• bugüne kadar yapılan kurların hepsine burun kıvırdım, amaaann elimi sallasam ellisi, ona mı kaldım dedim. ama dövizden gelen bu kur aklımı başımdan aldı, ayağımı yerden kesti... kalbim gümbür gümbür oldu... ona karşı boş değilim. evet.
  • yeşil ve kırmızısı nereden baktığınıza göre değişir, dolar değer kazanırken:

    usd/try yeşildir ama try/usd kırmızıdır.

    bence mantıklı.
  • banka makasları an itibariyle 1.5 tl civarında, bazı bankalarda 2 liranın etrafında dolaşıyor. pek çok kişi farkında değil sanırım ama tarihi bir durum bu. çok değil birkaç yıl önce 10 kuruş olunca ne oluyor dediğimiz, ekonominin yine karışık olduğu 2023 başlarında bile 30 kuruş olan bir makastan bahsediyoruz.

    şu an teoride alınabiliyor gibi gözükse de bankalar defakto olarak döviz alımını kapatmış durumda.
  • şimdi faizi arttırınca döviz kuru düşüyor ya, madem böyle birşey var, bütün fakir ülkeler hemen faizi arttırsın, paraları değer kazansın, ülkeleri kalkınsın, zenginleşsin. *

    tabi ki gerçek hayatta böyle birşey yok. yüksek faize gelen sıcak para kısa vadede döviz bazında faizini ve anaparasını cebine koyacak, topuklayıp gidecek. onların elde ettiği kar yoktan varolmayacağına göre sonuçta türk vatandaşlarından çıkacak, bizler daha da fakirleşeceğiz.
  • bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına, değerine denir ayrıca rekabetçi piyasa koşulları altındaki bir mal gibi , döviz piyasasında arz ve talep güçlerinin işleyişine bırakılmıştır.

    döviz kuru sistemi ; sabit döviz kuru sistemi ve serbest değişken (tam esnek) döviz kur sistemi olarak ayrılır.tabi bu iki zıt sistem arasında da bazı alternatif sistemlerde bulunmaktadır.

    tam esnek kur sisteminde merkez bankası müdahalesi en aza indirgenmektedir ve bağımsız para politikası uygulamasına olanak tanınmaktadır.bu sistem döviz kuru değişimleri ile içsel ve dışsal şokların gerektirdiği ayarlamaların hemen tümünü yansıtmaktadır.sistemin getirdiği esnekliğin maliyeti daha yüksek enflasyon ve kredibilite kaybıdır.

    sabit kur sistemi ise uygulamada daha yüksek kredibilite ancak daha az esneklik sağlamaktadır.sistemden çıkış yapılmadığı sürece gerçekleşen makroekonomik disiplin olumlu bekleyişler yaratacak ve bu sayede enflasyon oranı daha düşük seviyede gerçekleşebilecektir.

    bu iki zıt kur arasındaki sistemleri belirtmek gerekirse ;
    *serbest dalgalanma (free float) ; serbest dalgalanan kur sisteminde ülke parasının değeri piyasa tarafından belirlenir.hiçbir ülke tam esnek kur politikası uygulamamaktadır.geçmiş uygulamalarda göz önünde bulundurulduğunda abd,almanya, ve isviçre bu uygulamaya en yakın örneklerdir
    *gözetimli dalgalanma (managed float) ; bu sistemde parasal otorite döviz kurlarına müdahale etmektedir.önceden belirlenmiş kurallara göre yapılmayan bu hareketteki amaç ülke ekonomisinin hareket alanını genişletmektir.kanada ve avustralya gibi gelişmiş ülkelerde uygulanmaktadır.meksika 1994-95 krizi sonrası benzer sistemi uygulamıştır.
    *aralık içinde dalgalanma (floating within a band) ; kurların belirlenen aralıklar çerçevesinde serbestçe dalgalanmasına izin verilir.kurların belirlenen bu aralıklarda dalgalanmalarındaki amaç dışsal şokların etkisini azaltmaktır.1992-93 erm krizinin tanık olduğu gibi sistem öenmli spekülatif baskılara maruz kalabilir ve merkez bankası belirlenen aralığı korumada kararsız kalırsa sistem çökebilir.
    *ayarlanabilir sabit kur sistemi (fixed but adjustable exchange rate) ; bretton woods sistemi olarak bilinen bir sistemdir.kur sabittir ve uygulanan ekonomik politikalarla tutarsız ise istenilen yönde değiştirilebilmektedir.amacı ise dış ticaret üzerindeki kur belirsizliğini azaltarak ekonomik istikrara katkıda bulunmaktır.bretton woods sisteminin 1973 yılında çöküşünden sonra pek çok gelişmiş ülke benzer uygulamaları izlemeye devam etmiştir.
    *para kurulu (currency board) ; ülke parasının seçilecek olan yabancı bir para ile sabit kurdan değişimini öngören ve belirli yasal düzenlemeleri gerektiren bir sistemdi.bu sistemin uygulanacağı ekonomide güçlü bir kamu finansmanı, sağlıklı bir finansal yapı ve yeterli miktarda döviz kaynakları gerekli görülmektedir.
    *tam dolarizasyon (full dollarization) ; para kurulu sisteminin en uç formudur ve uygulaması yoktur. bu sistemi uygulayan ülke parasal bağımsızlığına son vermekte ve başka bir ülkenin para birimini kullanmaktadır.parasal disiplini artırması nedeniyle güvenirliliği fazladır.panama ve san marino en yakın uygulamalarıdır.
  • oluşan resmi kur ve piyasa kuru ayrımı sebebiyle ülkede ticareti tıkama noktasına getirmiştir.

    merkez bankası kuru her gün 1-2 kuruş arttırarak açıklamaya devam etsin, reel piyasada fark her geçen gün biraz daha açılıp 1,5-2 tl lere kadar çıktı.

    döviz bazlı fatura kesen tedarikçi ödemesini dövizle alamıyor çünkü yasak. neyle alabiliyor ödeme gününde tcmb tarafından açıklanan döviz kuruyla.

    ödemeyi 19,47 tl/dolar ile alıyorsun ama bu ödemeye karşılık döviz satın almak istediğinde 20,97 ile alabiliyorsun.
    döviz almasın kardeşim neden alıyor diyenlere peşin cevap, çünkü bu malı ithal edecek, yerlide karşılığı yok, sattığı ürünü yerine koyması için dövizle ödeme yapması gerekecek, buna kimsenin gücü dayanmayacak, seçime kadar herkes nefesini tutuyor, ortalık kan revan..
  • ters dolarizasyon olması için, doların önce 9 tl'yi görmesi lazım.

    ama, dolar 9 tl olsa dahi dolarını elinden çıkarmayanlar olacaktır. onlar daha da yükseleceğine veya bir sabah devalüasyon haberi ile uyanacagina inananlar olacaktır.

    bana göre ise, mevcut iktidar varken, tl daima yüksek risk içeriyor. güçlükler ile tasarruf yapıp kenara koydugunuz tl'nin pul olması pek mümkün. türkiye bunları ilk değil çok yaşadı. ama sıradaki ekonomik kabus, muhtemelen şimdiye kadar yaşadıklarımızın en büyüğü olacaktır.

    bekleyelim, izleyelim.
  • birisi anlatsa da nasıl ve kimler tarafından hesaplandığını bilsek dediğim.
  • 1950 yılından itibaren gün gün tüm döviz kurlarına şuradan ulaşmak mümkün.

    belli zaman aralıkları için grafik de oluşturabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap