• yunanistan'ın para birimi.
  • 2000'in eylul ayindan 2001'in haziranina kadar turk lirasi karsisinda %98 deger kazanarak, agzimi acik birakmayi basarmis ve euro'nun ortak para birimi olarak kabul edilmesiyle birlikte subat 2002 itibariyle, tarihe karisan yunanistan'in eski para birimi.
  • eski yunan'ın arkaik döneminden itibaren kullanılmaya başlanmış en eski para birimlerinden biri. eski yunanca drakhme olarak kullanılan ismin birincil anlamı, sikkenin icadı öncesinde yunanistan'da para yerine kullanılan demir çubuklara atıf yapmaktadır. şöyle ki: drakme'nin isminin kökeni olan eski yunanca dratto (ya da drasso) fiili kavramak anlamına gelir. bu da bir avucun kavrayabilecegi kadar demir şiş anlamına gelen drakhme'ye evrilmiş ve daha sonrasikke haline dönüşen degişim aracını da adlandırmada kullanılmıştır. özellikle klasik dönem'de basılmış olan bir yüzünde athena başı diger yüzünde ise baykuş betimli meşhur tetradrahmiler, dönemin en degerli ve geçerli degişim aracı olmuş, günümüzde doların sahip oldugu uluslararası piyasalarda ortak kabul görme durumuna benzer bir konuma yükselmiştir.

    antalya'nın elmalı ilçesinde bulunan, en önemli tetradrahmi definelerinden biri olarak (bkz: elmalı definesi)
  • madeni 10 drahminin ön yüzünde klasik atom şeması, arkasında da demokritos bulunurdu. 20'liğin önünde de parthenon benzeri bir yapı, arkasında da miğferiyle perikles.

    banknot 100 drahminin önünde pallas athena, 200'lüğün önünde de apollon vardı.
  • bodrum kalesi sualtı arkeoloji müzesi'nde çook eski zamandan çok güzel örnekleri görülebilir.
  • koç gibi para birimiydi.euro öncesiaşağı yukarı 370 drahmi 1 euro ediyordu ve 100'lük 200'lük ve 500'lük versiyonları piyasada vardı,tabii 1000 ve 10.000'de galiba geçmiş gün yıl 2001 civarları.

    mesela garsona bir 500 drahmi bahşiş attın mı kral gibi hissederdin kendini.garsonun gözü parlardı vre. oysa euro döneminde 500 drahmiden fazla olan 2 euro'yu bile masaya bıraksak o şıngır mıngır 2 euro'ya garson bile dudak büker.işte böyle böyle euro enflasyonu bir zamanların ucuz ülkesini önce pahalı yaptı, sonrasında ab elemanlara koltuk çıkmayı bırakınca da ekonomi koptu gitti.
  • euro dönüşüm sürecinde 1 euro = 340 drahmi olarak kabul edilmişken kriz sonrası dönüşümün 1 euro = 1500 drahmi olarak yapılacağı tahmin ediliyor.

    siz anlayın durumun vehametini.
  • yunanistan ın şu an hala içinden çıkamadığı krizin sorurlusu denebilir bi yerde de. euro yerine drahmi de kalınsaydı bu kadar şiddetli bir kriz ortamına sürüklenmeyecekleri aşikardı. ancak ekonomisine güvenmeyen, turizm tarım dışında adam gibi sanayisi olmayan cari açığını dengede ya da makul seviyelerde tutamayan bir ülkenin harcı değildir euro*.stabil bir döviz kurunda değilken, burada önceden belirlenmiş sabit kurdan değil dengeye oturmuş serbest piyasa kurundan bahsetmekteyim, euro ile verilen maaşların yaklaşık 10 yıllık süre içinde ülkeye maliyeti 3 katına çıkmıştır. halk için memur için ne kadar güzel gözükse de ekonomi sıçmıştır. aynı şekilde enflasyona etkilerini de tahmin edersiniz çekirdek değil de gerçek indekslere bakarsanız. burada eğer yunanistan hala drahmi ile yoluna devam etse euro sevdasına düşmeseydi, kendi ekonomisine ve para mailye politikalarına adam gibi müdahele edebilecek fırsatı olurdu. enflasyonu düşürmek için program yaparsınız ama mevcut ekonomide vermek durumunda olduğunuz maaşlar ülkenin gerçek gelirine orantılı değilse o programlar planlar patlar, patladı da. euro yu devalüe edemezsiniz. bundan dolayı 3 katı ödeme yaptılar ve battılar. yunanistanın drahmi ye geri dönmesi söz konusu. bu kadar mız mız çocuk modundan daha önce çıkmış olsalar ve kendi paralarına dönseler bu kadar sıkıntı çekilmeden halledilebilecek durumda olabilirlerdi. ab sonuçta yunanistan ı birlik dışına almaz alamaz bu kendi içlerinde de çözülmelere yol açacaktır. bu yüzden yunanistana ve diğer kötü ekonomili ülkelere katlanırlar. benzer bir durumda yakında ispanya için öngörüldü. yerel para birimini kullanmak onur kırıcı bir durum değildir. aynı zamanda euro nun da itibarı sarsılmaz. win-win durumu bir nevi.
  • "avuç dolusu" anlamına gelir.
  • alım gücü hakkında tek bilgim rome dizisinden kalan para birimi.

    "seventeen thousand thousand drahmi, with interest."

    sezar'ın mısırdan geri ödemesini istediği borcun miktarı, faiziyle tabi.. ;)
hesabın var mı? giriş yap