• ruyamda gordum, ankara-cincin'e tasiniyordu. abi yapma etme, harcarlar seni orda dedim, dinlemedi. tasindi. ziyarete gittim; evi manyakti. organikti dostum, organik! boyle surekli degisiyordu, "vay be." dedim icimden "degismeyen tek sey degisimin kendisi ha.". "sus lan!" diye cevap geldi evden. iceri girdim, biraz lafladik doug'la. bongard problemleriyle* ilgili birkac soru soracaktim, mina kodugumun ic sesi "sorma. yanarsin." dedi, soramadim. ruya orada bitti. ertesi gun sozluge baktim, benim doug entry'si oylanmis. var bi is bu iste diye dusunup bu entry'yi yazmaya karar verdim. ne de olsa: her seyin bir seyi var.
  • indiana universitesi'nin bloomington kampusunde "the center for research on concepts and cognition" isminde bir arastirma merkezi var. universite bu merkez icin kampusun icinde aslinda ev olarak yapilmis bir binayi hofstadter'e vermis.

    hofstadter bir donem karsilastirmali edebiyat dersi verirken, bir baska donem fizik/bilissel bilim (atom and the mind), bir sonraki donem de bilinc/yapay zeka dersi verebiliyor.

    kendisi hakkinda aklimda kalan bilgi kirintilari:

    90li yillarinda italyan kokenli karisi kanserden vefat etmis. karisinin vefatindan sonra hofstadter cocuklariyla italyanca konusmaya devam etmis.

    kucukken ailesiyle sik sik avrupa'ya kayak yapmaya gidiyorlarmis. babasi einsten'le arkadasmis.

    ilk once mathematik doktorasi yapmaya baslamis. hosuna gitmemis, birakmis. sonra fizik doktorasi yapmaya baslamis, ondan da cok hoslanmamis ama zorla bitirmis. doktorasini bitirmeye yakin arabayla uzun sureli bir amerika turuna cikmis. aksamlari cadirla kamp yapmis ve bir taraftan da bir arkadasina aklina takilan birkac fikirle ilgili bir mektup yazmaya baslamis. bu gezi suresince mektup giderek uzamis, uzamis. en sonunda bir universite sehrinde kutuphanede bir sure takilip dusundugu konular hakkinda bol bol okuma yapmis. mektup daha da uzamis. neyse en sonunda mektubu gonderememis. bu mektup nihayetinde hofstadter'in meshur "godel, escher, bach" kitabi olmus. hofstadter once bu kitabi yayinlayacak yayinevi bulmakta gucluk cekmis.

    doktorasini bitirdikten sonra bir sure ailesiyle beraber yasamis (30lu yaslarda aileyle birlikte yasamak).

    son olarak kendisi ayni zamanda iyi bir pianist.
  • doktora tezinde periyodik bir potansiyelde yasarken manyetik alana maruz kalan elektronlari incelemis, bu elektronlarin enerji seviyelerinin kendini tekrarlayan fraktal bir yapi oldugunu bulmustur. bu yapiya halen hofstadter kelebegi denir, bilimsel degerinin otesinde bu fraktal o kadar guzeldir ki rivayete gore fraktali gordugunde doktora hocasi 'tanrinin yuzu buna benziyor olmali' demistir.
  • 1945 yılında new york'ta doğan, cenevre'de fransızca öğrenen, stanford üniversitesi'nde matematik okuyan, oregon üniversitesi'nde teorik fizik okuyan, 1976'da doktorasını tamamlayan, indiana üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri yardımcı profesörlüğü yapan, michigan üniversitesi'nde psikoloji bölümüne katılan ve son olarak indiana üniversitesi'nde kavramlar ve bilişim araştırmaları merkezi'nin yöneticiliğini yapan, bilgisayar bilimleri ve bilişim bilimleri profesörü, felsefe, psikoloji, karşılaştırmalı edebiyat ve bilim tarihi ve felsefesi konuk profesörü gibi ünvanlara sahip olan aşmış insan.
    (bkz: douglas r. hofstadter)
  • şurada enteresan bir sunumda ray kurzweil e ayar vermektedir.
    http://www.singinst.org/…edia/singularitysummit2006
    ikinci sıradaki kurzweilnin sunumu üçüncü sıradaki ise hofstadter in

    şurada ise bu konuşma ile ilgili konuşmaktadır. (bu konuşma öncekine oldukça benzemektedir içerik olarak, vakti olmayanlar sadece 1. yi dinleyebilir)
    http://complexity.vub.ac.be/…/alifex/hofstadter.mp3
  • matematik, psikoloji-felsefe ve edebiyat bilimlerininden nasibini fazlasiyla almis, bir bilim adami degil, -sadece- bir yazar da degil, sanirim hakkinda yapabilecegim en iyi tanim bir "bilgi tasarimcisi" oldugu.
  • 6-7 yil evvel her aksam yatmadan once godel escher bach kitabindan rastgele (mi acaba*) birkac sayfa okudugum kimse. cok guzeldi be.
  • robert hofstadter'ın oğlu. kurum kurum kurulmadan, neyi merak ediyorsa, zihni onu nereye çekiyorsa, onu ne heyecanlandırıyorsa takip etmekten imtina etmemiş ve bunu da gayet usturuplu becermiş müthiş insandır. bu dünyayı daha güzel ve yaşanılabilir kılanlardan biridir.
  • godel escher bach ile 1979'da pulitzer odulu almis sahis (bkz: pulitzer odulleri)
  • 30 kusur yasinda doktorasini tamamlamis, kendisini pilingual* olarak tanimlayan yahudi asilli bilim adami.
hesabın var mı? giriş yap