• maalesef benimde işletmemi kapatmama neden olacak hadise. ticaretim dolarla, hadi onu geçtim, yıllık maliyeti %5 olan bir para varken, %22 maliyetle sermaye ihtiyacımı karşılayacak kadar aptal değilim. zaten karlarımız belli, bu maliyetle para alan inşaat şirketlerinin durumu ortada. alın size bu ülkeden gitmek için bir sebep daha.
  • 1 mayıs 2018 itibariyle dövize endeksli spot krediler kaldırılmış, şahıs şirketlerine döviz kredisi almak da yasaklanmış; halkımızın bilgisine.

    70 sente muhtaç olduğumuz günler* geri geliyor. döviz çekini teminata verip (yani döviz alacağımız olduğunu belgeleyip), bankadan döviz borç alamıyoruz.

    küçük girişimciyi sevmiyor bu ülke.
  • 16.06.2008 tarihli resmi gazete’de yayımlanan karar ile 32 sayılı karar’da değişiklikler yapıldı ve tüketicilere (gerçek kişilere) döviz ve dövize endeksli kredi kullandırılması yasaklandı.
  • zamanında ithalatımızı babalarımız sürdürürken dolarla %2.5 (aylık değil yıllık total yansıyan oran diye düsünebilirsiniz) hatta daha düsük oranlarla, kredi kullandıkları olurdu. şuan bankalar yasak, sart surt aramadan daha düşük oranla bile bu krediyi bize sunsalar asla kabul etmeyiz. niye? diyecek olursak, piyasada kimse dolarla borçlanmak istemiyor, şahsen biz bile istemiyorken başkaları niye istesin. bankadan dolara göre oranlar ciddi yüksek dahi olsa türk lirası üzerinden doları kurutup %22 ile kredi çekersek en kötü maliyetin üstüne bindiririz , kim yarın dolarin ne olucağını bilebilir? malı 15 dolar üzerinden tl ile satıp ödeme zamanı dolar 20 lira olursa 20 tl d3n ödemeyi imkanlar değil insanın ruhu bile kaldırmaz.

    şuan 100 bin dolarım olsa onu teminat, hipotek, blokeleme sartlar nasıl uygun olursa o şekilde yatırıp bankaya tl ile kredi çekerim en azından ana param orada iyisi ve kotusuyle dursun malımın değerini 18 aylık kredi ile çeksem ortalama 9 ay vadeli tl üzerinden kurutmuşum demektir. bu 9 aydaki volitilite farkını bile o yüksek dedigimiz aylık %2.05 karşilamıyor bile, türkiyede şuan aksayan bir ticari döngü varsa belirsizlik, dışa bağımlılık... baska bir şey değil. çalısacak nufuz var, millette artık azimde var ama belirsizlikler, istikrarsızlar, peşgeçler, rantlar... bunlara izin vermiyor...
  • döviz kredisi yurtiçi ya da yurtdışı kaynaklı olabilir; tl ya da yp kullandırılabilir.

    eğer döviz kredisi kullanan kişiler (ki bunların döviz kredisi kullanmaya ehil olmaları gerekmektedir: kazançları döviz üzerinden olması gibi) bu krediyi yurtiçinde kullacaklarsa sadece tl olarak kullanabilirler; oysa yurtdışına bir bedel ödemeleri varsa (ithal edilen mal bedelini krediyle ödeme gibi) o zaman sadece yp olarak kullanabilirler.

    bir densiz çıkıp da türkiye'de döviz olarak krediye ihtiyacım var dese de yp kullandırılmaz.
  • türk lirası veya yabancı para şeklinde bankalardan alınabilen bir kredidir, türk lirası kullanılsa bile borç yabanci para üzerinden takip edilir..ters bir zamanda, yani deval öncesi falan alınırsa ağlatabilir, perişan eder, sürüm sürüm süründürür miyavlatır..
  • (bkz: dek)
  • krediyi kullanacak kişi veya kurumun** gelirlerinin döviz bazında olmasına gerek yoktur.

    devalüasyon daha doğrusu kur riski finansal piyasalarda her zaman görülen bir risk kalemidir. bunu da bertaraf etmenin yolu hedging işlemlerine dayanır. tl gelirleri olanlar, faiz avantajından ötürü döviz kredisi kullanmak isterlerse riski bertaraf edebilmek için ödeme tarihini baz alacak şekilde forward veya futures sözleşmeleri yapabilirler. eğer döviz kredisi kullanmanın avantajı, bu işlemlerin maliyeti+ forward fiyat x döviz miktarı yüksek ise gayet rahat bir şekilde döviz kredisi kullanılabilir.
  • (bkz: kur riski)
hesabın var mı? giriş yap