• meteorolojide, toplam ultraviyole, gunes ve gokyuzu radyasyonunu olcen alet.
  • (bkz: dosimeter)
  • x ışınları ile radyografi (bkz: röntgen) çeken kişinin (bkz: röntgen teknisyeni) üzerinde (tercihen önlüğünün cebinde) bulundurması gereken alet. röntgen çeken kişinin maruz kaldığı x ışınıdozunu ölçer. doz belirlenen seviyenin üzerine çıktığı zaman, o kişinin istirahat etmesi ve daha fazla röntgen ışınına maruz kalmaması gereklidir.
  • hastanelerin radyoloji bolumunde calı$an ve surekli olarak x ı$ınına maruz kalan ki$ilerin genellikle yaka bolumune ili$tirdikleri ve ilk bakı$ta insana ortaokulda dagıtılan "nobetci ogrenci" kartı gibi gelen,radyasyon olcmeye yarayan cihaz..

    gunumuzde cogu hastanenin radyoloji bolumunde kullanılan dozimetreler oyle zannedildigi gibi "dur ulan radyasyonumuz kac oldu bi kontrol edelim" diyebileceginiz bir turden degildir..bu yuzden i$in dogrusu teknisyenlerin cokta itibar ettikleri soylenemez dozimetrelere..
    dozimetreler belirli zaman aralıklarıyla (ayda bir) hastane tarafından atom enerjisi kurumuna gonderilir..burada dozimetrenin icindeki film atom enerjisi tarafından kontrol edilerek sonuclarla beraber tekrar geri gonderilir..sonuclara gore rontgen ceken ki$i radyasyondan uzakla$tırılır veya ona gore bir onlem alınır..
    bugun teknolojininde tıp alanında aktif olarak rol oynamasıyla beraber dozimetreler digital gostergeli hal almı$ ve alınan radyasyon oranı anında olculur hale gelmi$tir..hatta bugun digital dozimetreler belirli bir radyasyon oranından sonra alarm calarak x ı$ınına maruz kalan ki$iyi uyarmaktadırlar..
  • elektronik cihazları, özellikle de x-ray cihazlarını kullanan kişilerin, bu cihazları kullanırken maruz kaldıkları radyasyon miktarını ölçen alettir. bir kişinin 1 saat içerisinde alabileceği maksimum radyasyon miktarı 600 remdir. rem radyosyon miktarı birimidir.
  • radyasyonla çalışan kişilerin maruz kaldığı radyasyon miktarını belirlenmesi için kullanılan cihazlardır. radyasyona karşı ölçülebilir ve tekrar üretilebilir etkileşime sahip cihaz yada malzemedir.
  • transluminesans dozimetre olarak biline bir çeşidini radyoloji teknikerleri takarlar. yönetmelik gereği bunu takmaları gerekmektedir. içerisinde indikatör bir kağıt vardır ve kağıt anlık olarak doz miktarını göstermez, günler boyunca biriken doz miktarını ancak analizler sonunda anlamak mümkün olmaktadır. analizleri türkiye atom enerjisi kurumu(taek) yapar. hastaneler periyodik olarak personelinde topladığı dozimetreleri dinazor bir kurum olan taek'e yollar. sonunda geriye bir rapor döner ancak rapora kimse güvenmez.

    bunun sebebi deneyler ile sabittir, bir dozimetreyi dozun kaynağına koyun bir diğerini eve götürün, sonuçlar her ikisi için de yaklaşık gelecektir.
  • doza bağımlılığı lineer, enerji bağımlılığı mümkün olduğunca az, tek tip ve basit kinetiğe sahip, tekrar kullanılabilir, kolayca yıpranmayan (ısı, sıvı teması, darbe vs.), yüksek ışın hassasiyetine sahip, radyasyon doz verimi uygulanan doz hızından bağımsız, tavlaması basit ve boyutları kullanıma uygun olmalıdır.

    (bkz: tld)
    (bkz: osl)
    (bkz: yarıiletken dedektör)
  • ev tipi ve anlık ölçüm yapan bir versiyonunun olup olmadığını, varsa fiyatını merak ettiğim cihaz. elektromanyetik radyasyon ölçen uygun fiyatlı cihazlar var ama gama vb. tarzda ışıma ölçen cihazlar oldukça pahalı sanırım.
hesabın var mı? giriş yap