• evinizde tutun ülkede ne olacağı belli değil.
  • (bkz: döviz hesaplarının kamulaştırılması/@poturgilinpotur)
    ---------
    o da inanılmaz büyük bir olay ve aşırı düşük uç bir ihtimal ama: döviz hesaplarındaki paranın güncel kurdan tl hesabına çevrilmesi ve/veya bir süre çekilmesinin yasaklanması, yavaşlatılması vs. gibi bir şey olabilir. 2018 ağustosunda rte'nin erzurum konuşması sonrasında vatandaşın aklına bu geldi, panik oluşmasın diye gece 23'de ekonomi bakanlığı açıklama yaptı.

    "kamulaştırma" bilmemekten veya çarpıtma ile el konma anlamına gelecek şekilde yanlış şeçilmiş bir ifade. ancak arjanindeki gibi güncel kurun altında geçmiş dönem fiyatı ile tl'ye çevirlirse ortalık karışır ki bu zaten el koyma demek oluyor. bu da tl ile ticaretin ve ekonominin çökmesi demek olur buna hiçbir hükümet cüret etmez, en başta kendi intiharı olur.
    -------------
  • normal koşullarda mümkün olmayan olaydır zira böyle bir hamleyle ülke resmen dış dünyaya kapıyı kapatmış olur ama biz her açıdan dışarısıyla entegre durumdayız, enerjiden gıdaya kadar...

    bunun için savaş halinin bile ötesinde birşey olması gerekir ki zaten o durumda kimsenin döviz hesabını düşünecek hali yoktur..

    ülkede en fazla döviz kur rejimi değişir yani serbest kurdan sabit kur rejimine geçilir ki bu ülke ekonomisi için çok da iyi olabilir...
  • olur yada olmaz bilemem, ama bu tarz başlıklar açıp insanların kafasını karıştırmak neresinden baksan iyi niyetli değil.
  • devletin vatandaşın parasına çökmesi için birçok yöntem mevcut ama vatandaşın bankadaki parasını gasp etmek bunlardan birisi değil.
    en kötü olasılık döviz hesaplarına vergi getirilebilir.

    neden olamayacağını da söyleyelim

    vatandaşın bankadaki dövizine el koyulması veya zorla tl ye çevrilmesi gibi bir durumda küresel yatırımcılar dahil kimse parasını artık bankaya yatırmaz, önce bankalar sonra ekonomi çöker ortada devlet kalmaz. türkiye tarihinde 70 cente muhtaç kalınan günlerde dahi böyle bir uygulamanın örneği yoktur. ekonomik bir buhran yaşayacağız o kesin ama mevduata el koymaya kadar gitmez.
  • benim dövizim var, hemde devlet bankasında, ama afedersin, azıcık param avrupa da ne işe yarar, ancak bir sene geçinirim ailecek, e ben tırt bir ülkeye gideceksem, batık bir türkiye de kalmayı tercih ederim, ve evet bu başlıktaki insanların parasını bankadan çekip başka şeylere yönlendirmeye çalışanlar hukuken suç işliyor.
  • böyle söylentilerin dile bile getirilmesi suçtur. ters bir durum sezen parasını yastık altına alır, sessizce oturur bekler. ekonomi yanlış yönetiliyor diye düşünüp/yazıp, neticenin sorumlusu olarak gösterilmeyin böyle başlık/entry'lerle
  • yaptığım ihracatın bedeli hesaba yatınca %25ine el koyulmuyor %25i tl ye çevrilerek hesabınıza yatırılıyor . isteyen bankasının matriks sisteminden minimal makaslar ile zarara uğramadan dövize gecebiliyor yine. öyle cumlele kurmuş ki , devlet %25e el koymuş yemiş bı %25 daha yemek icin bekliyor gibi. bakın bu serefsizliktir .
  • son günlerde çok çetin yaşadığımız ve gün geçtikçe etkisi çığ gibi büyüyecek böylesi küresel kriz zamanlarında bile devletler böyle bir aksiyon almazlar arkadaşlar. bizim düşündüğümüz şekilde el koyma yöntemi bir devletin başvurabileceği en son çaredir ve yalnızca varlığını tehdit altında hissettiği savaş zamanlarında buna başvurur.

    günümüz gibi büyük küresel kriz zamanlarında devletler gerçek ve tüzel kişilerin varlıklarına el koymazlar, sermaye kontrolüne giderler. kurun sabitlenmesi sonucu aslında reel değerinin çok altında varlığınızı çekebileceğiniz ve bunu da yapmak istemeyeceğiniz için ve ayrıca varlıklarınızı da bankadan fiziki olarak almanızın da önü kesileceğinden dolayı, varlıklarınızı bankada bırakmak zorunda kalmanız şeklinde gerçekleşir.

    yani endişelenmeyin, varlığını tehdit altında hissetmeyen ve herhangi bir savaş yaşanmayan en küçük kabile devletleri de dahil hiçbir devlet, varlıklarınıza hiçbir şekilde el koymaya yanaşmaz, çünkü devletler bunun sonucunun intihar ile eş değer bir karar olduğunu bilir.
hesabın var mı? giriş yap