• küllahta dondurmanın da dibini yemeyin dondurmacı onunla kulağını karıştırıyor.

    tanım: dondurma efsaneleridir.
  • öncelikle bir yanlış bilgiyi düzeltelim; üzerinde dondurma yazıp yazmaması sadece kalite ile alakalı olan bir şey değildir. özellikle dışarıda ayıla bayıla yediğimiz dondurmacı yaşar usta tarzı sorbe cinsi meyve ağırlıklı dondurmaları bile paketleseler üzerine dondurma yazamazlar. gıda koteksine göre içermesi gereken süt miktarını içermez çünkü. bu kalite ile alakalı değildir. yukarıdaki örnekten gidelim. dondurmacı yaşar usta benim yediğim en iyi meyveli dondurmalardan birini yapar. malzemeleri çok kaliteli ve tazesie. gıda koteksine göre dondurma olmaması beni hiç ilgilendirmez. o sadece kağıt üstünde bir sınıflandırmadır.

    şimdi gelelim algida'ya. eski bir çalışanı olarak (ceo olamadık malesef) burada bazı yanlışları düzeltmem gerekiyor. algida'nın çoğu ürününde bilinenin aksine dondurma yazar. magnum, maraş, cart'e d'or ve cornetto portföyünün hemen hepsi dondurmadır. diliyorsanız çıkıp istediğiniz markete veya internet sitesine bakabilirsiniz. peki hangilerinde yazmaz? twister, yazbuz, max duo gibi buz bazlı, algida'nın ağırlıklı olarak çocukları hedef alan portföyündeki ürünlerinde yazmaz mesela. bu ürünler dediğim gibi buz bazlıdır. bir ürünün legal olarak dondurma olması için gereken süt oranına sahip değildirlerdir. zaten ürünlerin amacı da o değildir. ayrıca unilever, politikası gereği çocuk ürünlerinin belli bir kalorinin ve şeker değerinin altında olmasını zorunlu kılar. dolayısı ile çocuklara yönelik dondurma* yapmak teknik olarak pek mümkün değildir*. bunun dışında nogger, winner, oreo gibi ürünlerde de yazmaz. bunlar da aslında soğuk atıştırmalıktır. reklamlarında bile bu yönleri ön plana çıkar*. son olarak daha uygun fiyata satılan keyif ve festival ürünleri de dondurma sınıfına girmez. sanırım kalitesel sebeplerden ötürü dondurma yazılmayan tek ürün grubu bu gruptur. mal mal başlık açmadan önce bir araştırma yapın cahil herifler.

    ayrıca algida ve diğer paketli ürünlerde; yaşar usta, cremeria milano veya yaşar pastanesi(maraş) gibi yerlerdeki kaliteyi ya da evde yapılan dondurmadaki doğallığı beklemek saçma olur. bu noktaların fiyatları paketli ürünlere göre daha yüksektir. fiyat olarak algida'nın tek kişilik en pahalı ürünü 4 tl iken, iyi dondurmacılarda iki top dondurmaya 10 tl civarında bir para ödersiniz. paketli ürünlerin en büyük avantajı kalitelerinin stabil olması ve her zaman ulaşabilir olmalarıdır. hemen her bakkalda algida varken; yaşar usta'yı sadece bostancı'da, balkaymak'ı samsun'da, bebek mini dondurmayı bebek'de,yaşar pastanesi'ni ise ancak maraş'da bulabilirsiniz. paran çoktur yersin, zamanın çoktur yersin; ama herkesin böyle bir lüksü yok malesef. örnek olarak gece 10'da canın dondurma çekerse gider paşa paşa paketli ürün alırsın. bana sorarsan alma. sonra obez olup çıkıyorsun, malum tatlı zehirden farksız; ama sigara zehirin ta kendisi olsa da içiyor malesef insanlar.

    son olarak her açık dondurmacıyı da iyi olur da sanmayın. yukarıda bazılarının isimlerini de verdiğim kaliteli yerlerin dışındaki bir çok noktada merdiven altında sıfır hijyenik koşullarla üretim yapılıyor. paketli dondurmalarda en azından bu risk yoktur.
  • dondurma diye yediklerimizin büyük bir kısmının paketinde dondurma yazmaz sütlü buz yazar.
    dolayısı ile sütlü buz firmalarının da inkar etmediği bir durumdur.
  • piyasada paketlenmiş olarak en doğal dondurma, tadelle'yi de üreten sanset firmasının dondurmasıdır.
    (bkz: lera fresca)
  • içerdiği katkı maddelerinden ötürü doğru olan durumdur. çoğu kutu dondurma sadece süt, şeker vb karışımı değildir,
    (bkz: yağsız süt tozu)
    (bkz: peyniraltı suyu tozu)
    (bkz: guar gam)
    (bkz: glikoz şurubu)
    (bkz: fruktoz)
    (bkz: ksantan gam)
    (bkz: karboksimetil selüloz)
    (bkz: karragenan)
    (bkz: mono ve digliseridler) ve daha nicelerini içeriyor. elbette paketlenmiş gıda katkılı gıdadır bunu bildiğim için yusdo ya da onlar gibi kaliteli markaların açık ve katkısız dondurmalarını tercih ediyorum.
  • meyve suyu diye içtiğimiz bazı seylerin içinde meyve suyu olmaması gibi bir şey.

    mesela
  • kaşar diye tost peyniri satmak gibidir. hepsi kapitalizm bunlar...
  • (bkz: ice cream)

    gerçek dondurma gelato türü olur.
  • "dondurma diye yediğimiz" değil "dondurma olduğunu sandığımı" olması gerekli.
    istersen dondurma yiyebilirsin. zor bir şey değil. gidip 2 liraya aldığın şey "buzlu süt"tür.
    içerik bilgisini okumak çok kolay.
    ne zaman etiket okumayı öğreneceğiz, ne zaman son kullanma tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisine bakmayı akıl edeceğiz, neyin alerjen neyin koruyucu olduğunu kavrayabileceğiz o zaman belki "bilinçli tüketici" olabiliriz.
    şu an olabildiğimiz "kandırılabilir tüketici". yumuşatarak yazdım fark ettiysen.
hesabın var mı? giriş yap