• amerikali kadin fotografci, ozellikle 30'lu yillardaki kriz donemi amerikasi fotograflari ile taninir.
  • alman kökenli new jersey dogumlu amerikalidir. çocuk felci geçirdigi için aksayarak yürür ama bu durum, diger insanlarin sikintilarina egilmesine neden olur. olani degistirmemek, yer ve zaman duygusunu korumak ilkeleriyle özellikle güç koşullarda yaşayan insanları, kiracı çifçileri, grevcileri ve kenar mahallelerde yaşayanları fotoğraflamıştır. 1965'de ölmüstür.
  • dorothea teyze'nin meshur "migrant mother" fotograflari vardir. bunlarin en unlusunde anne elini cenesine goturmus, iki cocugu da yuzlerini annelerinin arkasina saklamislardir. etkileyici bir fotograftir gercekten bu (google'dan kolayca bulunabilir), ama bu satirlarin yazari bu fotografi bir turlu sevememistir. dorothea hanim'in (bir kitapta okuyup sonradan google'dan buldugum) asagidaki sozleri de etkili olmustur belki bunda:

    i saw and approached the hungry and desperate mother, as if drawn by a magnet. i do
    not remember how i explained my presence or my camera to her, but i do remember she
    asked me no questions. i made five exposures, working closer and closer from the same
    direction. i did not ask her name or her history. she told me her age, that she was thirty-two.
    she said that they had been living on frozen vegetables from the surrounding fields, and
    birds that the children killed. she had just sold the tires from her car to buy food. there she
    sat in that lean- to tent with her children huddled around her, and seemed to know that my
    pictures might help her, and so she helped me. there was a sort of equality about it.

    **

    dorothea lange'in bir de to a cabin diye bir kitabi vardir -- kendisi tamamlanamadan oldugu icin arkadasi margaretta mitchell tarafindan bitirilmis. bahsi gecen "cabin", dorothea hanim'in arada bir cocuklari ve torunlari ile vakit gecirmek icin gittikleri, okyanus kiyisindaki minik bir ahsap evdir. medeniyetten uzak, soguga, sicaga, yagmura, ruzgara, okyanusun dalgalarina yakin, sobayla isitilan bu evde ve etrafinda torunlarinin, cocuklarinin, taslarin, dalgalarin fotograflarini cekmistir dorothea teyze. "hanim"'dan "teyze"'ye kendiliginden olan bu gecisin de gosterdigi gibi, ben bu kitaptaki fotograflarin cok icten oldugunu dusunuyorum. hesapli pozlar yok bu fotograflarda, bir insanin cok sevdigi ailesini ve kendinde yogun hisler uyandiran bir yeri olabildigince icten bir bicimde -belgelemesi demeyeyim- anlatmasi var. oldugu gibi. nasil bir sekil ayarlarsam fotografim daha etkileyici olur diye hesaplar yapmadan; varolan etkileyici seyleri bulmak icin ugrasarak (ki ne zor gorunen bir cizgidir bu ikisi arasindaki cizgi). dorothea teyze'nin bu fotograflardan birini cektikten sonra okumayi yeni soken torununun yanina cokup ona yardim ettigini, okyanus kenarinda yuruyuse ciktigini, sobaya odun attigini hayal edebiliyor insan.
  • photographers on photography diye bir kitap, aperture dergisindeki bir yazisindan alinti yapmis dorothea hanimin (ve daniel dixon'in):

    [...] thus the spectacular is cherished above the meaningful, the frenzied
    above the quiet, the unique above the potent. the familiar is made strange,
    the unfamiliar grotesque. [...]

    the question remains: what can be done about it?

    as we have suggested, many photographers may find an answer to this
    question in a refreshed relationship with the world--or worlds--they know
    the best. this for some would mean loneliness and privacy. their most familiar
    territories seldom entered by any but themselves. these, though, are few,
    for the camera does not easily capture the image of a secret, though when
    it does we are, as always, warmed with the honor of being told.

    #2034235 'e ek olsun bu da.
  • 'aslan terbiyecisi nasıl aslan terbiyecisi oluyorsa , fotoğrafçı da öyle fotoğrafçı olur' demiş .
  • kendisi tarafindan cekilmis ve fotograf sanatinin oldugu kadar toplumsal gercekligin de sembollerinden biri olmus "migrant mother" nedir diye nasil bir resimdir diye soranlar icin : http://www.historyplace.com/…tates/lange/dor001.jpg
    ayrica 1895-1965 yillari arasinda yasamistir.
  • "bir kişi, fotoğraf makinesini sanki yarın kör olacakmışçasına kullanmalıdır." sözüyle akla garip bir şekilde "proof" filmindeki martin'i getiren fotoğrafçı.
  • "fotoğraf makinesi insana, fotoğraf makinesi yokken nasıl bakılması gerektiğini öğreten bir aygıttır." demiş fotoğrafçı...
  • büyük bunalım döneminde belgesel fotoğrafçılığı yapan abd'li fotoğrafçı.

    önceleri gezici olarak çektiği fotoğrafları satarak yaşamını sürdürürken, tüm parası tükendiğinde san francisco'da kalmaya karar verip kendisine bir stüdyo açmış. ekonomik krizin sonuçlarını görüntülemek adına çalışmıştır. krizin çalışma yaşamına ve günlük hayata olan bütün etkilerini göz önüne sermiştir ki o dönemi kendisinin çektiği fotoğraflardan öğreniyoruz.

    hatta yine dönemin büyük yazarı ve günümüzde klasiklerden olan john steinbeck 'in ünlü eseri gazap üzümleri dorothea'nın çektiği "göçmen anne" fotoğrafının betimlemesinden oluşmakta. göçmen anne ise, yedi çocuğuna bezelye toplayıcılığı yaparak bakan bir kadın.
hesabın var mı? giriş yap