bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına, değerine denir ayrıca rekabetçi piyasa koşulları altındaki bir mal gibi , döviz piyasasında arz ve talep güçlerinin işleyişine bırakılmıştır.
döviz kuru sistemi ; sabit döviz kuru sistemi ve serbest değişken (tam esnek) döviz kur sistemi olarak ayrılır.tabi bu iki zıt sistem arasında da bazı alternatif sistemlerde bulunmaktadır.
tam esnek kur sisteminde merkez bankası müdahalesi en aza indirgenmektedir ve bağımsız para politikası uygulamasına olanak tanınmaktadır.bu sistem döviz kuru değişimleri ile içsel ve dışsal şokların gerektirdiği ayarlamaların hemen tümünü yansıtmaktadır.sistemin getirdiği esnekliğin maliyeti daha yüksek enflasyon ve kredibilite kaybıdır.
sabit kur sistemi ise uygulamada daha yüksek kredibilite ancak daha az esneklik sağlamaktadır.sistemden çıkış yapılmadığı sürece gerçekleşen makroekonomik disiplin olumlu bekleyişler yaratacak ve bu sayede enflasyon oranı daha düşük seviyede gerçekleşebilecektir.
bu iki zıt kur arasındaki sistemleri belirtmek gerekirse ;
*serbest dalgalanma (free float) ; serbest dalgalanan kur sisteminde ülke parasının değeri piyasa tarafından belirlenir.hiçbir ülke tam esnek kur politikası uygulamamaktadır.geçmiş uygulamalarda göz önünde bulundurulduğunda abd,almanya, ve isviçre bu uygulamaya en yakın örneklerdir
*gözetimli dalgalanma (managed float) ; bu sistemde parasal otorite döviz kurlarına müdahale etmektedir.önceden belirlenmiş kurallara göre yapılmayan bu hareketteki amaç ülke ekonomisinin hareket alanını genişletmektir.kanada ve avustralya gibi gelişmiş ülkelerde uygulanmaktadır.meksika 1994-95 krizi sonrası benzer sistemi uygulamıştır.
*aralık içinde dalgalanma (floating within a band) ; kurların belirlenen aralıklar çerçevesinde serbestçe dalgalanmasına izin verilir.kurların belirlenen bu aralıklarda dalgalanmalarındaki amaç dışsal şokların etkisini azaltmaktır.1992-93
erm krizinin tanık olduğu gibi sistem öenmli spekülatif baskılara maruz kalabilir ve merkez bankası belirlenen aralığı korumada kararsız kalırsa sistem çökebilir.
*ayarlanabilir sabit kur sistemi (fixed but adjustable exchange rate) ;
bretton woods sistemi olarak bilinen bir sistemdir.kur sabittir ve uygulanan ekonomik politikalarla tutarsız ise istenilen yönde değiştirilebilmektedir.amacı ise dış ticaret üzerindeki kur belirsizliğini azaltarak ekonomik istikrara katkıda bulunmaktır.bretton woods sisteminin 1973 yılında çöküşünden sonra pek çok gelişmiş ülke benzer uygulamaları izlemeye devam etmiştir.
*para kurulu (currency board) ; ülke parasının seçilecek olan yabancı bir para ile sabit kurdan değişimini öngören ve belirli yasal düzenlemeleri gerektiren bir sistemdi.bu sistemin uygulanacağı ekonomide güçlü bir kamu finansmanı, sağlıklı bir finansal yapı ve yeterli miktarda döviz kaynakları gerekli görülmektedir.
*tam dolarizasyon (full dollarization) ; para kurulu sisteminin en uç formudur ve uygulaması yoktur. bu sistemi uygulayan ülke parasal bağımsızlığına son vermekte ve başka bir ülkenin para birimini kullanmaktadır.parasal disiplini artırması nedeniyle güvenirliliği fazladır.panama ve san marino en yakın uygulamalarıdır.