• ülkemizde bugün çıkan kanuna göre;
    dövizli sözleşmelerin türk lirası'na dönüştürülmesi zorunlu hale geldi.
    iş ve hukuk dünyası bununla çalkalanıyor.
    bu 30 gün içinde sağlanmalı diyor kanun
    kiralama şirketleri topu diktiginin resmidir.
    sözleşmelerde "dövize endeksli" bile yazilamayacak.

    türkiye'de birde kulis dönüyor hangi sektörler hariç tutulacak.
    çünkü bakanlar kurulunun "istisna" listesi henuz açıklanmadı.
    sözlük ahalisi genç olduğu için farkında değil
    onların anlayacağı dilden etkisi şöyle olacak:
    kiralama şirketlerinden çalışan akrabalarıniz işsiz kalabilir.
    her sektörde küçülme hız kazanacak...
    sizi finansal olarak destekleyen sponsorlarinizi kusturmeyin...
    mahkemelerin ve avukatların iş yükü artacak.

    ilave olarak ; medikal cihaz satanları çok zorlayacak.
    özel veya devlet hastaneleri sözleşmeyi tl cevirdim diyecek.
    apışıp kalacak yurtdışına ödemesi dövizle !

    hangi kur hangi endex kullanılacak ara dur....
  • yabancı şirketler ile yapılıyorsa benim gibi küçük firmalarını sadece zarara uğratmakla kalmaz, uluslararası finansal konular dolar ve avro üzerinden belirlendiği için, sözleşme konusunda sıkıntı çıkartır.

    diyelim ki, tl üzerinden yabancı firma ile sözleşme yaptınız. firmalar, fatura kesildikten iki veya üç ay sonra ödeme yapıyorlar. dolar veya avro fırladığında, bu durum, yabancı firmanın avantajına olacak ve türkiye ekonomisine daha az para girecek... 100 bin tl'nin bugünkü alım gücü ile iki/üç ay sonraki gücü aynı mı?

    yabancı firmalar, eğer kabul ederlerse, resmen bu durumu sömürürler... ödeme de alamayız... alsak bile, para pul olduğunda yaparlar...
  • bakalım aynı şeyi akkuyu nükleer santraline de yapabilecek misin?

    15 yıl boyunca alım garantisi 17.5 milyar kwh, 15.33 dolarsent/kwh üzerinden. bu da senelik 2.68 milyar dolar demektir. 15 yılla çarptığınızda 30 milyar doların üzerinde yapar.
  • bütün sözleşmelerin güncellenmesi, ilgili hesapların yapılması 30 gün içinde olacak şey değil. hoş bence bu durum olacak şey değil.
  • sadece türkiye'de yerleşik kişileri bağlar. yani tr'de bir firmasınız ancak almanya'daki bir firmaya fatura kesecekseniz, bu sözleşmenin dövizle yapılması yönünde bir sakınca yok.

    tersten bir örnek, bir avm'nin sahibi bir fransız firmasıysa (örneğin), tr'de yerleşik migros'a dükkan kiralarken döviz sözleşme yapmasında sakınca yok.

    bunların dışında, örneğin tr'de yerleşik bir araç kiralama firması, tr'de yerleşik herhangi bir firmaya araç kiralarken döviz sözleşme yapamayacak.

    mevcut sözleşmelerin tl'ye dönülmesi sırasında bir sürü soru işareti oluşacak elbette. bir aylık süre bence de yeterli değil. alacaklarını tl'ye dönecek olan firmalar (örneğin avm kira geliri, araç kiralama geliri, dövizle yapılmış bir hizmet sözleşmesinden kaynaklanacak gelirler vb) borçlarını tl'ye dönerken afaki faiz oranlarıyla karşı karşıya kalabilecekler, firmaları asıl zora sokan bu olacak.

    zaten firmaların tl değil de döviz borçlanmalarının en büyük sebebi tl faizlerinin yüksek olmasıydı. bugünkü faiz arttırımıyla birlikte, kredilerini dövizden tl'ye dönecek olan firmalara kolay gelsin (ya da geçmiş olsun).
  • yakında istisna kavramının bütün sektörleri kapsayacağı karar.

    lan ne üretimin var ki? gurur duyduğun vestel telefonlar için bile yurtdışına bağlısın sen bunun ne anlama geldiğinin farkında mısın?

    basitçe şöyle anlatayım: sen ürettiğin bir ürün için yurt dışından malzeme tedarik ediyorsun. malzeme dolar veya euroyla (gerçi zloty’le olsa da farketmez sorun tl’nin değer kaybı zaten). aldın bunu ve üretimini tamamladın. satarken bir amacın da borcunu ödemek olduğundan gelirinin bir kısmıyla döviz borcunu ödeyeceksin. fakat ürünü getirdiğin firma senin tl’ye fikslemenle ilgilenmeyecek çünkü onlar da global kararlarla yönetiliyor.

    sen 5 dolara aldın. maliyetine 32tl dedin ve sattın. vadesi gelip ödemeni aldığında maliyetin 35tl oldu. bu durumda bu satıştan 3tl zarardasın.

    şimdi bir de bu maliyetlerin üretiminin %50 sinden fazlası olduğu durumu düşün. bu firmaların kaldırabileceğinden yüksek bir maliyet olur.

    bunun sonucu firmalarım maliyetlerini azaltma politikaları olur ve tahmin et ilk olarak ne yaparlar? evet, işten çıkarma. sonuçta elektrikten sudan vazgeçemezler.

    anlayacağın bu haliyle dolar düşmez ama ülkede işsizlik artar. borçlu miktarı artar. yarardan çok zararı olur.

    çok dikkat.
  • ahmet çakar ağzıyla konuşmak gerekirse:

    adamsanız avrasya tünelinde ve köprülerde de uygularsınız!
  • spor kulüplerine ''girmiş'' olan uygulama.
    30 gün içerisinde ya kur tahmini yaparak sözleşmeleri yenileceyecekler -ki kuru tahmin etmek imkansız gibi - ya istisnayı kapacaklar ya da offshore bir yol bulup ''vatan hayını, hayın'' olacaklar.
  • "hamileliğin üç aydan fazla sürmesine ceza kesilecek" kadar gerçekçi ve yararlı ekonomik hamle.
  • güzel karar.
hesabın var mı? giriş yap