• dr. august oetker. 1891 yılında, almanya'nın bielefeld şehrinde bir eczacı deposu devraldı. amerika'lı bir tanıdığının gönderdiği, o sıralarda yeni piyasaya çıkan kabartma tozunun patentini aldı. pazarlama dehası olduğu ileri sürülen oetker'in başarısının ise, ev hanımlarına pahalı gelen 250gr'lık kutular yerine, tek kullanımlık, 20gr'lık paketleri hazırlamasından kaynaklandığı söyleniyor. aynı zamanda, almanya'nın en bilinen markalarından biri olan dr. oetker'in alman halkı tarafından tanınma oranı %98.

    öte yandan, her ne kadar kabartma tozu, alman kimyager justus freiherr'in buluşu olsa da, amerika'da, freiherr'in öğrencisi ve harvard profesörlerinden biri olan norton horsford tarafından 1859 yılında piyasaya sürülmüştür. avrupa'da ise, kabartma tozunun babası olarak dr. august oetker gösterilir. öte yandan dr. oetker'in, ev hanımları için hazırladığı yemek kitapları, "incilden sonra en çok satan kitap" olma ünvanına erişmişlerdir.
  • kimdir nedir, meraktaydım; öğrendim.
    ama ulan madem mutfakta bu kadar iyiydin de neden doktor oldun? öss'de puanın boşa gitmesin diye mi, aile baskısı mı, nedir?
  • öleli epey olmuş, ama bize helvasını yemek yeni nasip oldu.
    (bkz: dr. oetker irmik helvası)
  • kuruluşu ve gelişmesi brezilya dizilerinin rahatlıkla eline verebilecek köklü firma. web sitesinde bölünüp parçalanarak anlatılan hikayenin özeti şu şekildedir.
    dr. oetker firmasının son sahibi dr. rudolf-august oetker' in dedesi olan dr. august oetker tarafından 1891 yılında hamur kabartma tozunun keşfiyle başlıyor hikaye. dede dr. oetker 1900' lü yılların başında markasını tescil ettirip firmasını kuruyor. amma ve lâkin önce 1916' da dr. oetker'in firmayı devretmeyi düşündüğü oğlu birinci dünya savaşında ölüyor, sonra da 1918' de markanın asıl kurucusu olan dede dr. august oetker hak'kın rahmetine kavuşuyor.

    e nooldu şimdi? tüm oetker' ler öldü hikaye bitti mi? haayııır.

    dr. oetker'in firma yöneticilerinden olan dr. richard kaselowsky oetker'in dul kalan gelini ile evlenip, firmayı devralıp sürdürüyor. bu sefer yıllar 1944'ü gösterdiğinde kaselowsky ve eşi savaşta hayatlarını kaybediyorlar. bu sefer dede dr. oetker' in torunu olan rudolf-august oetker firmanın başına geçiyor (ki yakın zamanda ölen dr. oetker kendisi oluyor). şirketin üzerinden 2 dünya savaşı geçmiş ve iki savaşta da firmanın başında olan kişiler ölmüşler ama firma bir şekilde devam ettirilmiş.
    sonuç; forbes dergisi tahminlerine göre yaklaşık 8 milyar dolarlık bir servet, dünya çapında çalışan dr. oetker gmbh. bütün bunları araştırıp yazan bana da ne oluyosa!?

    bir de dip not: kurucu dr. august oetker ve torun dr. rudolf-august oetker tıbben kesin olarak ölmüş durumdalar. rahatlıkla helvasını döküp yiyebilirsiniz, afiyet olsun.
  • türkiye için ürettikleri pudinglerin tarifini farklı yazdıklarını tahmin ettiğim tatlı yapımındaki en büyük yardımcımız.

    şöyle ki:
    2.5 su bardağı (sb) süt katmamız gerektiğini söylediği pudingler avrupada 3 sb sütle yapılıyor türkler nasılsa o buçuğu bütüne tamamlar içgüdüsüyle 2.5 sb yazıyorlar sanıyorum. he yanılıyorlar mı ? hayır bilakis nasılsa 3 sb süt katmam gerekli diye 3.5-4 sb sütle oluyor o puding.

    napayım 4 kase puding çıkmasında ailemiz dağılsın mı bunu mu istiyorlar.
  • bir ecza deposunda yaptığı araştırmaların sonucunda kabartma tozunu bularak bir çığır açmış, daha sonra kendi markasını yaratarak 3500 ürüne imzasını atmış, 35 ülkede ürünleri satılan, tatlı krizlerimin tuttuğu zor dönemlerimde bana destek olmuş, üşengeç bünyelerin can simidi olma görevini kimseye kaptırmamış alman kimyager.
  • inatla reklamlarinda yerelligi goz ardi edip yaptigi reklam harcamalarina yazik ettigini dusundugum marka. hic geleneksel spangulesi olmadi bu millettin. belki de baskalarinin babannesi yillardir spangule yapip yediriyor torunlarina ama ben gormedim hic ornegini.
    pudinge gelince sehir disinda okuyan turk genci eve gelince kucukken bindigi atin fotografina bakip yillardir yatmadigi yatagina uzanip tribleks evinin camindan evin 1 donum bahcesine bakmaz. reklamlarinin hedef kitlesi, senaryolarindaki onermeler kime yonelik anlamis degilim. (bkz: glokalizm)
  • bizim aile doktorumuzdur
  • bir tanıdığımızın ortaokula giden kızı,

    "doktor olmak icin senelerce tıp okumaya ne gerek var,koyun beni şimdi bir doktorun yanına yavaş yavaş öğrenirim ben" deyince annesinden gelen yanıtı paylaşmak istedim.

    -sen öyle olsan olsan dr. oetker olursun
  • sadece oetker deseydi sanki bu kadar tutmayacaktı... laf.

    -sen hangi pudingten alıyosun?
    -bonken
    -aa meslegi ne?
    - nebilim ayol!
    -nebilim olur mu? ben dr.oetken alıyorum. adam doktor sekerim!
hesabın var mı? giriş yap