• drone gören masum köylü.

    yurdumun güzel insanı, çok yaşa hemi annem.
  • bir drone nasıl uçurulur, kullanımı nasıldır, nihai rehber

    bu rehberi okumadan önce drone nedir hiçbir fikrim yoktu. açıkçası bir drone satın almaktan da onu uçurmaktan da korkuyordum. hiçbir şey uzaktan göründüğü kadar ürkütücü değilmiş.
  • ptt eylül ayında şov amaçlı ( ya da teknoloji) drone kargo uçurdu. her daim yapacağı günleri bekliyorum.
  • fenerbahce'nin 2019 daki yeni flas transferi..
  • bu işe merak salan drone almayı düşünen, aldıktan sonra hevesinin kaçıp kaçmayacağı merak eden, ikilemde kalan herkese tavsiyem, alınnn.

    bu cihazı alıp sadece uçururum eğlenirim diye düşünmeyin. zamanla uçarken kaydettiğiniz görüntüler ile uğraşmak, bunları düzenleyip montajlamak, renk filtreleri uygulamak ve bu çıktıları paylaşmak ile apayrı bir hobiyi daha satın almış oluyorsunuz.

    genelde drone kullanıcıları daha öncesinde fotoğrafçılığa ilgi duymuş, daha sonra 3. boyuta ihtiyaç duyup drone alan kişilerdir. bense tam tersi istikamette fotoğrafçılığa ilgi duymaya başladım. dronedan sonra aksiyon kamera, mobil gimbal, dslr, tripod vs. birsürü şey aldım. bunlarla birlikte videolar için adobe premier, fotoğraflar için lightroom ve photoshop edindim. yani iş drone almakla kalmıyor, masraflarınız devam ediyor :)

    bu yeni hobi ile birlikte, daha önceleri evinde vakit geçirmekten daha çok hoşlanırken, şimdi haftasonlarını iple çeken birine dönüştüm. her fırsatta imkanlar elverdiği ölçüde biryerlere gitmeye başladım.

    video işi ile uğraştıktan sonra dizi ve film izlerken, sahneler, kompozisyon, çekim teknikleri vs. birçok konuya dikkat ettiğimi ve kendimde bu konuda bir farkındalık oluştuğunu gözlemliyorum.

    drone alma niyetindeyseniz bu anlattıklarım hevesinizi artıracaktır. ancak almadan önce muhakkak araştırın, taşınabilirliği kolay bir ürün tercih edin. ürün kıyaslamaları için youtube da tonlarca video bulabilirsiniz.

    drone uçurmak belli kurallar ile sınırlandırılmıştır öyle kafanıza göre her zaman her yerde uçuramayacaksınız bunları bilin.

    benim neler yaptığımı merak edenler için son paylaştığım slovenya videosunun linkini bırakıyorum. diğer içeriklere de göz atabilirsiniz.

    konu hakkında birşeyler sormak isteyenler yeşillendirebilir, bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.
  • kafayı taktığım icat.
    bu aletlerin kullanımına yönelik kesinlikle bir mevzuat oluşturulması gerekiyor. öyle kafaya göre kamusal alanda kullanılmaması gerekiyor. bunun bi izni, bi ehliyeti, standartı yok mu?
    farklı ülkelerde bu aletin kullanımına ilişkin kurallar var mıdır merak ediyorum.

    edit: catiaday nickli yazar bir link yolladı:
    https://iha.shgm.gov.tr/public/index?returnurl=/
  • türk sineması'nın resmi sponsoru.
  • nasıl izin alınır? dronumuz 500 gram altı ise kafamıza göre takılabiliyor muyuz? gibi sorulara doğru düzgün cevap bulamadığım için kendim yazmaya karar verdim. genel hatlarıyla yazıyorum çünkü ayrıntıya girdikçe olayı çözmek imkansızlaşıyor. istanbul için yazıyorum ancak diğer illerde de durum benzer şekilde.

    1- dji spark (500g altı) dronum var. kayıtsız ve izinsiz istediğim yerde uçabilir miyim?

    - kayıt yapmak zorunda değilsiniz. ancak istediğiniz yerde uçamazsınız. tavsiyem dronu shgm'nin sitesi üzerinden kaydetmeniz, daha sonra uçuş izni alacakmışsınız gibi bilgilerinizi doldurup açılan haritada uçuşa serbest olan alanları tespit etmeniz. bunu yaparken insanlardan, binalardan, askeri alanlardan ve havaalanlarından oldukça uzak bir yer belirlemenizde fayda var. uçacağınız yeri belirleyip ekran resmi alın yazdırın ayrıca shgm'nin iha talimatnamesini de yanınıza alarak uçuşa öyle gidin. polis gelmesi durumunda bütün belgeleri ibraz edersiniz.

    2- dji mavic (500g üstü) dronum var. dronumu kaydedip istediğim yerde uçabilir miyim?

    - kayıt yapmak zorundasınız, yoksa 17 bin tl ceza ödeyebilirsiniz. eğer ticari iha lisansınız yoksa uçabileceğiniz yerler insanlardan, binalardan ve havaalanlarından çok uzak yerler. örnek vermek gerekirse bakırköy havaalanına çok yakın olduğundan bakırköy'ün hiçbir yerinde uçamazsınız. serbest bölgelerde uçmak için ise uçuş izni almak zorundasınız yoksa 4 bin tl ceza ödeyebilirsiniz. shgm'nin sitesinde izin alarak uçabileceğiniz yerleri görebilirsiniz. izin prosedürü en az 12 gün sürüyor. ayrıca, uçuşa giderken bütün belgeleri yanınıza almayı unutmayın.

    3- ben dronumla turistik yerler çekmek istiyorum ne yapacağım?

    - ticari pilot lisansı (iha 0 / iha 1) için parasını verip eğitim almalısınız. 3. kişilere verebileceğiniz zararlara karşı yıllık sigorta yaptırmalısınız. yine de insanlara ve binalara 50 metreden fazla yaklaşamazsınız. uçuşa kesinlikle yasak olan yerlerde (valiliğin sitesine bakınız) uçamazsınız. pilot lisansınızı alıp sigortanızı yaptırdıktan sonra yine izin prosedürüne dahil olacaksınız. yani en az 12 gün önceden uçuş izni başvurusu yapacaksınız. sonuç olarak ne yaparsanız yapın her istediğiniz yerde uçamazsınız. ayrıca, mevzuata aykırı bir uçuş yaparken 3. kişinin malına ya da vücut bütünlüğüne zarar verirseniz sigortanız bunu karşılamayacaktır.
  • ticari bir amaç için 100 metreden fazla bir yükseklikte uçuş yapacaksanız mutlaka valilikten izin belgeniz olsun. sertifikanız olsun ve sivil havacılığa kayıt olun. yakınlarda yerleşim yeri varsa güvenlik güçlerine haber vermeden uçmayın anında geliyorlar ve el koyma yetkileri var diye biliyorum. tabi bu söylediklerim ticari amaçlı iha-0 iha-1 ler için geçerli ufak hobi amaçlı dronelara sıkıntı çıkarmıyorlar şimdilik.
  • uzaktan kumandalı insansız hava araçları. artık neredeyse hayatımızın merkezinde ; parkta, sahilde, maç çekimlerinde,polis istihbaratında, dizilerde ve filmlerde...
hesabın var mı? giriş yap