pişirmeye, dişi olan ise çiğ yemeye uygundur.
  • dolmalık biber

    sıcak iklim sebze grubuna giren birçok alanda kullanılan bir sebze türüdür. dolma, turşu, güveç, salata hatta çiğ yemek için bile tercih edilir. erkek ve dişi olarak iki türü vardır. “peki biz bunu nasıl ayırırız?” dediğiniz duyar gibiyim.

    erkeğin altında 3, dişininkinde 4 yumru bulunur.
    erkek biberin kabuğu kalın ve içindeki çekirdek miktarı daha azdır. kalın kabuğundan mütevellit sulu, ana yemeklerde tercih edilir. bir miktar daha fazla acıdır. pişme süresi daha uzundur.

    dişi yani dört yumrulu biber daha ince kabuklu ve içindeki çekirdek sayısı erkeğe göre fazladır. erkeğe göre çiğ yemesi daha evladır. dolma yapımında tercih edilirse daha lezzetli sonuçlar alınır. hem altındaki 4 yumrudan ötürü tencereye daha nizami dizilebilir. erkek bibere göre daha tatlıdır. ikisinin pişme süreleri aynı değildir; dişi olanlar erkek olana göre daha hızlı pişer. bu açıdan aynı tencerede pişirmemelidir. salata yapımında kullanılacaksa ve acı bir salata yapmak isteniyorsa erkek(3 yumrulu), acı tercih edilmeyecekse; dişi(4 yumrulu) kullanılmalıdır.

    edit:imlâ
  • eğer evde sivri ya da çarliston biber kalmadıysa, hiç düşünmeden çoban salatasına eklediğim biber çeşidi. böyle sulu sulu mis. kendisini sadece dolma yapmak için alanlara da içten içe kırıldığını düşünüyorum. evet.
  • dolmalık biberin arkasındaki çıkıntı 3 ise erkek, 4 ise dişidir. erkek olan pişirmeye, dişin olan çiğ yemeye uygundur.
  • iki kilo aldığınızda hacim olarak yüksek fakat ağırlık olarak düşük değere sahip olduğu için taşıması hep bir tuhaf olan sebze. ikame gücü yüksektir, çarliston biber yerine salataya dolmalık biber koyabilirsiniz ama çarliston biberi pek de dolmalık biber olarak kullanamazsınız. en azından tencerede düzgün durmuyorlar, içlerine su kaçıyor.
  • kilogram fiyatı ile beni yeni şeyler doldurma arayışı içine iten sebze.

    bir tencere etli dolmanın maliyeti kabaca,
    250 g et: 28 tl
    1 kg biber: 15 tl
    1 adet soğan:40 kr
    2 kaşık salça: 1 tl (biber ve domates salçası)
    110 ml z.yağı: 3 tl
    1.5 su bardağı pirinç: 2tl
    2 domates: 2tl
    ısıtma,temizlik vb.... giderler.

    görüldüğü üzere bir kilo biber ile dolma yapabilmek için 50 tlden çok para harcadık. eskiden burun kıvırdığım bir sebzeye daha kul köle oldum.
  • daha dün hesap yaptım;
    50 tl biber
    45 tl pirinç (20tl lik kullanırız)
    10 tl maydanoz
    10 tl dereotu
    30 tl kuru soğan (10 tl lik soğan gider)
    60 tl salça ( 15 tl garanti)
    90 tl zeytinyağı ( 25 tl si var)
    100 tl baharat (30 tl gider)

    1 kg zeytinyağlı biber dolması maliyeti bu hesapla 170 tl , 30 tl de doğalgaz, bulaşık deterjanı, tencerenin yıpranma payı, su , el emeği vs olsa
    totolde 200 tl ortalama 20 adet dolma

    yani bir adet dolma 10 tl , üstüne yoğurt , yanına salata filan yok.. ona göre tüketin..
    geleceğe de bi not bırakayım hey millet nisan 2023 de 1 adet zeytinyağlı dolma fiyatı 1 $ …
  • közlenmiş halinin, peynir zeytin ağırlıklı sıkıcı kahvaltılara bir fark kattığı sebze. kokusu bile iyi geliyor.
  • kilosu 54.90 liradır.
  • zeytinyağlı dolma için biraz irice olanı, etli dolma içinse ufacık olanı makbuldür.
hesabın var mı? giriş yap